Karmeat luvut lakon taustalla: Varhaiskasvatuksessa on tuhansien koulutettujen opettajien vaje – tilanteen ennustetaan vain pahenevan

Koulumestarin päiväkodissa Espoossa kymmenestä opettajan virasta vain kolme on täytetty kelpoisuusehtojen mukaisesti. Varhaiskasvatusliiton mukaan luku kuvastaa valitettavan hyvin tilannetta Suomessa.

Varhaiskasvatuksen liiton puheenjohtajan Anitta Pakkasen mukaan Suomesta puuttuu useita tuhansia varhaiskasvatuksen opettajia. 

– Ministeriön laskelmien mukaan nykyisellä 1200 aloituspaikan volyymilla vaje saataisiin paikattua vuoteen 2030 mennessä. Vajeen paikkaaminen riippuu kuitenkin sitä, millainen palkka- ja työsuhteiden ehtojen kehitys saadaan aikaan, kertoo Pakkanen.

Päiväkotien tilanteen karmea todellisuus paljastui MTV Uutisten vierailulla Espoossa Koulumestarin päiväkodissa, jossa kymmenestä opettajan virasta vain kolme on täytetty kelpoisuusehtojen mukaisesti.

Lähes 40 vuotta alalla toiminut Koulumestarin varhaiskasvatusyksikön johtaja Soili Latvala kertoi toivovansa, että alan vetovoimaisuus saataisiin jälleen "kotiin päin".

– Tämä alkaa olla aika hurjaa. Meillä on kymmenen opettajan vakanssi, ja siitä 2–3 on päteviä. Tarvitsemme päteviä varhaiskasvatuksen opettajia, ja palkkauksella varmistetaan osittain sitä.

Monet lastenhoitajat tekevät opettajien töitä

Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtajan Virpi Mattilan mukaan yksistään Espoosta puuttuu yli 400 varhaiskasvatuksen opettajaa.

– Tilanne on pahentunut viime vuosina ja pelkään, että pula pahenee yhä. Tässä on selvä trendi. Meillä varhaiskasvatuksen opettajien tehtävistä 40 prosenttia ei ole pystytty täyttämään kelpoisuusehtojen mukaisilla työntekijöillä.

– Kun lastenhoitajat tekevät opettajien töitä, se puolestaan aiheuttaa vajetta lastenhoitajien saatavuudessa. Arvioimme, että eläkepoistuma tulee vähentämään entisestään koulutettujen opettajien määrää, Mattila toteaa.

Valtakunnallisesti lasten määrä vähenee, mutta pääkaupunkiseudulla lasten määrän arvioidaan lisääntyvän entisestään.

– Yhä suurempi osa lapsista osallistuu jatkossa varhaiskasvatukseen, lisää Mattila.

Lakon aikana lastenhoitajat pyörittävät päiväkoteja

Mattilan mukaan Espoossa kuten muuallakin Suomessa osa päiväkodeista on pystytty aukaisemaan myös lakon aikana, koska suuri osa lastenhoitajista ja muusta henkilökunnasta on järjestäytynyt muihin liittoihin, kuten esimerkiksi Tehyyn tai Superiin, jotka eivät ole nyt lakossa.

– Paikalla on vain vähän varhaiskasvatuksen opettajia. Suurin osa on lastenhoitajia, lähihoitajia ja erityistukea saavien lasten avustajia. Päiväkodeissa ei ole nyt pitkäjänteistä kasvatuksellista ohjelmaa vaan mukavaa toimintaa, virikkeitä ja turvallinen päivä lapsille.

Mattilan mukaan Espoo on ottanut varman päälle siinä, että paikalla on tavallista enemmän henkilökuntaa nyt, kun opettajat puuttuvat ja päiväkodeissa on lakon aikana satunnaista henkilökuntaa ja satunnaiset lapset.

– Emme tiedä, kuka henkilökunnasta tulee huomenna töihin. Tilanne on ollut kuitenkin rauhallinen, päättää Mattila.

Lakossa on kyse lasten parhaasta

Palataan vielä lakkovahtien tunnelmiin Koulumestarin päiväkodilla, missä varhaiskasvatuksen opettaja Heli Ojala esittää vetoomuksen lasten puolesta.

– Tarvitsemme päiväkoteihin enemmän koulutettua henkilökuntaa, että saamme lapsille riittävän tuen. Lapsen parhaasta ja lapsen edustahan me taistelemme, Ojala toteaa.

Ojala sanoo itsekin olevansa tien risteyksessä.

– Haluan uskoa, siihen, että koko Suomi herää tähän tilanteeseen viimeistään nyt. Tulevaisuus huolettaa, jos mikään ei muutu tekijät loppuu. Pohdin sitä, että mitä meidän tulevaisuuden tekijöille tapahtuu siinä vaiheessa?

Lue myös:

    Uusimmat