Vanhemmat saivat varhaiskasvatuksen ongelmista tarpeekseen – Antin lapsi aloittaa pian päiväkodin: "Hirvittää kyllä"

2:51img
Julkaistu 18.01.2023 21:48
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksen ongelmiin kyllästyneet kokoontuivat keskiviikkona mielenilmaukseen Senaatintorille. Huolestuneet vanhemmat vaativat kasvattajille muun muassa parempaa palkkaa. Varsinkin varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa isommissa kaupungeissa.

Helsingissä on jouduttu sulkemaan leikkipuistoja sekä iltapäiväkerhoja, koska henkilökuntaa on siirretty päivähoidon puolelle henkilöstö- ja resurssipulan vuoksi.

Vanhempien huomioiden mukaan resurssipula aiheuttaa päivähoidossa jopa vaaratilanteita.

Antti Kokon lapsi on vasta siirtymässä päivähoitoon ensi kuussa, mutta jo Kokkoa huolettaa, mitä lasten määrä suhteessa aikuisiin voi aiheuttaa.

– On hirveää jos käy niin, että [lapsi] tulee mustelmilla kotiin eikä kukaan osaa sanoa, mitä on käynyt. Niin se hirvittää kyllä, hän kertoo.

Jenni Tiikkilä kertoo, että hänen esikoisensa aloitti varhaiskasvatuksessa vuonna 2019, ja tähän mennessä varhaiskasvatuksen kriisi on nähty jo kahden päiväkodin osalta. Hän toivoo lapsille pysyvyyttä: Arkea, jossa lapset oppisivat tuntemaan aikuisensa nimeltä.

– Siellä olisi tutut aikuiset joka aamu vastassa, hän visioi.

Lue myös: Varhaiskasvatuskriisi on "myrkkyä lasten aivoille" – 1-vuotiaita hoidetaan ikkunattomassa varastossa, lapsi väärille hakijoille: Vanhempien mielenilmaus tulossa

Yhä useampi varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen osallistuminen on ollut kasvussa viimeisen 10 vuoden ajan, todetaan viime vuonna julkaistussa Kuntaliiton selvityksestä varhaiskasvatuksen henkilöstön riittävyydestä. Selvityksen mukaan lapsia on edellä mainitulla ajanjaksolla osallistunut varhaiskasvatukseen aina aiempaa vuotta enemmän.

Karkeasti voisi todeta, että kehitys korostuu isommissa keskuksissa: Helsingissä vuonna 2021 varhaiskasvatusikäisiä lapsia oli lähes neljäkymmentä tuhatta, käy ilmi isompien kuntien Kuusikko-työryhmän sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen kaupunkivertailusta.

Jo lähivuosina varhaiskasvatuksen sektorilla tullaan tarvitsemaan runsaasti lisää ammattilaisia.

Kuntasektorilla oli lokakuussa 2020 Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n mukaan lasten päiväkotien toimialalla töissä ammattilaisia – opettajia ja hoitajia – yhteensä 38 316. Vuonna 2030 mikäli varhaiskasvatukseen osallistuu noin 90 prosenttia 1–6-vuotiaiden lasten ikäryhmästä, niin tullaan tarvitsemaan yhteensä jo 40 428 ammattilaista.

1:58img

Varhaiskasvatuksen ongelmat voivat asiantuntijan mukaan haitata lasten aivojen kehitystä.

Lue myös: Helsingin varhaiskasvatuksen kriisi pahenee – monet ekaluokkalaiset jäämässä ilman iltapäiväpaikkaa: "Tulee olemaan lapsille täysi sokki"

Työntekijöistä huutava pula

Varhaiskasvatuksen erilaisista työntekijöistä on huutava pula varsinkin Helsingissä, jossa töitä pelkästään varhaiskasvatuksen opettajille olisi viimeisimmän, eli syyskuun, tilanteen mukaan 193 toimen verran. Luku sisältää suomen- ja ruotsinkielinen varhaiskasvatuksen. Pulaa on tietenkin myös hoitajista ja molemmissa etenkin sijaisista.

Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden palvelualuejohtaja Vesa Kulmala kertoo sähköpostin välityksellä, että uutta henkilöstöä rekrytoidaan jatkuvasti lisää.

– Meillä on selkeästi pulaa kelpoisuuden antavan koulutuksen suorittaneista varhaiskasvatuksen opettajista ja varhaiskasvatuksen erityisopettajista. Tällä hetkellä noin 23–26 prosenttia varhaiskasvatuksen opettajien tehtäviä tekevillä ei ole kelpoisuuden antavaa koulutusta. Samoissa lukemissa ollaan myös varhaiskasvatuksen erityisopettajien suhteen, Kulmala kertoo.

Oulussa ongelmallisena koetaan eripituisten sijaisuuksien täyttäminen.

– Tällä hetkellä avoinna on 11 varhaiskasvatuksen opettajan tehtävää. Oulussa, kuten muissa suurissa kaupungeissa on pulaa varhaiskasvatuksen koulutuksen saaneesta henkilöstöstä. Vakinaisiin tehtäviin on löytynyt hakijoita, mutta pitkiinkään sijaisuuksiin ei aina tule hakemuksia, kommentoi Oulun varhaiskasvatusjohtaja Kirsi Ranki.

Tampereelta kerrotaan, että tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa on avoimia varhaiskasvatuksen opettajan toimia 22. Tehtävät on nyt täytetty Tampereella määräaikaisesti.

– Lisäksi varhaiskasvatuslain mukaisen henkilöstörakenteen toteuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä, meidän tulee palkata eläköityvien tai irtisanoutuvien lastenhoitajien tilalle vuosittain noin 40 korkeakoulutettua, joko varhaiskasvatuksen opettajaa tai varhaiskasvatuksen sosionomia.

– 2023 vuodelle olemme varautuneet noin 20 uuden varhaiskasvatuksen opettajan palkkaamiseen, kirjoittaa Tampereen kaupungin HR-asiantuntija Liisa Tietäväinen.

Lue myös: Super: Merkittävä osa varhaiskasvatuksessa työskentelevistä kaavaillut alan vaihtamista – määrä kasvanut rajusti alle 10 vuodessa

Parempaa palkkaa varhaiskasvattajille

Helsingin mielenilmauksessa vaaditaan, että varhaiskasvatuksen ammattilaiset saisivat parempaa palkkaa.

Tällä hetkellä esimerkiksi pääkaupungissa avoinna olevissa rekrytoinneissa vakinaiseen varhaiskasvattajan opettajan työsuhteeseen houkutellaan tekijöitä vajaan 2 800 euron kuukausipalkalla.

Esimerkiksi Duunitori-palvelussa keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle on suunnilleen sama: 2 821 euroa kuukaudessa.

Lue myös: Päiväkodissa ei ollut yhtään tuttua hoitajaa, lapsella nimi maalarinteipillä selässä – somevaikuttaja Natalia Salmela huolestui päiväkotien tilanteesta

7:22img

"Tulee huono omatunto vanhempana joka päivä, kun vie lapsen päiväkotiin," sanoi somevaikuttaja Natalia Salmela MTV Uutiset Liven haastattelussa viime lokakuussa. 

Tuoreimmat aiheesta

Varhaiskasvatus