Kokeneet jääkiekkoilijat Karri Rämö ja Jonne Virtanen ovat ottaneet kantaa keskusteluun SM-liigan puolivälierissä Jukurien Aatu Rädylle annetusta ulosajosta. Tapaukseen johti sääntö, jonka olemassaoloa ei moni tiedä.
Räty ajettiin ulos torstain kolmannessa puolivälieräottelussa KooKoota vastaan, kun hän sai illan toisen käytösrangaistuksensa epäurheilijamaisesta käytöksestä.
Jukurien hyökkääjä tuuletti villisti KooKoon maalivahdin Nick Malikin edessä Petrus Palmun iskettyä voittomaaliksi jääneen 1–0-osuman ottelun toisessa erässä. Seurauksena oli kymmenen minuutin henkilökohtainen käytösrangaistus, ja kun Rädyllä oli pohjalla avauserästä kymppi selästä taklaamisesta, erotuomari ajoi hänet ulos ottelusta.
LUE MYÖS: Olli Jokisen kritiikki SM-liigan erikoisesta ulosajosta uuteen valoon – erotuomaripomolta paljastus taustoista: "Vastaa kyllä itse teoistaan"
Tapaus aiheutti voimakkaita reaktioita lähinnä siksi, että ulosajo tuntui monesta yliampuvalta seuraukselta sinänsä mauttomasta tuuletuksesta. Kyseessä oli kuitenkin sääntökirjan mukainen rangaistus provosoimisesta.
Tämä aiemmin säännöistä unohtunut pykälä palautettiin täksi kaudeksi kirjan sivuille. Tuolloin esimerkiksi Sport-hyökkääjä Jonne Virtanen vitsaili lisäyksellä. Nyt hän puolustaa tuomareita kritiikiltä.
– Ku tässä aina annetaan rapaa tuomareille ni on hyvä muistaa et neki on ihmisiä. Pelaajatki joskus ampuu tyhjäst maalist ohi. Suurinosa ei taida tietää et meillä on tulevaisuudessa ISO pula tuomareista. On nyt jo meinaa pulaa, Virtanen kirjoittaa Twitterissä.
NHL-kokemustakin kerännyt ex-maalivahti Karri Rämö yhtyy Virtasen puheeseen.
– Rapaa saa antaa, mutta kunnioitusta pitäisi olla. Varsinkin kaikilta niiltä, ketkä pelin mukana toimii ammattilaisena, Rämö kommentoi.
Sääntö voimassa myös NHL:ssä
SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn kertoi ennen kauden alkua MTV Urheilulle, että sääntöuudistusten yhteydessä uudelleen esiin noussut provosointisääntö on itse asiassa vanhaa perua. Pykälä kuitenkin puuttui edellisestä sääntökirjasta.
Säännössä sanotaan yksiselitteisesti, että ”pelaajalle, joka yrittää provosoida vastustajaa, tuomitaan 10 minuutin käytösrangaistus”. Näin ollen mitään muuta rangaistusta ei torstain ottelun tuomareilla olisi ollut käytettävissäkään. Ulosajo oli vain seuraus kahdesta käytösrangaistuksesta.
Ottelun tuomaristolla olisi ollut mahdollisuus vain varoittaa Rätyä, mutta Rönnin mukaan näin oli jo tehty – kummankin joukkueen vaihtopenkeille.
Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen ihmetteli ottelun jälkeen tuomiota todeten Malikin itse asiassa soittaneen suuntaan Jukurien vaihtopenkin suuntaan luistellessaan tv-mainoskatkojen ajaksi omiensa luo. Malik oli Jokisen mukaan myös kopauttanut Jukurien maalivahtia Oskari Salmista ”pari kertaa pohkeille”.
Rämö kertoo provosointisäännön olevan hänelle tuttu myös esimerkiksi NHL:stä.
– Jännä kun porukka päivittelee siitä jälkimmäisestä kympistä, että uusi sääntö, tappaa tunteen jne. Sääntö ollut käytössä aina ja kaikissa lajeissa, Rämö tokaisee.
– Liigassa saa hörötellä korvaan ja huutelukin saa mennä ylitse todella pahasti, että siitä mitään seuraa. Kuin liigassa niin myös NHLssä on taunting kiellettyä. Se ei tapa tunnetta kummastakaan liigasta.
Rämö muistuttaa, ettei säännössä ole kyse tuulettamisen tai tunteiden kieltämisestä. Provosointisäännöllä vain kitketään epäurheilijamaista käytöstä.
– Räty tarkoituksellisesti lopetti luistelun maalintekijän luokse ja kääntyi provokaatio mielessä, hän sanoo.