Kärsämäellä virkatehtävässä ampuma-asetta käyttänyttä poliisia ei epäillä rikoksesta

Syyttäjä on päättänyt olla aloittamatta esitutkintaa Kärsämäellä tapahtuneesta poliisin ampuma-aseen käytöstä, kerrotaan tutkinnanjohtajan tiedotteessa. 

Aiassa ei esitutkintalain mukaisen selvityksen mukaan ole syytä epäillä rikosta.

Poliisin käskyjä ei toteltu

Oulun poliisi sai 16.5.2024 tehtävän pysäyttää ja tarkistaa ajoneuvo Kärsämäellä. Tapahtumapaikalla poliisipartio kohtasi osaksi ajotien ulkopuoliselle alueelle pysähtyneen henkilöauton, jossa oli kaksi henkilöä. 

Poliisien lähestyessä autoa, sen ovet lukittiin sisäpuolelta. Poliisin ja autossa olleiden välillä käytiin jonkin aikaa kestänyt sananvaihto ikkunan kautta.

Lopulta poliisi suihkutti autoon OC-kaasua kattoikkunan kautta. Matkustajan puoleinen ovi avautui, ja poliisi jatkoi keskustelua autossa olevien kanssa. 

Hetkeä myöhemmin myös kuljettajan puoleinen ovi avautui. Samalla puolella ollut poliisi yritti saada henkilöä ulos ottamalla tätä kädestä kiinni, jolloin hän nousi autosta ampuma-ase kädessään.

Henkilö piti ampuma-asetta kohotettuna ja osoitti sillä poliiseja vuorotellen. Poliisi otti esiin virka-aseensa ja käskytti henkilöä luopumaan aseesta, mutta tämä ei noudattanut käskyä. Poliisi ampui henkilöä jalkaan. 

Hänelle annettiin ensihoitoa ja toimitettiin sairaalahoitoon.

Poliisi käytti ampuma-asetta puolustuskeinona

Tilanne tapahtumapaikalla eteni nopeasti, ja etukäteen arvioituna poliisilla ei ollut perusteita varautua virka-aseen käyttämiseen. Yleisjohtajalla ei ollut syytä ohjeistaa aseen käytössä. 

Autosta noussut henkilö kohdisti yllättävän ja oikeudettoman hyökkäyksen poliisia kohti, jolloin kyse oli aloitetusta hyökkäyksestä.

Kohdehenkilön toiminnasta aiheutui läheisyydessä olleille välitöntä vaaraa eikä hyökkäyksen jatkumista pystytty estämään käskyillä, jolloin poliisin toiminta muuttui kiinniottotilanteesta hätävarjelutilanteeksi.

Myös OC-sumuttimen käyttö autoon lukkiutuneiden ja lähtöä tekevien henkilöiden ulos saamiseksi oli tutkinnan mukaan perusteltua. 

Poliisi käytti ampuma-asetta puolustuskeinona kohdehenkilön vaarallisen toiminnan pysäyttämiseksi ja poliisin toiminta oli oikeassa suhteessa tilanteen vaarallisuuteen nähden. 

Tutkinnanjotajana toimi syyttäjä, koska esiselvityksen kohteena oli poliisi.

Lue myös:

    Uusimmat