SAK:n tekemässä kyselyssä vain 56 prosenttia yritysten luottamusmiehistä kertoo, että heidän työpaikoilleen palkataan tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava luku oli 71 prosenttia. Myös jo sovittuja kesätyöjaksoja on jouduttu perumaan.
17-vuotias Alicia Stocchetti teki jo alkukeväästä työsopimuksen tuttuun yritykseen. Edessä piti olla kesäpesti kahvilatyöntekijänä.
Sitten tuli korona, yritys joutui lomauttamaan työntekijänsä, ja nyt kesätöistä ei ole mitään varmaa tietoa.
– Todella ymmärrettäväähän tämä on, mutta harmittaa, ja olisi se todella kiva päästä kesällä töihin. Kirjoitukset odottavat syksyllä, mutta on se kiva, kun on jotain työtä, joka rytmittää sitä arkea, Stocchetti kertoo MTV Uutisille.
– Kyllä kesätyötilanne nyt koronakesänä on valitettavasti huono. SAK on noin kymmenen vuotta tällä samalla kyselyllä selvittänyt kesätyö-odotetta kuluvalle kesälle, ja tämän vuoden mittaus on meidän mittaushistoriamme huonoin, kommentoi SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho.
Nekin yritykset, jotka kesätyöntekijöitä yhä palkkaavat, ovat vähentäneet töihinottoa, ja jo tehtyjäkin sopimuksia on jouduttu perumaan.
MTV Uutisten kyselykierroksen perusteella useat merkittävät kesätyöllistäjät ovat joutuneet kiristämään nyörejään. Esimerkiksi S-ryhmällä kesäpestien määrä voi laskea liki kolmasosaan. Myös K-ryhmä vähentää palkkausta.
Koronatilanteen myötä nuoret eivät pääse kiinni arvokkaaseen työkokemukseen, ja kesän rahanlähteetkin on mietittävä uusiksi.