Hävittäjälentolaivue 31:n johtoa syytetään tapauksesta, jossa Hornet-lentäjä kokee saaneensa halventavan kutsumanimen.
Helsingin hovioikeus käräjäoikeus käsittelee parhaillaan tapausta, joka koskee epäasiallista käytöstä Ilmavoimiin kuuluvassa Hävittäjälentolaivue 31:ssa. Hävittäjälentolaivue 31 on Siilinjärven Rissalaan sijoitetun Karjalan lennoston joukkoyksikkö.
Syyttäjän haastehakemuksen mukaan laivueessa palveleva luutnantti joutui lentueensa päällikön ja varapäällikön, majurin ja kapteenin, kaltoinkohtelemaksi. Päällikköä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä ja palvelusrikoksesta, varapäällikköä esimiesaseman väärinkäyttämisestä ja toissijaisesti palvelusrikoksesta. Varapäällikköä syytetään myös kunnianloukkauksesta.
Syyttäjä syyttää myös kahta everstiluutnanttia palvelusrikkomuksista. Kummatkin ovat hävittäjälentolaivueen entisiä komentajia. Syytteet palvelusrikoksista perustuvat siihen, että syyttäjän mukaan syytetyillä on asemansa vuoksi ollut velvollisuus puuttua ja ehkäistä Puolustusvoimien palkatun henkilöstön keskuudessa tapahtuvaa epäasiallista kohtelua.
Syytteen mukaan päällikkö kohteli luutnanttia epäasiallisesti ja nöyryyttävästi, kun luutnantille oli annettu hävittäjälentolaivueen valmiusohjaajien kokouksessa loukkaava ja halventava kutsumanimi Blarse.
Urbaanin sanakirjan mukaan blarse tarkoittaa ärsyttävää tai haisevaa henkilöä. Päällikkö toimi kutsumanimikokouksen puheenjohtajana ja oli syytteen mukaan tietoinen nimen merkityksestä.
Uusi nimi ei ollut parempi
Hävittäjälentäjien parissa on tapana, että jokainen taistelukelpoisuuden saavuttanut hävittäjälentäjä saa tovereiltaan, toisilta lentäjiltä kutsumanimen. Englanniksi näistä radiokutsuista käytetään nimitystä call sign. Pilottien kutsumanimiä käytetään viestiliikenteessä ja niitä saatetaan painattaa esimerkiksi pilotin varusteisiin.
Laivue julkisti luutnantin nöyryyttävän kutsumanimen joulukuussa 2021 järjestetyssä valmiusohjaajien gaalajuhlassa, jossa oli paikalla laivueen lentäjiä puolisoineen. Epäasiallinen nimi aiheutti luutnantille ahdistusta ja ulkopuolisuuden tunnetta työyhteisössä.
Luutnantti ilmoitti kutsumanimensä epäasiallisuudesta päällikölleen heti seuraavana päivänä, mutta joutui käyttämään sitä seuraavaan nimikokoukseen asti. Tässä kokouksessa puheenjohtajana toimi syyttäjän mukaan lentueen varapäällikkö. Kokouksessa luutnantin kutsumanimeksi päätettiin vaihtaa Flarse.
Urbaanin sanakirjan mukaan Flarse tarkoittaa naisen välilihaa.
Uusi kutsumanimi julkistettiin jälleen gaalassa, joka järjestettiin tällä kertaa kesäkuussa. Syytteen mukaan tilaisuudessa tuotiin esille myös mihin kutsumanimi viittaa ja mikä sen määritelmä sanakirjassa on.
Upseerit: kutsumanimi tuli oikeustieteen tutkinnosta ja kiinnostuksesta ohjuksiin
Käräjäoikeudelle toimittamien ennakkovastaustensa mukaan kaikki neljä syytettyä upseeria kiistävät syytteet.
Päällikön mukaan hän ei ole ollut luutnantin lähiesimies silloin, kun luutnantin ensimmäisestä kutsumanimestä päätettiin. Majuri totesi, että tuolloinen päällikkö eli toinen syytetyistä everstiluutnanteista on varmasti katsonut ehdotetut nimet läpi ja olisi puuttunut asiaan, jos nimi olisi ollut epäasiallinen.
Hän myös totesi, että call sign -sääntöjä muutettiin sen jälkeen, kun luutnantti ilmoitti, ettei hyväksy uutta nimeään. Hänen mukaansa se kertoo siitä, että asiaan on reagoitu.
Päällikön mukaan kutsumanimi Blarse tuli sanoista Brazilian Lawyer and ARS Enthusiast. Hänen mukaansa se perustui faktoihin, sillä luutnantti oli ollut vaihto-oppilaana Brasiliassa ja suorittanut oikeustieteellisen tutkinnon. Lisäksi hän on käyttänyt työtehtävissään innokkaasti ilmataisteluohjusten simulointijärjestelmää nimeltään Amraam Raytheon Simulator (ARS).
Päällikkö kirjoitti ennakkovastauksessaan myös siitä, että Google-kääntäjän mukaan "Blarse" tarkoittaa "räjähtää", eivätkä luotettavat sanakirjat kuten Oxford Dictionary tai Cambridge Dictionary eivät tunne englannin kielessä sanaa "Blarse".
Päällikkö huomautti myös, että Urban Dictionary on täysin moderoimaton sivusto, johon kuka tahansa voi käydä kirjaamassa minkä tahansa kirjainyhdistelmän tai sanan merkityksen.
Myös varapäällikkö on sitä mieltä, ettei kutsumanimillä ollut loukkaamistarkoitusta. Uusi kutsumanimi tulee hänen mukaansa sanoista Finnish Lawyer ARS Enthusiast.
Sekä päällikkö että varapäällikkö nostivat esille myös sen, että call sign -käytännöt ovat osa täysin epävirallista perinnettä, joka on jatkunut yli 20 vuotta.
– Kutsumanimen määrittää Hornet-valmiusohjaajayhteisö. Kukaan yksittäinen henkilö ei sitä päätä ja lopullisen hyväksynnän tekee laivueen komentaja. Tällä varmistetaan, että kutsumanimi on asiallinen eikä henkilöä loukkaava. Kutsumanimiä saa käyttää, jos haluaa kansainvälisessä tai kansallisessa toiminnassa. Kukaan ei pakota ketään käyttämään kutsumanimeä, päällikkö perusteli.