Katri Niskasella on silmät auki lähes yölläkin: "Se on suunnittelijan ammattitauti"

14:32imgKatso, mitä Katri Niskanen kertoo juhlapukeutumisesta!
Julkaistu 24.06.2022 09:30
Toimittajan kuva
Teresia Jokinen

teresia.jokinen@mtv.fi

Muodin parissa työskentelevä Katri Niskanen skannaa ympärillä olevaa elämää inspiroituakseen. Yrityksensä perustamisen alkuvaiheessa hänellä ei juurikaan ollut muuta elämää.

Muotisuunnittelija Katri Niskaselle  Muodin huipulle -ohjelman voitto vuonna 2009 oli käänteentekevä hetki. Hän muistelee tuota vuotta lämmöllä, vaikka se olikin rankka.

– Se oli hyvä ponnahduslauta sille, että sai omaa kädenjälkeään näkyviin. Silloin hyppäsin yrittäjyyteen, aloin tehdä omaa mallistoa ja keskittyä siihen, Niskanen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Yrittäjyydessä on usein taloudellinen riskinsä, mutta Niskanen ei koskaan pitänyt riskiä liian isona.

– Mulla oli niin selkeä visio, mitä halusin tehdä. En osannut nähdä epäonnistumista.

Yli 10 vuoden saatossa oma kädenjälki suunnittelijana on muuttunut.

– Mallistollisuus on tullut siihen selkeästi mukaan. Aluksi tein enemmän yksittäisiä pukuja. Tietyllä tavalla se ideani ja sieluni, se mun näkemykseni vaatteesta ja millä tavalla haluan sitä tehdä, niin se on edelleen se sama. Se on hienoa.

Lue myös: Muotisuunnittelija Katri Niskanen paljasti Iivo Niskasesta yllättävän faktan – näin hiihtotähti reagoi suorassa lähetyksessä

Muotimaailma on armoton ja raaka ja vaatii Niskasen mielestä paljon työtä.

– Kaikki työ, mitä se vaatii, ei näy. Varsinkin aluksi, kun perustaa oman yrityksen, niin se vaatii todella paljon sitoutumista ja paneutumista. Siinä täytyy olla täysillä, eikä ole hirveästi muuta elämää siinä kohtaa.

Inspiraatio sen sijaan syntyy helposti, ja Niskasella onkin silmät koko ajan auki.

– Se on suunnittelijan ammattitauti, että silmät on auki varmaan yölläkin. Se on sellaista ei-niin-tietoista, kun skannaa tätä elämää ja tekee omia, isoja ja pieniä huomioita.

Lue myös: Muodin huipulle hae mukaan

Niskaselle pikamuoti tekee todella pahaa, joten hän haluaa aina, että vaatteen elinkaari on mahdollisimman pitkä niin designin kuin laadun puolesta.

– Pitkäikäisyys, vaatteen tekeminen tarpeeseen ja se, että sillä on käyttökertoja ja jälleenmyyntiarvoa on minulle todella tärkeää.

Esimerkiksi Linnan juhliin tehdyt juhlapuvut saattavat tosin jäädä ihmisillä aarteiksi, eikä niitä haluta lähteä muokkaamaan.

– Mutta monesti hääpuvuista tehdään myöhempää käyttöä varten esimerkiksi lyhyempää midimekkoa tai muuta. Mittatilauksena tehty työ vartalosta kannattaa kyllä hyödyntää, Niskanen summasi.

Katso koko Niskasen Viiden jälkeen haastattelu artikkelin alussa olevalta videolta! Muotisuunnittelija kertoo muun muassa yrittäjyydestä, suomalaisten juhlapukeutumisesta ja sisaruksistaan Kertusta, Iivosta ja Iitasta

Tuoreimmat aiheesta

Katri Niskanen