Pinja Antikainen teki vuosia sitten täyskäännöksen elämässään ja päätti suunnata uralle muodin pariin. Nyt hän kisaa kymmenen suunnittelijan joukossa Muodin huipulle -ohjelmassa.
Muodin huipulle -ohjelmassa kisaa jälleen kymmenen muotisuunnittelijaa, ja heitä arvioi kolmen hengen tuomaristo, joka koostuu suomalaisista muodin huippuammattilaisista: kolmikkoon lukeutuvat juontaja-vaikuttaja Miisa Grekov, suunnittelija Mert Otsamo sekä muodin asiantuntija Sami Sykkö. Kisaajia mentoroi jälleen suunnittelija Sofia Järnefelt.
Yksi osallistujista on zero waste -suunnittelija Pinja Antikainen, joka kertoi MTV Uutisille ohjelman pressitilaisuudessa vaihtaneensa aikoinaan täysin alaa.
Ennen Antikainen työskenteli liikunta-alalla – kunnes tuli eräs, käänteen tekevä päivä.
– Päätin, että alan tehdä mekkoja. Vaihdoin alaa, menin opettelemaan ompelemista, vaatetusompelijaksi seuraavaksi ammatiksi ja sieltä muotoilijaksi. Ja viime keväänä valmistuin, niin sitten hyppäsin tähän mukaan.
Nuorempana Antikainen oli piirtänyt paljon ja suunnitellut lapsena vaatteita unileluilleen. Kipinä sille, että Antikainen päätti heitosta vaihtaa alaa muodin pariin, syttyi lopulta kun hän vanhassa työssään oli haastattelemassa työnhakijaa avoimeen paikkaan.
– Kysyin sitten häneltä, että mitä teet viiden vuoden päästä. Ja samalla omassa päässäni kolahti, että "mä haluan tehdä jotain muuta". Sitten sieltä tuli tällainen lapsuuden haave, että se on ne vaatteet. Sitten aloin nähdä unia vaatteista ja mietin sitten, että vaihdan, kokeilen, koska kerranhan täällä vaan eletään, niin miksei lähtisi tekemään jotain sellaista, mitä haluaa tehdä.
Päätöstään Antikainen ei ole katunut kertaakaan. Luova ala sopii hänelle, ja hän nauttii siitä, että on osa myös muiden luovien henkilöiden joukkoa.
Zero waste on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä sekä tavoittelemaan jätteetöntä elämäntapaa. Jätteeksi lasketaan kaikki se, mitä ei voi kierrättää ja mikä päätyy lopulta poltettavaksi.
Antikaisen mukaan monet pitävät zero waste -muotia usein hyvin simppelinä ja helposti puettavana, mutta hän kertoo kokevansa, että pystyy tuomaan siihen "jotain uutta sekä mielenkiintoisia tekstuureja".
– Ettei sen tarvitse aina olla niin simppeliä. Se voi olla jotain sellaista, mitä haluat katsella ja sitä kautta tuoda sellaista uutta näkökulmaa siihen, että voidaan tehdä myös vaatteita ekologisesti.