Katseet taivaalle! Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, miksi lähipäivinä on luvassa erityisen kauniita auringonlaskuja

Meteorologi kertoo, miten sää vaikuttaa kauniiden taivaiden väriloistoon.

Tulevalla viikolla sää on vaihtelevaa, kun Suomeen saapuu lämmintä, kosteaa ilmamassaa.

Kosteudella on kuitenkin yllättävä etu, sillä se edesauttaa auringonlaskujen ja -nousujen näyttävyyttä.

– Värikkäät auringonlaskut saavat usein alkunsa pilvistä. Ilman pilviä näin värikkäitä taivaita ei pääsisi todistamaan, meteorologi Markus Mäntykannas kertoo.

Auringonlaskujen ja -nousujen värikkäät pilvet ovat useimmiten jäänteitä ukkos- ja sadekuurojen pilvistä. Kun päivän sateet ja ukkoset väistyvät, saadaan kauniita iltataivaita.

Myös pilven korkeus vaikuttaa

Näyttävän auringonnousun tai -laskun syntymiseen vaikuttaa myös pilvien tyyppi.

Koska värit syntyvät heijasteina auringon valosta, pilvien tulee olla oikealla korkeudella loisteeseen nähden. Kyse on Mäntykannaksen mukaan keski- tai yläpilvistä.

Pilviä ei toisaalta saa olla liikaa, sillä se vaikuttaa valoon ja värien heijastumiseen. Meteorologin mukaan parasta on, kun taivas on noin puolittain pilvinen.

– Tällä viikolla kosteuden ja pilvisyyden suhteen kasassa kaikki ainekset hienoihin auringonnousuihin ja -laskuihin, Mäntykannas toteaa.

Katso yllä olevalta videolta parhaat lukijakuvat auringonlaskuista. Samalla meteorologi Markus Mäntykannas kertoo syyt auringonlaskujen värikkyyden takana.

Lue myös:

    Uusimmat