Sadeviikko alkaa: Nähdäänkö taivaalla taas tämä harvinainen ilmestys?

Sää on alkavalla viikolla monena päivänä sateinen, mutta väliin osuu aurinkoisiakin hetkiä. Keli on siis mitä otollisin yllättävienkin sääilmiöiden bongaamiseen.

Sää jatkuu Forecan ennusteen mukaan alkavalla viikolla epävakaisena

Sade- ja ukkoskuuroja voi tulla viikon jokaisena päivänä, mutta auringonpaistettakin mahtuu väliin. 

Päivälämpötilat liikkuvat 20 asteen tuntumassa. Sateessa lämpötilat voivat pudota 15 asteen alapuolelle.

Sateenkaari syntyy valon heijastuessa vesipisaroista

Sateenkaari syntyy, kun auringosta tuleva valo taittuu ja heijastuu sadepisaroiden takareunasta, MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen selvittää.

Sateenkaari näkyy aina auringon vastapuolella, eli sen voi nähdä, kun aurinko on selän takana ja ilmassa on sadepisaroita.

Sateenkaari ei ole tarkemmin ottaen edes kaari, vaan täysi ympyrä. 

Kaari nähdään kaarena siksi, että osa sateenkaaresta jää aina horisontin taakse. 

Täytenä ympyränä sateenkaaren voi nähdä ainoastaan lentokoneesta.

Punainen sateenkaari tarvitsee otolliset olot

Sateenkaaressa näkyvät periaatteessa kaikki värit, mutta havaintoon vaikuttaa se, miten alhaalta tai korkealta aurinko paistaa.

Sateenkaaren syntymisen kannalta pisaran koollakin on merkitystä. 

Sateenkaari on sitä värikkäämpi ja kehittyneempi, mitä suurempia pisarat ovat. Jos pisarat ovat kovin pieniä, sateenkaari on väreiltään hailakka. Jos pisarat ovat kokoluokaltaan vain sumu- tai pilvipisaroita, tuloksena on kalpean väritön sumukaari.

Samuel kuvasi punaisen sateenkaaren Kokkolassa 3. elokuuta illalla kello 22.38 ja lähetti siitä videon MTV Uutisille tänään sunnuntaina. Voit katsoa videon jutun alussa olevalta videolta.

Salminen kertoo, että punainen sateenkaari on melko harvinainen näky, joskaan ei täysin poikkeuksellinen.

Se tarvitsee ilmestyäkseen tietynlaiset olot. Käytännössä se voi ilmaantua taivaalle vain auringon laskemisen ja nousun aikoihin.

– Kun aurinko on matalalla, valo kulkee ilmakehässä tosi pitkän matkan. Mitä pidemmän matkan valo kulkee, sitä paremmin ilmakehä pääsee sirottamaan valoa pois. Sieltä lähtevät tällöin pois sinisen sävyt ja kellertävät ja vihertävätkin (sävyt), mutta sinne jää punainen, Salminen kertoo.

"Kaunis ilmiö"

Auringonlaskun tai -nousun aikana perille pääsee siis vain punaista valoa.

– Jos siinä vaiheessa sataa, eli ilmassa on sadepisaroita, syntyy punainen sateenkaari. Myös kaaren alla oleva ilma voi näyttää tässä tilanteessa punaiselta.

– Jos aamulla tai illalla on taivaalla kaunis ilta- tai aamurusko, se on ainakin hyvä merkki siitä, että ilma on kostea ja jossain päin sataa. Se on hyvä aika ryhtyä bongaamaan, missä menee sateenkaari. Voi siis sanoa, että aikainen lintu näkee punaisen sateenkaaren. Se on kaunis ilmiö; vähän kuin katsoisi maailmaa ruusunpunaisten lasien läpi.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat