Katso kuvat: Näin Puolustusvoimat puhdistaa kertakäyttöisiä hengityssuojaimia – prosessi vie puoli vuorokautta

1:50img
Julkaistu 06.05.2020 06:44
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Ensimmäiset kertakäyttöisiksi tarkoitettujen hengityssuojainten puhdistuskokeet tehtiin 23. huhtikuuta Ylöjärvellä. Testausvaihe on päättymässä 8. toukokuuta.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja, kommodori Marko Laaksonen kommentoi MTV Uutisille, että kyseessä ei ollut Sosiaali- ja terveysministeriön eli STM:n toimeksianto, vaan Puolustusvoimat päätti aloittaa puhdistuskokeet omalla päätöksellään.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on pidetty tietoisena asiasta ja sieltä saatiin myöhemmin tukipyyntö sekä pyyntö selvittää myös suojatakkien puhdistusmahdollisuudet, Laaksonen selventää.

Lue myös: Puolustusvoimat keksi tavan puhdistaa kertakäyttöisiä hengityssuojaimia – rakensi ennätysajassa puhdistuslaitoksen: "Normaalioloissa tällaisen laitoksen synnyttäminen veisi vuosia"

Puhdistuslinjastotyöskentelya

Merikonttiratkaisuun perustuva pilottilaitteisto rakennettiin huhtikuussa Ylöjärvelle.

Puhdistettavia suojaimia on kerätty sairaaloista ympäri Suomea. Laaksonen avaa puhdistusprosessia tarkemmin. 

– Hengityssuojaimet asetellaan suojavarustuksessa koreihin ja viedään konttiin, jossa niille annetaan vetyperoksidikaasua pari tuntia. Sen jälkeen ne viedään tilaan, jossa vetyperoksidi haihtuu pois suojaimista. Tämän jälkeen ne pakataan ja varastoidaan. Jokaisesta erästä otetaan näytteet laadunvarmennusta varten.

Prosessi on pitkä. Maskin matka linjastolla kestää noin päivän verran. Itse käsittelyssä menee pari tuntia, minkä jälkeen on vuorossa 12 tuntia kestävä haihdutus ja sen jälkeen pakkaaminen.

Puhdistuslinjastotyöskentelya2

Lue myös: Puolustusministeri Kaikkonen hengityssuojainten puhdistuslaitteistosta MTV:lle: 30 000–40 000 suojainta voitaisiin puhdistaa vuorokaudessa

Hinta ei vielä selvillä

Puolustusvoimat kertoi aiemmin tänään, että testeissä saadut tulokset osoittavat hengityssuojainten olevan käsittelyn jälkeen mikrobiologisesti puhtaita ja täyttävän suojainten tekniset ominaisuudet.

Puhdistuslinjastotyöskentelya4_kuv Sirpa Korpela

Käytännössä puhdistamisprosessissa kestää alle päivän, mutta kuljetukset vievät oman aikansa.

Laaksonen kertoo, että suojaimet ovat FFP2 ja FFP3- suojaimia, jotka ovat pääosin muovipohjaista materiaalia. Hengityssuojaimia voidaan tarvittaessa puhdistaa jopa kymmeniä tuhansia päivässä, mutta koevaiheessa niitä kerättiin muutamia tuhansia päivässä.

Paljonko tällainen puhdistaminen sitten maksaa? Laaksosen mukaan puhdistamisen tuotantokäytön hintaa arvioidaan parhaillaan. 

– Puhdistamisen kustannukset eivät ole varmaankaan kilpailukykyisiä uusien suojainten kanssa. Yksikköhinta riippuu tietysti siitä, paljonko puhdistettavaa tulee.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus