Kirjailija Markus Ahonen kuvaa Irlantia murjovaa Eowyn-myrskyä hurjemmaksi kuin jollaista hän on koskaan kokenut.
Suomalaisen dekkarikirjailijan Markus Ahosen ovet ovat pysyneet säpissä Eowyn-myrskyn pyyhkäistessä Irlannin saaren yli.
– Ei olisi tullut mieleenkään lähteä missään nimessä tuonne henkensä kaupalla, Irlannin keskiosissa asuva Ahonen sanoo STT:lle puhelimitse.
Korkeimman tason punainen varoitus oli voimassa aamulla koko maassa. Punainen varoitus tarkoittaa, että ilmassa lentävä roju voi aiheuttaa hengenvaaran.
Aamun edetessä varoitustasoa oli tosin laskettu suuressa osassa maata.
– Punainen varoitus on erittäin harvinainen. En edes muista, onko niitä juuri ollut vuosien varrella, Ahonen sanoo.
Ahosen pienellä kotipaikkakunnalla Westmeathin kreivikunnassa varoitus oli voimassa paikallista aikaa aamukuudesta yhteentoista.
Ahosen arvion mukaan tuuli kolisteli talon ikkunoita voimakkaimmin jo aamuyöstä.
Ahonen on asunut Irlannissa 19 vuotta ja sanoo myrskyn mittaluokkaa harvinaiseksi.
Guardianin mukaan Eowyn voikin ennusteiden mukaan olla voimakkain Britanniassa ja Irlannissa nähty myrsky vuosikymmeniin.
Sen löisi vain vuoden 1961 Debbie-myrsky, joka surmasi 12 ihmistä Irlannissa ja kuusi Pohjois-Irlannissa.
Suurin osa yrityksistä on ainakin aamupäivän kiinni. Toistaiseksi Ahosen lähialueilla on raportoitu kaatuneista puista.
Lue myös: "Vuosisadan myrsky" riepottelee Irlantia ja Iso-Britanniaa – rippeet viikonlopuksi Suomeen
Ennätystuulia ja tyhjeneviä kauppahyllyjä
Maassa on mitattu jo Irlannin mittaushistorian nopeimpia tuulenpuuskia. Maan länsirannikolla tuuli kulki puuskassa yli 50 metriä sekunnissa. Edellinen ennätys oli vuodelta 1945.
Irlannin yleisradioyhtiö RTE:n mukaan aamulla maassa oli yli 700 000 taloutta ilman sähköä. Ahonen oli toistaiseksi saanut pitää sähkönsä.
– Katsotaan, minkälaisia jälkiä nähdään myrskyn jälkeen. Sanoisin, että siellä voi olla puita kaatuneena ja sähkölinjoja ja kaikkea poikki. Sittenhän se todellinen tuho vasta tiedetään.
Myrskystä tiedotettiin jo keskiviikosta alkaen. Myös Ahonen oli päättänyt jo etukäteen pysyä suosiolla perjantaina kotona.
– Kyllä tämä tuntuu olleen varoitusten osalta jo etukäteen erittäin tiukasti huomioitu, Ahonen toteaa.
Hyllyt tyhjenivät nopeasti Ahosen lähikaupassa eilen illalla. Myös Ahonen kävi kaupassa poikkeuspäivää ennakoiden. Ahosen mukaan tiedotusvälineissä ja tuttavien kesken lähetetyissä kuvissa on näkynyt tyhjiksi asti myytyjä leipähyllyjä.
Tuhoja povattu myös Skotlantiin
Myrskyn on ennustettu olevan tuhoisin ainakin vuosikymmeneen myös Skotlannissa.
Alueella varautumisen taso ja viestinnän voimakkuus ovat aiempiin myrskyihin verrattuna omaa luokkaansa, Glasgow'ssa asuva, E2 Tutkimuksessa johtajana työskentelevä Mari K. Niemi sanoo STT:lle.
Noin kahdeksalta aamulla paikallista aikaa myrsky vasta keräsi vauhtia Glasgow'n alueella. Korkein eli punainen varoitus on voimassa pääkaupungin alueella kymmenestä iltaviiteen.
Julkista liikennettä on peruttu laajalti, ja esimerkiksi ruokakauppaketjut Tesco ja Sainsbury's ilmoittivat pitävänsä myymälöitä kiinni.
Niemen mukaan paikalliset varautuivat siihen, etteivät lähde tänään ulos laisinkaan.
– Käytin koiran varuilta aamulenkillä jo kuudelta, mitä emme yleensä näin aikaisin tee. Siinä tuuli alkoi jo olla niin kovaa, että molemmat halusimme kyllä tulla sitten säänsuojaan, Niemi kertoo.
Äänekäs varoitustekstiviesti miljoonille
Tällaista myrskyä ei muistu mieleen, vaikka Niemi on asunut Skotlannissa yhteensä noin kahdeksan vuotta kahteen eri otteeseen.
– En muista, että minun aikanani olisi ollut näin isoa myrskyä tulossa, hän sanoo.
Eilen viranomaiset lähettivät kaikille puhelimitse varoitusviestin, jossa kerrottiin vaarallisesta myrskystä ja kehotettiin varautumiseen.
Niemen mukaan vastaavaa viestiä ei ole lähetetty ainakaan hänen kokemiensa myrskyjen aikana.
Varoitusviesti lähetettiin yli 4,5 miljoonalle ihmiselle Pohjois-Irlannissa ja Skotlannissa, Britannian hallituksen lausunnossa kerrotaan.
Viestiä kuvaillaan kymmenen sekunnin sireeniääneksi. Työkalua ei ole käytetty koskaan tositoimissa näin laajasti.
Viesti jopa vähän säikäytti ihmisiä, Niemi toteaa.
– Mekin olimme autolla liikenteessä, niin kyllä se säikäytti niin, että hyvä kun kuski pystyi keskittymään.
Kadut autioituneet korona-ajan tyyliin
Niemen mukaan skotit ovat varautuneet päivään ja se on puhututtanut paikallisia paljon.
– Kaikki laittoivat eilen toisilleen viestejä, että huomasitteko ja olkaa varovaisia. Ja vinkkejä, että nyt kannattaa lämmittää kodit ja ladata kaikki laitteet vielä kun voi.
Niemi kertoo ladanneensa varavirtalähteen ja pitävänsä laitteet latauksessa sähkökatkojen varalta.
– Aika monella täällä on sähkölämmitys. Kovin kylmähän nyt ei ole, mutta onhan se kurjaa, jos ihmiset eivät voi lämmittää kotejaan.
Aamupäivällä Niemen lähellä oli jo sähkökatkoja. Päivän valjettua kadut näyttivät yhtä autioilta kuin tiukimpaan korona-aikaan, Niemi kertoo sähköpostitse.