Suomalainen Maarit sinnitteli läpi hurrikaanin Floridan-kodissaan: "Kaikkien puhelimet alkoivat huutaa"

Suomalainen Maarit Merla on seurannut kotonaan Naplesissa, miten Milton-hurrikaani riepotteli Floridaa ja aiheutti paljon tuhoa osavaltiossa. Itseään Merla kuvaa onnekkaaksi, koska myrsky ei koetellut hänen kotikaupunkiaan pahasti.

Hurrikaani Milton iski myöhään eilisiltana Suomen aikaa Yhdysvaltain Floridaan. Myrsky aiheutti useita kuolonuhreja, ja yli kolme miljoonaa taloutta oli ilman sähköjä.

Monet lähtivät niemimaalta evakkoon ennen myräkkää, mutta osa uskaltautui jäämään kotiinsa. Yksi heistä oli Maarit Merla, jonka koti on Naplesissa Floridan eteläosissa länsirannikolla.

Merla kertoi MTV Uutisille eilen keskiviikkona, että Naplesiin ei ollut annettu evakuointikehotuksia paitsi asuntoautoissa asuville.

– On varauduttu, että ollaan muutama päivä sisätiloissa. On vettä ja syötävää. Autossa on tankki täynnä ja valmius lähteä, Merla kertoi.

Nyt Merla sanoo myrskyn olevan ohi ja tilanteen rauhallinen.

– Aurinko paistaa, ja tuuletkin pikkuhiljaa ovat laantumassa. Vielä vähän sähköt räpsyivät aamun aikana, mutta muuten aika normaali tilanne rupeaa jo olemaan.

Viime yötä Merla kuvailee "jännittäväksi". Merloilla oli seuranaan ystäväpariskunta Suomesta.

– Ehkä eniten pelästyttiin, kun kaikkien neljän puhelimet alkoivat huutaa tornadovaroitusta. Floridassa oli ilmeisesti yli 30 tornadoa Milton-hurrikaaniin liittyen. Me emme kuitenkaan nähneet itse tornadoa.

Tuulet voimistuivat illan mittaan paikallista aikaa.

–  Välillä oli todella voimakkaita tuulenpuuskia ja välillä ihan hipihiljaista. Sitä jatkoi pikkutunneille asti, mutta minä olin kyllä nukahtanut autuaasti. Sähköt menivät päälle ja pois ja olivat varmaan reilun tunnin poissa kokonaankin, Merla kertoo.

– Vähän jännää se oli, koska en ole niin kovassa myrskyssä ollut aikaisemmin.

Myrskytuulten ohessa tuli myös paljon vettä, mutta se ei aiheuttanut Naplesissa tulvaa. Myöskään vesihuollossa ei ole ollut ongelmia. Hanavettä Merloilla ei kuitenkaan nyt juoda varmuuden vuoksi.

Tiedottamisesta pisteitä viranomaisille

Merla kiittelee viranomaisia hyvästä tiedon jakamisesta.

– Me olemme saaneet tiedotteita ihan puhelimeen, sitten on tullut vaaratiedotteita ja monena päivänä ennen myrskyä tuli viestejä kaikille asunnoin omistajille. Sitten on tullut iso lista hälytyspuhelinnumeroita, joita on talletettu, jos vaikka tulisi tulipalo.  

Ystävät ja sukulaiset ovat pysyneet kartalla sosiaalisen median avulla.

– Se on tietysti tänä päivänä hyvä, että nopeasti saa kerrottua, että turvassa ollaan.

Monet myrskyt nähnyt koti

Merla kertoo, että he ovat omistaneet asunnon Naplesissa vuodesta 2011 asti. Taloyhtiö on kokenut monet myrskyt jo ennen tätä.

Suurimmat ongelmat aiheutti Merlan mukaan vuonna 2017 myrskynnyt Irma-hurrikaani, joka irrotti kattotiiliä, väänteli parvekkeita ja kaatoi puita. Pari vuotta sitten riehunut Ian-hurrikaani aiheutti myös tulvavahinkoja.

Miltonia Merla kuvailee yhä jännittäväksi kokemukseksi, mutta se ei estä palaamista Floridaan.

– Selvittiin hyvin ja oltiin tietysti onnekkaitakin tässä tilanteessa, että se ei ihan kohdalle osunut. Mutta ei se ihan tavallinen suomalainen myrsky ollut, sen voi ehkä sanoa.

Lue myös:

    Uusimmat