Sisä-Suomen poliisilaitos kertoi aamupäivällä tiedotustilaisuudessa alaikäisiin sosiaalisen median kanavissa kohdistuvista seksuaalirikoksista. Poliisin mukaan ilmiö on kasvamassa ja siihen liittyviä esitutkintoja on käynnissä sekä Pirkanmaalla että Keski-Suomessa.
Rikosylikomisario Sakari Tuominen kertoi tilaisuudessa Pirkanmaan poliisin halunneen järjestää tiedotustilaisuuden, koska viime aikoina laitoksen alueella on tullut ilmi neljä sosiaalisen median käyttöön liittyvää kokonaisuutta, joista kaksi on tällä hetkellä aktiivisesti tutkinnassa. Kaksi muuta on vasta tulossa tutkintaan.
– Materiaalia on valtavasti. Kyse on kymmenistä tuhansista kuvista, tuhansista videoista.
Ensimmäisessä kokonaisuudessa on tällä hetkellä lähes 150 rikosilmoitusta, mutta kaikkiaan asianomistajia voi olla jopa 250.
– Uhrit ovat pääosin pirkanmaalaisia lapsia, joihin nämä rikokset ovat kohdistuneet.
Toisessa tutkinnassa olevassa sarjassa on noin 50 uhria, jotka ovat pääosin nuoria poikia.
Molemmissa epäillyt ovat nuoria, pirkanmaalaisia miehiä.
– Tekijä on miespuolinen aikuinen henkilö. Hän kirjautuu erilaisiin sosiaalisten medioiden alustoille keskusteluryhmiin keskustelemaan. Hän valehtelee ikänsä, mahdollisesti sukupuolensa. Yhteistä on, että jossain vaiheessa tulee se pyyntö, että aletaan pyytää seksuaalissävytteistä materiaalia, kertoo Tuominen.
Näin tekijä usein toimii
Tilaisuudessa on läsnä myös vanhempi rikoskonstaapeli Miia Keso, joka on tutkinut lapsen hyväksikäyttöjuttuja yli kymmenen vuoden ajan laitoksella.
– Uskon, että jonkinlainen kokemus tai näkemys on siitä, miten tämä maailma on nyt muuttunut.
– Lapsella voi olla profiili monessakin sosiaalisessa mediassa. Mutta mikä meillä näkyy yleisemmin, on Snapchat ja Instagram.
Rikokset alkavat usein sillä, että epäilty on ottanut yhteyttä yksityisviestillä jonkin kuvan johdosta, jonka on nähnyt lapsen avoimessa sosiaalisessa mediassa.
– Sanoo, että moi, sulla on tosi kiva kuva.
Tämän jälkeen tilanne etenee nopeasti kuvien lähettämiseen tai niiden vaatimiseen lapselta. Seuraavaksi ollaan monesti jo pyytämässä videoita esimerkiksi vessakäynneistä tai seksuaalisista teoista.
– Nämä tapahtuvat aika usein illalla. Siitä saattaa tulla kommenttia, että en mä voi, äiti kuulee. Tekijä saattaa käskyttää, mene omaan huoneeseen ja laita ovi lukkoon.
Lapseen vedotaan tunteilla
Luottamussuhde lapseen saadaan, kun puhutaan tunteista.
– Siellä puhutaan rakastumisesta, rakkaudesta, yksinäisyydestä, omista ongelmista, peloista. Näin se luottamus saadaan ja lapsi saadaan lähettämään itsestään materiaalia.
Pahimmissa tapauksissa lapsi päätyy tapaamaan tekijää, jolloin päädytään monesti seksuaalisiin kanssakäymisiin.