Nuoret vantaalaiset metsästävät pedofiilejä netissä. 14-vuotiaan tytön nimissä luotuun ilmoitukseen alkaa pian vastata aikuisia miehiä, ja keskustelu muuttuu seksuaalisävytteiseksi hyvin nopeasti.
Pikaruokaravintolan pöydässä istuu mies juomassa pirtelöä. Ryystäminen keskeytyy, kun pöydän viereen astelee joukko nuoria miehiä kännykät vaakatasossa. Videokuvaus on päällä.
– Morjesta, ketäs sä olit tulossa tapaamaan tänne? lippispäinen nuorukainen kysyy.
– Mikä helvetin homma tää on? mies vastaa.
– Ketä sä olit tulossa tapaamaan tänne? nuori mies toistaa.
– En ketään.
– Et ketään? Mites neljätoistavuotiasta tyttöä?
– Älä nyt viitti.
– Istu alas tai koko Mäkki kuulee, miks sä oot täällä, videon kuvaaja sanoo.
Viestejä vanhemmilta miehiltä
Lippispäinen nuori mies videolla on vantaalainen Benjami Tilus. Hän tekee yhdessä muutaman kaverinsa kanssa niin sanottua pedofiilien metsästystä. Kaveriporukka ei ole luonut itselleen nimeä, joten käytetään heistä tässä jutussa nimitystä "ryhmä".
Näin homma toimii: Ryhmä luo 14-vuotiaan tytön, tai joskus pojan, nimissä profiilin netin keskustelupalstoille, jossa alaikäiset etsivät seuraa omanikäisistään.
Käytännössä heti profiilin luomisen jälkeen anonyymiin keskustelupalveluun alkaa tulvia viestejä profiileilta, jotka kertovat olevansa vanhempia miehiä. Keskustelu muuttuu seksuaaliseksi hyvin nopeasti.
Ryhmä ei ohjaile keskustelua seksuaaliseksi eikä esimerkiksi ehdota tapaamisia, vaan aloitteet tulevat aina vastapuolelta.
Vastapuoli saattaa ehdottaa tapaamista. Silloin saatetaan päätyä tilanteeseen, joka muistuttaa alussa kuvattuja tapahtumia vantaalaisessa McDonald'sissa.
Ongelma esiin ja apua kohteille
Tilukseen ja kumppaneihin suhtauduttiin aluksi netin keskustelupalstoilla epäilevästi. Tilus kertoo, että hänen henkilökohtaisia tietojaan leviteltiin verkon syövereissä.
Sittemmin ääni kellossa on muuttunut. Alaikäisiin seksuaalisesti sekaantumisen tai siihen pyrkimisen estäminen nähdään yleisesti hyväksyttävänä. Näin on todennut myös poliisi.
Ryhmän tarkoituksena on tuoda laajaa ongelmaa ihmisten tietoisuuteen.
– Tämä on valistavaa sisältöä nuorille sekä niille, jotka haluavat tavata alaikäisiä, Tilus kertoo.
Osa niin kutsuttujen nappauskeikkojen miehistä on jälkikäteen ottanut yhteyttä ryhmään ja kiittänyt nuoria miehiä. Monet heistä ovat hakeneet apua ongelmaansa.
– Ollaan joko itse ohjattu heidät hoidon piiriin tai pyydetty, että ilmoittaa läheiselle ja saatu todisteet siitä, että henkilö pääsee hoidon piiriin.
Näin toimimalla ryhmä on pyrkinyt siihen, ettei tekijä syyllistyisi samaan enää uudelleen.
Suosittuja videoita
On Tiluksella ja kumppaneilla muukin syy tehdä videoita kuin auttaminen. Youtubessa julkaistut videot ovat suosittua viihdettä.
Isoilla kirjaimilla kirjoitetut otsikot julkistavat, kuinka aikuiset miehet yrittävät tavata alaikäisiä. Vanhin heistä on ollut 65-vuotias. Ainakin osalla heistä on ryhmän selvitysten mukaan perhe ja lapsia.
Näyttökertoja videoilla on sadasta kahteensataan tuhatta.
Tilus ja hänen kaverinsa ovat ottaneet mallia toimintaansa Yhdysvalloista, jossa pedofiilien metsästys on ollut tv-viihdettä pitkään. Esimerkkinä tästä on vuonna 2004 alkanut Chris Hansenin tähdittämä To Catch a Predator.
Pedofiilin metsästys yleistynyt
Pedofiilien metsästys on noussut viime aikoina jälleen pinnalle. MTV Uutiset on aiemmin kertonut niin sanotusta Iskuryhmästä, joka tekee samankaltaista sisältöä videopalvelu Tiktokiin.
Erot tämän jutun ryhmän ja Iskuryhmän toiminnan välillä on merkittäviä.
Iskuryhmän tarkoituksena on paljastaa myös tapaamisiin tulleiden miesten henkilöllisyyksiä ja se tietää toimintansa olevan laitonta.
Lue myös: "Iskuryhmä" kertoo puuttuvansa kiusaajien ja hyväksikäyttäjien toimintaan – omankädenoikeudesta säädetään laissa
Päinvastoin kuin Tiluksen ryhmän videoissa, Iskuryhmä näyttää kohteidensa kasvot, mutta muuttaa omien jäsentensä äänet tunnistamattomiksi.
Kovaa riskinottoa
Tiluksen ryhmän harrastamaan toimintaan liittyy turvallisuusriskejä. Tapaamiset voisivat potentiaalisesti muuttua vaarallisiksi kohteina olevien miesten toimesta.
Tiluksen mukaan heihin ei ole koskaan kohdistunut välitöntä turvallisuusuhkaa, mutta uhkaavia tilanteita on ollut.
– Yksi uhkasi, että jos video päätyy nettiin, hän laittaa miehet perääni. Haastoin hieman, että mitkäs miehet. Varmaan kukaan ei ole puolustamassa kaltaistasi miestä.
Aiemmin mainittu McDonald'sissa kuvattu video päättyy Tiluksen antamaan varoitukseen. Hän kertoo kuulleensa, että jotkut katsojista olisivat yrittäneet tehdä samaa kuin Tilus porukoineen.
– Pyydän, että älkää tehkö tätä itse. Tässä on omat vaaransa ja täytyy muistaa, että tämä menee todellakin lain rajoille. Tämä täytyy tehdä just oikein, ettei itse riko lakia.
Poliisi tuomitsee toiminnan
Poliisissa ei olla pedofiilien metsästystoiminnasta mielissään.
– Toiminta näyttäytyy omankädenoikeutena, joka on ristiriidassa yhteiskuntajärjestyksen periaatteiden kanssa. Se on tasapuolisen oikeusturvan kannalta ongelmallista, rikoskomisario Sampsa Aukio Itä-Uudenmaan poliisista kommentoi.
Oikeuden ottaminen omiin käsiin voi rapauttaa oikeusjärjestystä, Aukio avaa. Jos alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia tekevien kohdalla omankädenoikeus sallitaan, miksi niin ei voisi tehdä muidenkin rikoslajien kohdalla?
Hyvääkin tarkoittava seksuaalirikosten paljastaja voi syyllistyä rikoksiin itse. Aukion mukaan varsinkin maallikolle voi olla vaikea tunnistaa, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä.
Itä-Uudenmaan poliisi julkaisi perjantaina tiedotteen, jossa se kertoi alaikäisen "pedofiilinmetsästäjän" olevan epäiltynä murhan yrityksestä. Samalla poliisi tuomitsi ankarasti alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten teon, mutta myös pedofiilinmetsästyksen.
Lue lisää: Poliisi epäilee 17-vuotiasta murhan yrityksestä – liittyy "pedofiilinmetsästykseen"
Paljastaja voi rikkoa lakia
Rikoskomisario Aukio sanoo MTV Uutisille, että tapoja toteuttaa niin sanottua pedohunt-ilmiötä on monia. Osa on sallitun puolella, osa rajamailla ja osa selvästi laitonta.
Rajamailla olevissa tapauksissa voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen tai yksityisyyden suojan loukkaukseen, kotirauhan rikkomiseen tai laittomaan uhkaukseen.
Selkeästi laittomissa tapauksissa tarkoituksena voi olla nimenomaan paljastaa kohteiden henkilöllisyys, jolloin rikoksen tunnusmerkistö täyttyy. Tarkoituksena voi olla myös käyttää väkivaltaa itse.
Niissäkin tapauksissa, joissa ketään ei vahingoiteta, tietoja julkaista tai lakia muutenkaan rikota, on omat ristiriitansa.
– Jos miettii motiiveja tällaiseen toimintaan, siinä on hyvin tyypillisesti suuren katsojakunnan tavoittelu ja sitä kautta mahdollisesti omien ansioiden tavoittelu. Jos kuitenkin esiinnytään tavoitteena tuottaa oikeutta, se vääristää asetelmaa, Aukio sanoo.
Murhanyritys Vantaalla
Pedofiilinmetsästystoiminta putosi Itä-Uudenmaan poliisin pöydälle ryminällä elokuun alussa. Silloin 16-vuotias poika yritti puukottaa aikuisen miehen hengiltä tämän omassa asunnossa Vantaalla.
Uhri oli luullut sopivansa tapaamisen alaikäisen pojan kanssa harrastaakseen tämän kanssa seksiä. Iltalehden mukaan uhri selvisi, sillä hän sai työnnettyä 16-vuotiaan puukottajan pois asunnosta.
Tapahtumahetkellä 16-vuotiasta tekijää epäillään murhan yrityksestä sekä törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Lisäksi kahta muuta, 17- ja 18-vuotiasta henkilöä epäillään avunannosta murhan yritykseen sekä avunannosta törkeään kotirauhan rikkomiseen.
Tiukka "ei" väkivallalle
Tiluksen ryhmä ei ole yllättynyt poliisi nuivasta suhtautumisesta pedofiilien metsästykseen.
Asia on puhuttanut ryhmän sisällä sen jälkeen, kun poliisi tiedotti tuomitsevansa toiminnan ja kertoi samalla Vantaan tapauksesta.
– Keskustelimme siitä ja totta kai tuomitsemme murhanyrityksen. Meidän mielestämme on parempiakin tapoja toimia kuin väkivalta, eli auttaa nämä henkilöt avun piiriin, Tilus sanoo.
Tiluksen mukaan ryhmä on saanut kehuja toiminnastaan yksittäisiltä poliiseilta. Ryhmä sanoo luovuttavansa kaikki tiedot kohdehenkilöistään poliisille.
Rikoskomisario Aukion mukaan hänen tiedossaan ei ole, että omatoimisesti pedofiilejä metsästävien toiminnasta olisi ollut merkittävää hyötyä poliisille.
– Mitä varhaisemmassa vaiheessa ilmoittaa esitutkintaviranomaiselle tietoon tulleesta rikoksesta, sitä paremmalla todennäköisyydellä ja paremmassa järjestyksessä asiat siirtyvät yhteisesti sovitussa demokraattisessa prosessissa maaliin saakka.