Sodat, terrori-iskut ja sieppaukset ovat tehneet monista maailmankolkista vaarallisia paikkoja. Ulkoministeriö on listannut maat viiteen luokkaan sen perusteella, kuinka suositeltavaa näissä maissa on vierailla.
Pahimmat paikat ovat Jemen, Libya, Syyria ja Etelä-Sudan. Ulkoministeriö luokittelee nämä valtiot paikoiksi, ”joista on poistuttava välittömästi”.
Toiseksi korkein uhka piilee maissa, jotka saavat luokituksen ”vältettävä kaikkea matkustamista”. Nämä maat ovat tämän hetkisen arvion mukaan Afganistan, Burundi, Irak ja Somalia. Kolmanteen luokkaan kuuluvat Haiti, Kongon demokraattinen tasavalta ja Pakistan. Niille on annettu luokitus ”vältettävä tarpeetonta matkustamista”.
– Ulkoministeriö ei pysty antamaan näissä pahimmissa maissa apua ongelmiin joutuneille. Emme voi kieltää perustuslain mukaan matkustamasta, mutta apua ei tule, korostaa ulkoministeriön matkustusturvallisuudesta vastaava virkamies Iiris Strandman.
UM:n luokitus turvattomista maista
”Poistuttava maasta välittömästi”
- Jemen
- Libya
- Syyria
- Etelä-Sudan
”Vältettävä kaikkea matkustamista”
- Afganistan
- Burundi
- Irak
- Somalia
”Vältettävä tarpeetonta matkustamista”
- Haiti
- Kongon demokraattinen tasavalta
- Pakistan
Strandmanin mukaan myös vakuutuksia ei näihin paikkoihin yleensä saa, tai jos saa, niistä pitää maksaa ylimääräisiä lisiä.
– Ihmisten pitäisi ottaa yhteyttä ulkoministeriöön jo matkasuunnitelmia tehdessään. Usein kyselyt tulevat vasta matkaan lähdettäessä, kertoo Strandman.
Näihin pahimpiinkin paikkoihin suomalaiset ulkoministeriön mukaan joutuvat matkustamaan, mutta yleensä kyseessä ovat sotilashenkilöt, avustusjärjestöjen työntekijät ja toimittajat.
Turkista eniten kyselyjä
Viime aikoina eniten kyselyitä maan turvallisuustilanteesta on ulkoministeriöön tullut Turkin tapahtumista ja tilanteesta.
– Kun jossain tapahtuu jotain pahempaa, heti alkavat puhelimet soida, voiko sinne matkustaa, sanoo Strandman ulkoministeriöstä.
Ulkoministeriö antoi tuoreimman matkustusohjeensa Turkista runsas viikko sitten. Tiedotteen mukaan Turkissa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta ja terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois.
”Turkkiin matkustavia pyydetään seuraamaan tiedotusvälineitä. Edustusto kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta suurissa kaupungeissa, Itä-Turkissa sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueilla sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa”, neuvotaan tiedotteessa.
Pakettimatkoja myyvät matkatoimistot seuraavat tarkkaan ulkoministeriön matkustusohjeita. Näin ne pyrkivät eliminoimaan ongelmat matkakohteissaan.
– Matkanjärjestäjät seuraavat tiedotteita ja UM:n varoituksia. Luotamme viranomaisten näkemyksiin tilanteista, sanoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.
Raja-alueet vaarallisia
Ulkoministeriö listaa myös maita, joissa on noudatettava erityistä alueellista varovaisuutta.
– Usein raja-alueilla on vaarallista. Monissa maissa on noudatettava alueellisesti erityistä varovaisuutta. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Egypti ja Tunisia, opastaa ulkoministeriön Iiris Strandman.
Valmismatkoja järjestävät matkatoimistot ovat pääosin lopettaneet matkat Egyptiin. Maassa on kuitenkin turvalliseksikin luokiteltuja alueita. Näin kertoo ulkoministeriön tuorein tiedote Egyptistä:
”Siinain niemimaan pohjoisosiin, lähelle Libyan rajaa ja läntiselle aavikkoalueelle ei tule matkustaa lainkaan. Myös Etelä-Siinain turistikohteisiin Sharm El Sheikhin alue, Dahab, Nuweiba ja Pyhän Katariinan luostari tulee välttää tarpeetonta matkustamista. Läntiselle aavikkoalueelle ja Libyan rajan läheisyyteen ei tule matkustaa. Pohjois-Siinain turvallisuustilanne on erittäin huono. Egyptin rantakohteissa Hurghadan ja Marsa Alamin alueella yleinen turvallisuustilanne on pysynyt vakaana”.
Suomella ei ole edustustoja läheskään kaikissa maailman maissa. Siksi myöskään matkustusohjeet eivät koske kaikkia valtioita. UM neuvookin tutkimaan jonkun suuren maan, kuten Yhdysvaltojen matkustusohjeita, jos matka koskee pienempiä ja tuntemattomampia maita.