Matkustusilmoitukset rajussa kasvussa – valtaosa jättää yhä ilmoittamatta

2:03img
Julkaistu 28.07.2016 10:18
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Eurooppaa kohdanneet kriisit ovat lisänneet halua täyttää matkustusilmoituksia. Tänä vuonna niitä on tehty jo liki 50 000 eli saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Ministeriön mukaan sellainen pitäisi tehdä aina. 

Määrä on yhä vähäinen, kun huomioi suomalaisten yli seitsemän miljoonan matkan vuositahdin. Ulkoministeriön mukaan vähäistä määrää selittää muun muassa se, että matkustajat ajattelevat, että oma matkakohde on turvallinen. 

Ainoa keino viranomaisille tietää

Miksi matkustusilmoitus olisi syytä tehdä, ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen?

– Se on ainoa kanava, jonka kautta me kriisitilanteessa saadaan tieto siellä kriisialueella olevista omatoimimatkustajista, Kuparinen kertoo. 

Turkin vallankaappausyrityksen yhteydessä ulkoministeriön sivuille ilmaantui kolminkertainen kävijämäärä, yli 24–000 käyntiä, normaalioloihin verrattuna.  Suomen Ankaran suurlähetystön sivustolla määrä oli tuolloin viisinkertainen normaaliin verrattuna.

Myös matkustustiedotteiden, matkustusilmoitussivun ja maatietojen lukeminen lisääntyy kriisin sattuessa. Esimerkiksi Istanbulin iskun jälkeen Turkin matkustustiedotteella oli 2550 yksilöllistä sivukatselua, kun normaalipäivänä niitä on korkeintaan 200.

"Kriisitietoisuus lisääntynyt"

Kuparisen mukaan ilmoitusmäärän kiihtyminen kertoo suomalaisten kriisitietoisuuden lisääntymisestä, mutta myös siitä, että ilmoitusjärjestelmä ylipäätänsä on tullut aiempaa tutummaksi. 

– Nyt on selvä trendi siitä, että aina kriisin jälkeen, siellä kriisialueella, matkustusilmoitusten määrä kasvaa huomattavasti. 

Ollaanko siinä vaiheessa jo myöhässä?

– Ei välttämättä. Näissä viimeaikaisissa Nizzan ja Turkin tapauksissa me lähetimme useampia viestejä, joten hyvin ehti siinä kriisin keskelläkin jättämään ilmoituksen.

"Lähimatkailu koetaan turvalliseksi"

Eniten matkustusilmoituksia on tänä vuonna tehty maihin, jotka ovat suomalaisten suosiossa.

Näitä valtioita ovat muun muassa Thaimaa, Turkki, Espanja, Saksa ja Ranska. Kuitenkaan Venäjä ei ole eniten ilmoitettujen joukossa, vaikka se on suomalaisten suosituimpia matkakohteita.

– Lähimatkailukohteet helposti koetaan turvallisiksi – sinne saatetaan tehdä päivän parin matkoja, Kuparinen arvioi tilannetta.

Entä jos ilmoitus on jäänyt tekemättä, miten tulee toimia kriisin sattuessa?

– Lähetämme matkustusilmoitusjärjestelmän kautta viestin ilmoituksen tehneille. Lisäksi edustustot informoivat tilanteesta sosiaalisessa mediassa ja antavat ohjeita, mutta se ei ole varmaa, että viesti tavoittaa kriisialueella olevat ihmiset.  

Turvallisuusluokitukset seurannassa

Matkustusohjeisiin on koskettu lähiaikoinakin. Turkin vallankaappausyrityksen yhteydessä ulkoministeriö suositteli välttämään tarpeettomia matkoja Turkkiin, mutta suositus palautettiin nopeasti kategoriaan noudatettava erityistä varovaisuutta. 

Toinen esimerkki on Etelä-Sudan, josta suomalaisia on pyydetty poistumaan aseellisten yhteenottojen vuoksi. 

Sen sijaan Saksan ja Nizzan tragedioita pidetään ministeriössä yksittäistapauksina ja siksi suosituksiin ei ole koskettu. 

– Jos arvioidaan, että tapahtumalla on pidempiaikaisia vaikutuksia maan turvallisuustilanteeseen, silloin muutetaan suosituksia, sanoo Kuparinen.

Matkaajan hyvä keskittyä olennaiseen

Terroriuhka on ollut niin paljon esillä, että se on hyvä suhteuttaa siihen, mitkä ovat matkustajien yleisimmät riskit. 

– Ne liittyvät liikennekulttuuriin, infektioihin ja rikollisuuteen, kertoo Kuparinen. 

Maailmassa on kymmenkunta maata, joihin matkustamista ministeriö suosittelee välttämään muun muassa sotatoimien vuoksi. Niitä ovat esimerkiksi Afganistan, Pakistan, Irak, Syyria, Somalia, Etelä-Sudan, Burundi ja Libya.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa