Pandemiatilanne Euroopassa näyttää tilastojen valossa hyvältä. Maanosan yhteenlasketut koronatartunnat ovat laskeneet tasolle, jolla ne olivat viimeksi syyskuun alkupuolella.
Loppuvuodesta 2020 Euroopan koronatartunnoista tapahtui nousu, joka tulkittiin pandemian toiseksi aalloksi maanosassa. Pian sen tasaannuttua alkoikin jo kolmas aalto, mutta nyt tilanne näyttää paremmalta.
Kolmas aalto alkoi hellittää maaliskuussa, jonka loppupuolelta lähtien tartuntaluvut ovat laskeneet tasaisesti.
Katso jutun videolta tarkemmin, miltä tartuntojen kehitys näyttää.
Ruotsin tilanne yhä huono, mutta suunta on oikea
Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n mukaan eniten koronavirusta esiintyy Ruotsissa ja Baltian maissa Latviassa ja Liettuassa. ECDC:n tilastointiin kuuluvat Euroopan talousalueen maat.
Suomessa taudin ilmaantuvuusluku, hieman alle 50, taas kuuluu Euroopan parhaimpiin. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa kahden viikon tartuntamäärää 100 000 asukasta kohden.
Lähes koko Euroopassa, myös Ruotsissa ja Baltiassa, tartuntamäärä on laskussa. Poikkeuksia on kuitenkin muutama, muun muassa Iso-Britannia.
Uusien tartuntojen määrä on siellä kasvanut viikossa noin kolmanneksella. Tilanteen arvioidaan johtuvan Intian koronamuunnoksesta, joka leviää Britanniassa paikallisina tartuntaryppäinä.
Maassa on odotettu innolla kesäkuun 21. päivää, jolloin hallitus on suunnitellut poistavansa lähes kaikki koronarajoitukset. Nyt monet asiantuntijat ovat kuitenkin huolestuneet Intian koronamuunnoksen vaikutuksesta.
Heidän mielestään ennen yhteiskunnan "palauttamista normaaliin" on selvitettävä, onko rokotusohjelma edennyt riittävästi suojaamaan vakavalta taudilta myös Intian muunnoksen kohdalla.
Britit nauttivat viime viikonloppuna auringosta. Koronan ilmaantuvuusluku on maassa suunnilleen yhtä korkea kuin Suomessa.