Tartuntamäärä nousee, mutta kuolinluvut eivät kasva yhtä nopeasti – kuvat näyttävät, missä koronan toinen aalto jyllää

6:08img
Katso MTV Uutiset Livestä, mihin koronaviruksen toinen aalto on iskenyt pahiten.
Julkaistu 01.09.2020 06:39
Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina

Koronaviruksen toinen aalto tekee tuloaan erityisesti Euroopassa. Monen maan tartuntamäärät ovat lähteneet uuteen nousuun alkukesän jälkeen. Vaikka tartuntamäärät kasvavat, kuolinluvut tulevat kaukaa perässä.

Toinen korona-aalto riepottelee tällä hetkellä pahiten Espanjaa. Maassa oli tiukat koronatoimet keväällä, sillä käytännössä Espanjassa oli ulkonaliikkumiskielto ja maskipakko. Kun rajoituksia höllennettiin, tartuntaluvut lähtivät pian kasvamaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Espanjan tilanteeseen ovat vaikuttaneet muun muassa hedelmänpoimijat eli kausityöntekijät. Ulkomailta tulleiden kausityöntekijöiden majoituksessa on havaittu puutteita muun muassa hygienian tasossa.

Ranskassa tartuntatilasto muistuttaa paljon Espanjan tilannetta. WHO:n mukaan Ranskassa on todettu uusia tautitapauksia eniten alle 45-vuotiailla henkilöillä ja viime viikolla tartuntoja todettiin yhteensä yli 20 000. Keväällä Ranskan suurin viikkokohtainen tartuntamäärä oli 30 000.

Kreikassa ja Japanissa toinen aalto on ensimmäistä voimakkaampi

Kreikan terveysviranomaiset arvioivat, että turismi ja nuorison käyttäytyminen on vaikuttanut toiseen tautipiikkiin eniten. Maaliskuussa Kreikassa todettiin enimmillään reilut 600 koronatapausta viikossa, ja viime viikolla raportoitiin 1 500:sta uudesta tartunnasta.

Japanin tilasto näyttää hyvin samanlaiselta Kreikan tilaston kanssa. Tartuntoja on nyt jopa enemmän kuin epidemian alussa, mutta kuolemaan johtaneita tapauksia on reilusti vähemmän. 

Maaliskuussa Japanin synkimmällä koronaviikolla todettiin noin 3 600 tapausta ja viime viikolla selkeästi enemmän – 10 000 tapausta. Kuolemat ovat puolestaan laskeneet maaliskuun huipusta 187:stä viime viikon 88:aan.

Kolme syytä, miksi kuolinluvut laahaavat tartuntatapausten perässä

1. Tauti leviää tällä hetkellä nuorten keskuudessa

Virologian professori Olli Vapalahden mukaan tartuntoja on todettu enimmäkseen nuoremmillä henkilöillä. Perusterveillä nuorilla vakavat koronaoireet ja kuolemaan johtaneet tapaukset ovat hyvin harvinaisia. Vapalahti arvioi, että tämä on pääsyy tilastoille ja tartunnat siirtyvät ikäihmisiin myöhemmin.

2. Koronavirustautia osataan hoitaa paremmin

Covid-19 oli koko maailmalle hyvin tuntematon sairaus epidemian puhjetessa viime keväänä. Nyt taudista saadaan jatkuvasti uutta tietoa ja sitä myöten myös hoitokeinoja taudin kitkemiseksi on enemmän. Vapalahden mukaan myös tehohoitoon joutuneilla potilailla on nyt paremmat mahdollisuudet selvitä taudista hengissä.

3. Virus muuntuu ajan myötä

Vapalahti mainitsee myös kolmannen syyn kuolinlukujen maltillisuuteen. Professorin mukaan virus muuntuu ajan myötä. Yksittäisiä raportteja on saatu siitä, että jotkut versiot viruksesta eivät aiheuttaisi yhtä vakavia oireita kuin toiset.

Katso yllä olevalta videolta MTV Uutiset Liven lähetys koronaviruksen toisesta aallosta, jossa näytetään havainnollistavaa grafiikkaa eri maiden tautitilanteesta!

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus