Kaukaisimmasta tunnetusta galaksista yllätyslöytö: Happea!

Tähtitaivas avaruus
Galaksit aloittavat yleensä elämänsä täynnä nuoria tähtiä, jotka koostuvat pääasiassa kevyistä alkuaineista, kuten vedystä ja heliumista. Kun tähdet kehittyvät, ne tuottavat raskaampia alkuaineita, kuten happea, jotka levittäytyvät galaksiin niiden kuoltua. /All Over Press
Julkaistu 30.03.2025 13:55
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Viime vuonna löydetty JADES-GS-z14-0 on kaukaisin tunnettu galaksi. Nyt kaksi eri tähtitieteilijäryhmää on havainnut happea kyseisessä galaksissa.

JADES-GS-z14-0 sijaitsee niin kaukana, että sen valolta on kestänyt huimat 13,4 miljardia vuotta saavuttaa meidät. Tämä tarkoittaa, että näemme kyseisen galaksin sellaisena kuin se oli silloin, kun maailmankaikkeus oli alle 300 miljoonaa vuotta vanha – noin kaksi prosenttia sen nykyisestä iästä. 

Eruropean Southern Observatory kertoo tiedotteessaan, että Chilen Atacaman autiomaassa sijaitsevan ALMA-teleskooppiverkoston uudet havainnot hapesta viittaavat siihen, että galaksi on kemiallisesti paljon odotettua kehittyneempi. Ennätyksiä rikkova havainto saa tähtitieteilijät miettimään uudelleen, kuinka nopeasti galaksit muodostuivat varhaisessa maailmankaikkeudessa.

Lue myös: Uusi havainto: Mystinen kosminen voima heikkenemässä – maailmankaikkeus voi musertua

– On kuin löytäisi murrosikäisen sieltä, missä odottaisi olevan vain pienokaisia, Leidenin observatorion tohtorikoulutettava ja hollantilaisjohtoisen tutkimuksen pääkirjoittaja Sander Schouws toteaa.

Tutkimus on nyt hyväksytty julkaistavaksi Astrophysical Journal -lehdessä. 

– Tulokset osoittavat, että galaksi on muodostunut hyvin nopeasti ja myös ikääntymässä nopeasti. Tämä lisää todistusaineistoa siitä, että galaksien muodostuminen tapahtuu paljon odotettua nopeammin, tutkijat toteavat.

Lue myös: Supermassiivinen musta aukko törmäyskurssilla Linnunradan kanssa

Galaksit aloittavat yleensä elämänsä täynnä nuoria tähtiä, jotka koostuvat pääasiassa kevyistä alkuaineista, kuten vedystä ja heliumista. Kun tähdet kehittyvät, ne tuottavat raskaampia alkuaineita, kuten happea, jotka levittäytyvät galaksiin niiden kuoltua. Tutkijat olivat luulleet, että 300 miljoonan vuoden ikäisenä maailmankaikkeus oli vielä liian nuori, jotta galakseissa olisi niin paljon raskaita alkuaineita. 

Kahden ALMA:lla tehdyn tutkimuksen mukaan JADES-GS-z14-0:ssa on kuitenkin noin kymmenen kertaa odotettua enemmän raskaita alkuaineita.

– Olin yllättynyt odottamattomista tuloksista, koska ne avasivat uuden näkymän galaksien kehityksen ensimmäisiin vaiheisiin, sanoo tutkija Stefano Carniani Scuola Normale Superiore di Pisa -yliopistosta.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus