Kauneussalonki varoittaa: Harhaluulo tekoripsistä voi johtaa etovaan yllätykseen – piileekö pidennyksissä riskejä?

ripsipunkki pääkuva
Talipunkkeja eli ripsipunkkeja löytyy lähes jokaisen ihmisen iholta.Shutterstock
Julkaistu 07.05.2022 08:29
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Talipunkkeja löytyy lähes jokaisen iholta eivätkä ripsienpidennykset ole niille otollinen elinympäristö. Tekoripsien säännöllisestä pesusta kannattaa siltikin huolehtia.

Ripsienpidennykset voivat tuntua helpolta tavalta näyttää koko ajan huolitellulta, mutta toisinaan ihmisiltä näyttää unohtuvan, että myös tekoripsistä tulee pitää päivittäin huolta.

Porilaisessa kauneussalongissa vuokratuolilaisena töitä tekevä Iida Harjula on törmännyt asiakkaisiin, joiden tekoripsistä näkee pesun puutteen. Silmissä saattaa näkyä tulehduksen merkkejä, kuten aristusta, punoitusta, vuotamista ja keltaista eritettä, ja kauneudenhoito jää odottamaan lääkärikäynnin jälkeistä aikaa.

Jos käytössä olisi mikroskooppi, saattaisi ripsien tyvestä löytyä myös karmivalta kuulostavia eliöitä – ripsipunkkeja. Kauneussalongin Facebookissa jakama kuva öttiäisestä ja ruokottomista tekoripsistä on puistattanut monia.

Mutta pitääkö ripsipunkeista oikeasti olla huolissaan?

Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Ripsi- eli talipunkkeja löytyy lähes jokaiselta

Ripsipunkit, oikeammin talipunkit tai karvatuppipunkit, ovat pikkuruisia niveljalkaisia, jotka elävät nisäkkäiden ihon karvatupissa.

Ihmisiltä näitä hämähäkkieläimiä löytyy erityisesti kulmakarvojen, ripsien ja nenän talirauhasista, joissa ne ruokailevat eritetyllä rasvalla ja kuolleilla ihosoluilla – muovisissa tekoripsissä ne eivät viihdy.

Vaikka ajatus saattaa etoa, ei talipunkkien läsnäoloa tavallisesti edes huomaa. Lähes jokaisella ihmisellä on ihossaan talipunkki. Vierasta on mahdotonta häätää kokonaan eikä siihen ole tarvettakaan.

– Ne ovat ihmisen ihon normaaliasujaimistoon kuuluvia mikroskooppisen pieniä punkkeja, joista ei pääsääntöisesti ole mitään haittaa, ihotautilääkäri Maria Huttunen sanoo.

Ainut mahdollinen haitta liittyy karvatuppitulehdukseen tai ruusufinniin, jotka saattavat osin johtua tai ainakin pahentua talipunkkien vuoksi. Karvatuppitulehdukseen ja ruusufinniin käytetyt hoidot vähentävät talipunkkien määrää iholla.

Meikkisieni pitäisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, jottei iholleen levitä bakteereja. Testasimme, puhdistuuko sieni mikrossa! Juttu jatkuu videon alla.

1:11img

Lue myös: Auttaako TikTok-kikka todella akneen? Ihotautilääkäriltä yllättävä siunaus hittikonstille

Tekoripset voivat ärsyttää ihoa ja altistaa infektioille

Ihminen on osa luontoa. Jokaisen iholla on lukemattomia mikroskooppisia mikrobeja, jotka kuuluvat niin sanottuun normaaliflooraan.

Tekoripset sen sijaan eivät sen sijaan ole luonnollinen osa ihmistä. Vieras materiaali voi ärsyttää hipiää. Erityisesti ripsien kiinnittämiseen käytetty liima saattaa herkistää ihoa. Haittoja voi koitua myös ripsiä laittavalle kauneusalan työntekijälle.

– Ensisijainen riski on varmaan kosketusallergian mahdollisuus, Huttunen toteaa ripsienpidennysten terveyshaitoista.

Ärsyyntyneessä ja tulehtuneessa ihossa mikro-organismit viihtyvät paremmin, mutta itse tekoripset eivät varsinaisesti infektioita aiheuta. Kovin raskaat ripsienpidennykset voivat myös venyttää silmäluomen ihoa pahentaen ärsytystä.

– Lääketieteellisesti ja biologisesti ajateltuna olisi paljon parempi, ettei olisi mitään ylimääräistä materiaalia silmäluomilla tai ripsiin liimattuna, Huttunen sanoo.

Lue myös: Näin saat ripset näyttämään huikean pitkiltä? Kauneuskikkaa katsottu jo viisi miljoonaa kertaa: "En voi olla ainoa, joka tekee näin"

Hyvä hygienia pitää tekoripset kauniina pidempään

Vaikka talipunkit ovat ihmiselle harmittomia, kannattaa tekoripsien hygieniasta pitää joka tapauksessa huolta. Harjulan mukaan suurin ongelma on, että ihmiset eivät pese ripsienpidennyksiä.

– Iso ongelma ovat väärät uskomukset. Kuvitellaan, että peseminen jotenkin rasittaisi ripsiä niin paljon, että ne lähtisivät heti. Ajatellaan, että jos en pese ripsiä muutamaan päivään, ne pysyvät paremmin, Harjula sanoo.

Todellisuudessa tilanne on ihan päinvastainen. Huono hygienia saa tekoripset näyttämään epäsiisteiltä ja irtoamaan herkemmin, kun ripsien tyveen kertynyt rasva alkaa hajottaa liimaa.

– Ripset kuuluu pestä vähintään kerran päivässä ja siitä ei jousteta, Harjula sanoo.

Tekoripsien pesuun on olemassa tarkoitukseen räätälöityjä puhdistustuotteita, jotka eivät sisällä liimasidoksiin vaikuttavia öljyjä tai glyseriiniä. Hyvän hygienian lisäksi ripset tulisi käydä huollattamassa säännöllisesti.

Lue myös: Näin käy, jos et puhdista ripsienpidennyksiäsi – ripsiteknikon kuvottavaa videota katsottu miljoonia kertoja

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Miten liukuvoide toimii meikin pohjustana? Entä mihin teippiä tarvitaan rajauksissa? Katso videolta, toimivatko TikTokin suosituimmat meikkikikat.

8:09imgKATSO VIDEO: Onko TikTokin kauneuskikoissa mitään järkeä? Pistimme suosituimmat meikkivinkit testiin.

Tuoreimmat aiheesta

Hygienia