Kauniaisten murhasta vankeustuomio – tästä syystä tekijä ei saanut elinkautista

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa Kauniaisissa viime syyskuussa tapahtuneesta henkirikoksesta.

Oikeus tuomitsi Mika Jyrki Mustosen alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta 10 vuoden ja 6 kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Henkirikoksen uhri, kuusikymppinen mies ja Mustonen olivat pitkäaikaisia ystäviä. Ennen tekoa Mustosen oli ollut mustasukkainen ja vihainen uhrille noin kahden vuoden ajan sekä seuraillut, tarkkaillut ja uhkaillut tätä eri tavoin.

Tekopäivänä Mustonen matkusti Helsingistä Kauniaisiin uhrin asunnon luokse veitsi mukanaan. Hän odotti uhria tämän asunnon parkkipaikalla.

Kun uhri saapui paikalle, hän havaitsi Mustosen ja yritti paeta naapuriin hakemaan apua. Mustonen tavoitti miehen asunnon ulko-ovella ja iski häntä useita kertoja veitsellä. Uhri kuoli.

Sai lievemmän tuomion

Syyttäjä vaati Mustoselle elinkautista vankeusrangaistusta. Oikeus katsoi murhan tunnusmerkistön täyttyneen ja normaalisti tässä tilanteessa rangaistus olisi elinkautinen, kuten syyttäjä vaati.

Oikeus päätyi kuitenkin lievempään rangaistukseen, sillä Mustoselle tehty mielentilatutkimus paljasti hänen olleen tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen. Korkeimman oikeuden ratkaisuihin vedeton oikeus totesi, että elinkautisen tuomitseminen alentuneesti syyntakeiselle olisi poikkeuksellista.

Miehen kyky ymmärtää tekonsa tosiasiallista luonnetta ja merkitystä sekä hänen kykynsä
säädellä käyttäytymistään tekonsa hetkellä on ollut merkittävästi alentunut
hänellä olleen mielenterveyshäiriön vuoksi.

– Mustosen mielentilaa koskevasta lausunnosta ilmenee, että hänellä tekohetkellä ollut mielenterveyshäiriö on vaikuttanut enemmänkin hänen tekonsa motiiviin ja siitä seuraavaan hänen kykyynsä säädellä käyttäytymistään kuin ymmärrykseen hänen tekonsa oikeudenvastaisuudesta.

– Ottaen huomioon Mustosen rikoksen laatu ja teko-olosuhteet muutoinkin, käräjäoikeus katsoo, ettei Mustosen alentunut syyntakeisuus tässä tapauksessa vähennä hänen syyllisyyttään erityisen merkittävästi.

"Kaikki lähti näin pienestä"

Esitutkinnassa kuullut todistajat kertoivat syytetyn mustasukkaisuuden alkaneen vuosia ennen henkirikosta, kun tämä oli nähnyt silloisen puolisonsa ja uhrin olleen samanaikaisesti aktiivisina viestipalvelu Whatsappissa. Tämän vuoksi hän alkoi epäillä uhrilla ja puolisollaan olevan suhde.

– Siitä (syytetty) oli vetänyt johtopäätöksensä, että niillä on jotain teerenpeliä ja ne pettää keskenään. Kaikki lähti näin pienestä, eräs uhrin läheisistä kertoi.

Kesällä 2021 syytetty teki uhrista rikosilmoituksen ja vaati poliisia selvittämään tämän "toimia". Hän kuvaili ilmoituksessa epäilyksiään puolisonsa ja uhrin suhteesta.

– Täytyyhän tässä olla jotain rikollista, koska tämä henkilö tuhoaa ihmissuhteita työkseen ja niin kuin rikosilmoituksessa sanoin, täytyy Suomessa olla keino hänen pysäyttämiseksi muukin kuin ampua, hän kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat