Kirjailija Mirva Saukkola luennoi saunaetiketin noudattamisesta viime viikonlopun Kevätmessuilla. Toimitus poimi tärkeimmät huomiot.
Istun uimahallin saunassa ja katselen, kun nainen ajelee jalkojaan peseytymistilan puolella. En tiedä miksi, mutta tämä ei tunnu soveliaalta. Etiketin asiantuntija ja kirjailija Mirva Saukkola on kanssani samaa mieltä.
– Onko olemassa ällöttävämpää tapaa julkisessa saunassa, kuin ajella karvoitustaan? hän kysyy yleisöltä Kevätmessuilla.
Saukkola kehottaakin pitämään kaiken intiimihygieniaan liittyvän, kuten karvojen ajelun tai jalkojen raspaamisen kotisaunassa. Julkiset löylyt eivät ole sopiva paikka tällaiselle.
Saukkola luennoi saunaetiketin hallitsemisesta, sillä sopivat saunatavat eivät välttämättä ole samat kaikille.
– On esimerkiksi hyvä yrittää aistia saunakaverista, haluaako hän keskustella syntyjä syviä vai nauttia hiljaisuudesta. Suomalaisille sauna on usein paikka syvälliselle keskustelulle, mutta jos on esimerkiksi julkisessa saunassa kolmantena pyöränä kahden tuttavan jutellessa henkilökohtaisia asioita, voi siinä olla aika tukalat oltavat, hän opastaa kuulijoita.
Viisi vinkkiä saunaillan järjestäjälle
1. Varaa riittävästi alkoholitonta juomaa
Saukkola toteaa, että Suomessa huolehditaan usein liiankin kanssa alkoholitarjoiluista: varataan pukeutumishuoneeseen koppa kaljaa ja toinen koppa siideriä. Tärkein tarjoilu olisi kuitenkin oltava alkoholiton janojuoma, sitä olisi aina muistettava varata riittävästi.
2. Omat pyyhkeet mukaan?
Voiko vieraita pyytää ottamaan omat pyyhkeet mukaan? Saukkolan mukaan tämä riippuu olosuhteista.
Vieraita voi hyvin pyytää ottamaan omat pyyhkeet, mikäli saunotaan vaikkapa mökillä, jossa pyykkihuolto on hankalaa. Sen sijaan, jos kutsu käy kotisaunaan ja kodinhoitohuoneessa on korkea pino pyyhkeitä, ei ole tarkoituksenmukaista pyytää vieraita kuljettamaan saunaa ja peflettiä ympäri kaupunkia
3. Huolehdi lasten turvallisuudesta
Jos järjestää saunailtaa lapsiperheille, kannattaa lasten turvallisuus huomioida. Myös sähkösauna on vaarallinen, mutta erityisesti mökillä saunoessa on hyvä kiinnittää huomiota kaikkien saunojien turvallisuuteen ja mukavuuteen.
Mökillä voi olla sellaisia vaaran paikkoja, joihin lapset eivät osaa varautua, kuten kuuma vesipata tai mökkilaituri ja sen vuoksi vanhempien saunailta on painajaisunta, kun he joutuvat jatkuvasti pelkäämään jälkikasvunsa puolesta. Tätä huolta voi pyrkiä hälventämään saunomalla esimerkiksi valoisaan aikaan ja sellaisessa järjestyksessä, että se toimii kaikkien vieraiden osalta.
4. Kysy ennen kuin heität löylyä
Osa ihmisistä tykkää tiukoista löylyistä, osa lempeistä. Erityisesti ensimmäistä kertaa yhdessä saunoessa on kohteliasta kysyä, saako heittää lisää löylyä ja seurata muiden saunojien reaktiota lämpötilaan.
5. Saunooko vieraasi ensimmäistä kertaa?
Tuttu kohtaus suomalaisista komediaelokuvista on seuraava: ulkomaalainen vieras saapuu lentokentälle, josta hänet kaapataan yhteisvoimin ja viedään mökille. Sen jälkeen syödään ja juodaan niin, että napa ja pää notkuvat, ja lopuksi aikaerosta ja viinan voimasta kärsivä vieras viedään tulikuumaan saunaan.
Saukkola muistuttaa, että ulkomaalainen vieras on hyvä totuttaa saunaan hiljalleen. Hän vetoaa suomalaisiin, että levittäisimme saunan ilosanomaa myös muille kansoille, jotta sauna nousisi kansainvälisestikin ansaitsemaansa asemaan.
– Me suomalaiset voimme toimia tässä saunakulttuurin lähettiläinä. Voimme saada muut oivaltamaan, mitä sauna on ja miten hieno asia se on, hän toteaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.