Isyysvapaauudistus ei juuri vaikuttanut isien isyys- tai vanhempainvapaiden käyttöön, kertoo Kela.
Video: Antti jäi kaksosvauvojen kanssa kotiin äidin sijasta – ”Sehän on melkein lepoa”
Ennen vuoden 2013 uudistusta isät pitivät vapaita keskimäärin 33 arkipäivää, kun vuonna 2015 lapsen saaneet isät saivat vanhempainpäivärahaa keskimäärin 36 arkipäivältä.
Kolme neljästä vuonna 2015 lapsen saaneesta isästä sai vanhempainpäivärahaa. Osuus on sama kuin ennen uudistusta.
Isyysvapaauudistus mahdollisti aiempaa pidemmät ja joustavammat vapaat isille, eivätkä isän vapaat enää vähennä äidin vapaita.
Vapaalla ollaan usein äitien kanssa samaan aikaan
Vanhempainpäivärahaa saaneita isiä oli eniten Pohjanmaalla, 82 prosenttia. Hännille jäi Kymenlaakso, jossa luku oli 70 prosenttia.
– Maakunnissa, joissa isät pitivät ahkerasti isyysvapaita vanhempainrahakauden jälkeen, vapaat olivat myös keskimääräistä pidempiä, kertoo tiedotteessa suunnittelija Siru Keskinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.
Pisimmät vapaat pidettiin Ahvenanmaalla, missä isien vapaat kestivät keskimäärin 46 arkipäivää. Lyhyimmät vapaat pidettiin Päijät-Hämeessä, missä vapaalla oltiin keskimäärin 32 arkipäivää.
Isät olivat vapaalla usein samaan aikaan kun äiti sai äitiys- tai vanhempainrahaa. Vain viisi prosenttia vietti kaikki vapaat eri aikaan kuin lapsen äiti.
Vanhempainvapaata noin puoli vuotta
Isyysvapaa kestää korkeintaan 54 arkipäivää eli noin yhdeksän viikkoa. Isä voi olla vapaalla korkeintaan 18 arkipäivää sinä aikana, kun äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput vapaapäivät voi pitää vanhempainrahan maksamisen loppumisen jälkeen, ja isyysvapaat on pidettävä ennen kuin lapsi täyttää kaksi.
Vanhempainvapaalle voi jäädä jompikumpi vanhemmista, tai vanhemmat voivat olla vapaalla vuorotellen. Vanhempainvapaa kestää 158 arkipäivää eli noin puoli vuotta. Kela maksaa sen ajalta vanhempainrahaa, ja isyysvapaalta maksetaan isyysrahaa.