Kelassa halutaan lisätä eläkeläisten terveyspalvelujen valinnanvapautta ja sitä kautta helpottaa julkisen sektorin paisuneita hoitojonoja. Ideana on, että eläkeläinen saisi valita, käyttääkö hän julkista vai yksityistä terveydenhuoltoa ja maksaisi palvelusta suurin piirtein saman verran. Vastuuministeri suhtautuu ehdotukseen myönteisesti.
Idean eläkeläisten terveyspalvelujen valinnanvapaudesta esitti Kelan erikoistutkija Timo Hujanen MTV:n Sote-studiossa. Alla pieni ote haastattelusta.
Miten julkisen sektorin paisumista pitäisi hillitä?
– Eläkeläisten pitäisi kokea paremmin julkiset ja yksityiset palvelut vaihtoehtoina, Hujanen toteaa.
Idea olisi, että potilas maksaisi suurin piirtein saman verran, käyttää hän sitten yksityistä tai julkista palvelua?
– Kyllä. Mutta ongelma tässä on se, että suuria muutoksia ei saada kerralla. Voi olla, että tässä on kysymys useamman vuoden projektista, Hujanen jatkaa.
Haastattelun voi katsoa artikkelin alun videolta.
"Kelan valinnanvapausmallissa on paljon hyvää ajatusta"
MTV Uutiset kysyi vastuuministeriltä, kannattaako hän Kelan sisältä tullutta ehdotusta.
– Kelan valinnanvapausmallissa on paljon hyvää ajatusta. Hallitus ei ole rajannut uutta Kela-korvausta yhtä tiukasti vain eläkeläisiin, vaan laajemmin koko väestöön, toteaa Sanni Grahn-Laasonen.
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi. |
Kelan erikoistutkija Hujanen arvioi, että eläkeläisten valinnanvapaus voisi siirtää yli 300 000 eläkeläistä julkisesta terveydenhuollosta yksityisen puolelle.
Tutkija laskee, että yksityisen terveydenhuollon asiakasmäärät nousisivat tällöin noin 20 prosenttia, mikä helpottaisi julkisen jonoja.
Eri vaihtoehdot ovat parhaillaan uutta Kela-korvausmallia valmistelevan työryhmän arvioitavana. Kela on ryhmässä mukana.
– Annan työrauhan ennen linjausten tekemistä. Tavoitteena on löytää malli, joka parhaalla mahdollisella tavalla helpottaa hoitoon pääsyä, purkaa hoitojonoja ja keventää hyvinvointialueiden taakkaa, vastuuministeri Grahn-Laasonen sanoo.
Osana valmistelua työryhmä arvioi muun muassa korvausten suuruutta ja kohdentamista, korvattavien lääkärikäyntien määrää sekä mahdollisia kattohintoja.