Keltainen nauha koiran hihnassa vinkkaa vastaantulijalle tärkeästä asiasta.
MTV Lifestyle uutisoi viime viikolla suomalaisen koiranomistajan tiukkasanaisesta päivityksestä. Laajalti levinneessä päivityksessä ihmeteltiin, mikseivät vastaantulijat kunnioita omistajan toivetta siitä, ettei hänen koiransa kaipaa tervehdyksiä.
Päivityksessä mainitulla Dosse-koiralla on hihnassaan keltainen nauha, jolla se viestii jo kauempaa vastaantulijoille, että sille kannattaa antaa tilaa – eikä sitä tarvitse tervehtiä. Dossen tapauksessa koulutus oli kesken, mutta syitä keltaista nauhaa kantavan koiran mahdolliselle tilantarpeelle voi olla monia muitakin.
– Sellainen koira, joka on arka, sillä on huonoja kokemuksia muista koirista, toipilas koira, juoksuinen narttu, koulutuksessa oleva pentu... Monenlainen koira voi käyttää nauhaa. Monilla koirilla on se henkilökohtainen tila, kuten meillä ihmisilläkin, eivätkä ne halua jokaista vastaantulijaa tervehtiä. Hihnassa koirien välinen tervehtiminen ei ole luontaista, se usein unohtuu ihmisiltä, kertoo koiranohjaaja Johanna Vihermaa.
Keltainen nauha on lähtöisin Kanadasta, koirankouluttaja Tara Palardyn kehittämänä ajatuksena, jotta aremmat koirat saisivat tilaa. Nauha on kansainvälinen merkki, joka on helppo tunnistaa, kun se on sidottu koiran taluttimeen. Nauhan käyttö on monipuolista, yhteistä sille on tilanpyyntö kohteliaasti kanssakulkijoille. Keltainen nauha sidotaan koiran talutushihnaan, valjaisiin tai kaulapantaan.
Koiraa ei pitäisi lähestyä suoraan, sillä niiden elekielessä se koetaan uhkaavana. Vapaana ollessaan koirat kiertäisivätkin toisensa, mutta hihnojen kiristäessä se ei onnistu. Näissä tilanteissa sattuukin Vihermaan mukaan koirien välisiä rähinöitä, koska ne eivät voi käyttää elekieltään vapaasti.
Jos vastaan tulee keltaista nauhaa kantava koira, ei tarvitse kuitenkaan säikähtää. Jatka vain matkaasi normaalisti.
– Älä pysähdy tuijottelemaan saatika tule käsi ojossa silittelemään. Kävele ihan normaalisti ohi. Keltaista nauhaa kantava koira ei syö ihmisiä lenkkipoluilla, Vihermaa nauraa.
Koiran omistajan eleitä kannattaa myös tulkita.
Anna tilaa keltaiselle -Facebook-ryhmästä saat lisätietoa keltaisen nauhan käytöstä.
– Mikäli koirakko menee reippaasti eteenpäin, kertoo sekin jo siitä, ettei olla tervehtimisaikeissa. Luvan kysyminen on tärkeintä. Kysy aina lupa, jos mieli tekee mennä rapsuttelemaan.
Vaikka lupa heltiäisi, älä ryntää suin päin paijailemaan.
– Älä kumarru koiran ylle, älä taputa vanhanaikaisesti koiraa pään päältä. Seiso sivuttain, voit mennä kyykkyyn, anna koiran haistaa sinua, silitä sitä rintakehästä. Älä tuijota koiraa, vaan käännä katseesi. Nämä eleet helpottavat koiraa, etkä ole sen näkökantilta uhkaava. Suurin virhe on, että tullaan ilman lupaa lähelle, Vihermaa muistuttaa.
Yllättävät tilanteet pelästyttävät koiran
Koira toimii vaistojensa mukaan, ja yllättävät tilanteet voivat pelästyttää sen.
Hyviä vinkkejä:
1. Anna tilaa, jos vastaantuleva koirakko sitä näyttää tarvitsevan.
2. Pidä turvaväli toisen koirakon takana kulkiessasi.
3. Kysy aina lupa koirien väliseen tervehtimiseen.
– Kilttikin koira saattaa pelästyä ja reagoida ei-toivotulla tavalla, siihen ei tarvita edes keltaista nauhaa. Olisi tärkeää, että vanhemmat huolehtisivat, etteivät lapset tee esimerkiksi nopeita juoksuliikkeitä koiraa lähestyessään, vaan kysyisivät aina luvan. Aikuisten taas tulisi muistaa olla kumartelematta koirien ylle. Muiden koirakkojen pitäisi muistaa antaa tilaa lenkkipoluilla, sekin riittää, että pitää omansa rinnalla kulkemassa ja tällä tavoin auttaa ohittavaa keltaista koirakkoa. Pahinta on jäädä parkkiin keskelle tietä odottamaan, että koirakko haluaa mennä ohi, Vihermaa kertaa.
Moni suomalainen ei ole kuullutkaan keltaisesta nauhasta, ja tieto siitä kulkee hitaasti.
– Ilokseni saan myös viestejä, joissa kerrotaan, että kaduilla kulkevat koirakot ovat alkaneet antamaan tilaa. Se lämmittää mieltä. On paljon ihmisiä koiraporukoissakin, jotka eivät tiedä, mitä nauha tarkoittaa, Vihermaa pahoittelee.
Kuvat: Tytti Salonen ja Anna Tuukkanen
Haaveissa oma koiranpentu? Katso, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon:
10:35