Kempeleläinen Taito yllättyi perinpohjaisesti, kun postiluukusta kilahti ylinopeussakko – auto oli rikepäivänä seissyt koko päivän pihassa: "En ole ollut siellä päinkään"

1:41img
MTV Uutiset selvitti: Suomalaiset suhtautuvat melko myönteisesti peltipoliiseihin – katso uutisvideo!
Julkaistu 13.08.2019 06:39

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Taito Ainasoja yllättyi, kun postissa saapui rikesakko ylinopeudesta. Sakkolapun mukaan Heinävedellä sijaitseva peltipoliisi oli välähtänyt hänelle viime sunnuntaina – mutta mies ei ollut ajellut siellä päinkään.

Alueella on 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus, ja ajoneuvon nopeus oli ollut 93 kilometriä tunnissa.

– Minähän en ole sinä päivänä ollut siellä päinkään, kun olen ollut kotona Kempeleessä. Autokaan ei ole liikahtanut mihinkään koko päivänä, Ainasoja toteaa.

140 euron rikesakko herätti Ainasojassa huvittuneisuutta, sillä tapahtumapaikalle on matkaa lähes 400 kilometriä.

Sekaannus kirjaimissa

Ainasoja päätti selvittää asian soittamalla asiakaspalveluun.

– Asiakaspalvelija oli hyvin asiallinen ja antoi selitykseksi, että kuvasta oli luettu väärin auton rekisterinumero, Ainasoja kertoo.

Y-kirjain ja V-kirjain olivat menneet sekaisin rekisterinumeroa tulkitessa. Asia selvisi nopeasti ja yhden puhelun aikana. Sakko luvattiin perua, eikä siitä jää mitään merkintöjä Ainasojalle.

– Sain sellaisen käsityksen, että näitä virheitä tapahtuu ihan kohtuullisen paljon, Ainasoja kertaa asiakaspalvelijan kanssa käytyä keskustelua.

"Virhetulkintoja sattuu päivittäin"

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kertoo, että virhetulkintoja peltipoliisien ottamista kuvista tapahtuu vuosittain arviolta joitakin satoja. 

– Niitä sattuu päivittäin, mutta jos ajatellaan, että meillä on 600 000 tapausta vuodessa, niin prosentuaalisesti niitä ei ole paljon, Pasterstein kertoo.

Pastersteinin mukaan useimmiten Y- ja V-kirjaimet sekä numerot 5 ja 6 saattavat sekoittua keskenään jos kuva on huono.

– Ei näin saisi tapahtua, ja pyritäänkin siihen, ettei virheitä tule. Kuvien tulkitsemisessa on kyse kuitenkin manuaalisesta työstä, niin on aika inhimillistä, että saattaa joskus sattua väärä kirjain.

Kuten Ainasojankin huomaamassa tapauksessa, soitto tai kirje poliisille riittää sakon mitätöimiseksi.

Lue myös: Peltipoliisit ovat sittenkin suomalaisten mieleen, kertoo kyselytutkimus – "Viheliäinen ja epäoikeudenmukainen keino", puuskahtaa autoilija huoltoasemalla

Tuoreimmat aiheesta

Liikennesakot