Ensihoitoyksikön kenttäjohtaja sanoo nuorten naisten toiminnan Nurmijärvellä pelastaneen mitä todennäköisimmin ihmisen hengen eilen. Hänen mukaansa on vaikea antaa yksiselitteisiä ohjeita siitä, milloin ohikulkijan tulee soittaa hätänumeroon. Oma huoli toisesta ihmisestä on hyvä, yksinkertainen mittari.
HUS Hyvinkää Akuutti ensihoitoyksikkö kiitteli Facebook-sivuillaan kahta nuorta henkilöä esimerkillisestä toiminnasta.
– Nurmijärvellä kaksi nuorta osallistui tänään ansiokkaasti ihmishengen pelastamiseen soittamalla hätänumeroon 112 ja odottamalla potilaan luona ensihoidon saapumista, postauksessa lukee.
Lue myös: Ensihoitajat ylistävät hengenpelastajasiskoja: Pyörällä kaatunut mies vakuutti, ettei tarvitse apua, mutta Titta ja Nita päättivät toisin – pian mieheltä katosikin pulssi
MTV Uutiset tavoitti hätänumeroon soittaneen Titta Lahtisen, joka kertoi, ettei ollut aluksi aivan varma, pitääkö apua hälyttää, sillä pyörällä maahan kaatunut mies antoi ymmärtää, ettei hänellä ole kummempaa hätää.
Paikalle tullut ensihoitaja ja varakenttäjohtaja Mats Stenström HUS Hyvinkää Akuutin ensihoitoyksiköstä sanoo nuorten naisten mitä todennäköisimmin pelastaneen hengen ripeällä toiminnallaan.
– He tarttuivat ripeästi toimeen. En tiedä, oliko heillä kiire mihinkään, mutta he asettivat potilaan edun ensimmäiseksi ja jäivät odottamaan meitä paikan päälle ja vastasivat ensihoidon kysymyksiin. En keksi, miten he olisivat voineet toimia paremmin, Stenström sanoo.
MTV Uutiset tavoitti myös apua saaneen miehen omaisen, joka ei halua nimeään julkisuuteen, mutta kiittelee nuoria naisia miehen pelastamisesta ja kertoo miehen saaneen jatkohoitoa ja hänen tilansa olevan vakaa.
Ei näin: Soitetaan apua vasta, kun on ajettu paikan ohi
Ensihoitaja Mats Stenström sanoo, että yleisesti ottaen ohikukijan kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin, mikäli hän on epävarma hätäkeskukseen soittamisen tarpeellisuudesta.
– Jos potilaalla on ongelmia tajunnassa, hengityksessä tai verenkierossa. Jos hänellä on merkittävää verenvuotoa tai valittaa kipuja tai rintakipuja tai jos hänellä on halvausoireita.
Lue myös: Erikoinen pelastusoperaatio Joensuussa: Kuumailmapallo joutui hätään taivaalla – neljä ihmistä pelastettiin pallosta, joka alkoi vajota järveen
Aina oireita ei kuitenkaan ole, jolloin on vaikea tietää, kuinka vakavasta asiasta on kyse.
– Absoluuttista vastausta on hankala antaa. Mutta jos kohtaa ihmisen, ja epäilee, että hänellä ei ole kaikki kunnossa, niin silloin voi aina soittaa. Hätäkeskuksen tehtävä on tehdä arvio siitä, lähetetäänkö paikalle ensihoito.
Stenström korostaa avunhälyttäjille yhtä asiaa ylitse muiden.
– Jääkää paikalle odottamaan, että ensihoito löytää varmasti potilaan. Toisinaan esimerkiksi autolla ajavat soittavat hätäkeskukseen vasta, kun ovat ajaneet tapahtumapaikan ohi. Ohje on, että olit millä tahansa kulkupelillä liikenteessä: pysähdy, kysy, auta, soita ja jää paikalle odottamaan.
"Lopulta kyse yksinkertaisista asioista"
Stenström sanoo myös, että vaikka hätänumeroon soittamista harjoitellaan paljon, täytyy soittajan lopulta tietää vain numero, mihin soittaa: 112. Sama yksi numero koordinoi niin poliisin kuin pelastustoimenkin tehtävät.
112-applikaatio kannattaa myös ladata kännykkäänsä. Sen avulla hätäkeskus saa heti tarkat koordinaatit tapahtumapaikalle, vaikka soittaja ei tietäisikään osoitetta.
– Kenenkään ei odoteta tunkevan kuulakärkikynää henkitorveen, kuten elokuvissa tehdään. Puhutaan yksinkertaisista asioista eli hätäkeskukseen soittamisesta ja ihmisenä paikalla olemisesta toiselle ihmiselle.
Stenström muistuttaa, että ihmishenkien pelastaminen vaatii koko avunantoketjun toimimista ja siinä ketjussa paikalle sattunut on olennaisesti mukana.
– Tämä on nimenomaan tiimityötä. Kyse ei ole siitä, että ensihoito tulee ja hoitaa koko homman. Hoitoketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Paikalle sattuneesta hälyttäjästä aina sairaalaan asti – kaikkien osien pitää toimia.