Kesän marjapaikat löytyvät verkosta

200 000 suomalaista käy vuosittain tiloilla poimimassa marjoja.
Julkaistu 16.06.2009 10:52(Päivitetty 16.06.2009 10:53)

Marjastaja löytää omat marjamättäänsä sujuvasti Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton verkkosivuilta, jonne päivitetään parhaillaan kesän suoramyynti- ja itsepoimintatilojen tietoja. Jopa 200 000 suomalaista käy vuosittain tiloilla poimimassa marjoja.

Monet tiloista myyvät myös valmiiksi poimittua marjaa litra- ja laatikkomitoilla, joten marjakeitailla kannattaa pysähtyä hankkimassa matkaevästä kesäreissujen siirtymätaipaleille. Verkkotietopankista selviää, harjoittaako tila itsepoimintaa, suoramyyntiä vai molempia. Luomutilat on mainittu erikseen.

Suoraan tiloilta myydään vuosittain noin neljäsosa Suomen mansikan- ja vadelmantuotannosta eli noin kolme miljoonaa kiloa marjaa. Pääosa määrästä on itsepoimintaa.

Kaksi ämpärillistä itsepoimijan keskiostos

Kolea sää tekee mansikoista suuria.

Poimijan keskiostos on kaksi ämpärillistä eli noin 7 kiloa mansikkaa ja suoramyynnissä kävijä hakee keskimäärin 10 kiloa eli kaksi laatikollista marjoja. Marjatiloilla käy vuosittain noin 200 000 ostajaa, joista osalla on perhettä mukana apupoimijoina.

– Osa ihmisistä käy kerran kesässä, toiset poikkeavat kerran viikossa hakemassa kahdesta viiteen litraan maistelumarjoja. Itsepoimintatilatkin pidentävät nykyään kautta aikaistetulla harson alla kasvatetulla mansikalla, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Vilkkain poimintakausi alkaa heinäkuun puolivälissä

Vilkkain poimintakausi on heinäkuun puolivälissä.

Tänä kesänä vilkkain vilske marjatiloilla ajoittuu Salon arvion mukaan heinäkuun puolivälin tienoille. Itsepoiminta- ja suoramyyntikausi alkanee heinäkuun alussa ja voi säiden salliessa jatkua elokuun puolelle.

– Näillä keleillä eli viileässä ja kosteassa mansikka kasvaa kokoa. Sadosta odotetaan normaalia, mutta kesän säät vaikuttavat siihen vielä paljon, Salo huomauttaa.

Viime vuonna mansikan kokonaissato oli 11,2 miljoonaa kiloa ja vadelman hieman yli 0,5 miljoonaa kiloa. Kaikkiaan marjoja tuotettiin 6 300 hehtaarin alalla 13 miljoonaa kiloa – suurin osa mansikkaa.

Hedelmän- ja Marjanviljelijän liitto

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Lehtikuva

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle