Keskisuomalainen: Energiansäästölampuista vain puolet kierrätykseen

lamppuja
Shutterstock
Julkaistu 29.12.2014 12:02

MTV LIFESTYLE

Keskisuomalainen kertoo, että vain noin puolet energiansäästölampuista palautuu kierrätykseen, vaikkei vaarallisia aineita sisältäviä energiansäästö-, loiste- eikä led-lamppuja saa laittaa sekajätteeseen. Lamppujen kauppakeräys aloitettiin vuonna 2013.

Keräyspisteitä lampuille löytyy paljon, sillä ehjiä energiansäästölamppuja kerätään yli 1000 neliön päivittäistavarakaupoissa ja lamppuja myyvissä yli 200 neliön erikoisliikkeissä. Tämän lisäksi tuottajayhteisöjen ylläpitämiä SER-kierrätyspisteitä lampuille on yli 500 ympäri maata.

Lamppujen jätehuolto on ollut valmistajien ja maahantuojien vastuulla vuodesta 2005. Kauppoihin kierrätyspisteet tulivat toukokuussa 2013.

Rikki menneet energiansäästölamput tai loisteputket tulee toimittaa kannellisessa astiassa vaarallisen jätteen kierrätyspisteeseen, sillä ne sisältävät elohopeaa, joka haihtuu ilmaan. Led-lamppuja voi jättää kierrätyspisteisiin särkyneinäkin.

Ehjiä, alle 25 senttiä pitkiä lamppuja voi toimittaa kauppojen kierrätyspisteisiin. Suuremmat lamput on vietävä SER-kierrätyspisteeseen. Kaupat ottavat isompia lamppuja vastaan silloin, kun ostaa tilalle uuden lampun.

Vain hehkulamput, halogeenilamput ja autolamput saa lain mukaan laittaa sekajätteeseen.

Lamppujäte toimitetaan keräyspisteistä Ekokemin käsiteltäväksi.

– Toistaiseksi ei kauppojen kautta ole kovin isoja määriä energiansäästölamppuja tullut kierrätykseen. Emme tosin tehneet etukäteen mitään odotusarviota määristä. Olisin silti odottanut hivenen enemmän, sanoo lampputuottajien tuottajavastuita varten perustetun tuottajayhteisö Flip ry:n asiamies Pertti Raunamaa.

Raunamaa kertoo, että pienemmissäkin kaupoissa yhden keräysastian täyttyminen voi viedä aikaa. Kauppakeräys on ollut toiminnassa nyt puolitoista vuotta ja Raunanmaa toivoo, että keräys vilkastuu pikkuhiljaa.

– Ihan tarkkaa tietoa lamppujen palautuksista ei ole, mutta todennäköisesti noin puolet palautuu kierrätykseen.

Ilmeisesti toinen puoli menee sekajätteeseen. Raunamaa muistuttaa, että vaikka petrattavaa riittää, on Suomi eurooppalaisella tasolla kärjessä.

– Kaikista lampuista meillä kerätään noin 60 prosenttia ja energiansäästölampuistakin noin 50 prosenttia. Muualla Euroopassa ei päästä lähellekään 50 prosenttia edes kaikissa lampuissa.

Kierrätyspaikat löytyvät osoitteesta kierratys.info ja tietoa lamppujen kierrätyksestä osoitteesta lampputieto.fi.

Lähde: Keskisuomalainen

Tuoreimmat aiheesta

Kierrätys