Keskusta vastustaa EU-rahoitusvälinettä – Annika Saarikko: "EU-kriittisyydestään tunnettu perussuomalaiset on päätynyt kannattamaan tätäkin"

1:31img
Keskusta jätti välikysymyksen sote-palveluista – Annika Saarikko, eikö keskustan pitäisi ihan itse vastata omaan kysymykseensä?
Julkaistu 07.10.2023 20:28
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Keskusta vastustaa EU:ssa valmisteltavaa kriittisten teknologioiden rahoitusvälinettä. Asiasta kertoo puheenjohtaja Annika Saarikko MTV:n Uutisextrassa.

EU pyrkii tukemaan teollisuuttaan ja irrottautumaan etenkin Kiina-riippuvuuksista valmisteilla olevan rahoitusvälineen avulla.

STEP-nimisellä rahoitusvälineellä tuettaisiin EU-maiden teollisuutta ja teknologista kehitystä 10 miljardilla eurolla.

Lue myös: Keskusta nimesi Olli Rehnin presidenttiehdokkaakseen – "Näinä aikoina vakaus on valtava voima"

Keskusta vastustaa STEP-rahoitusvälinettä. Puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan kyse olisi jälleen uudesta askeleesta EU-maiden yhteisvelkaa kohti.

– Me olemme todenneet, että koronan suhteen joitakin vuosia sitten tehdyn ratkaisun pitää olla ainutkertainen. Tätä suuntausta ei ole perusteltua jatkaa. 

Mikä on STEP-rahoitusväline?

EU päätti ottaa vuonna 2020 koronaelpymispakettia varten yhteisvelkaa. Tuolloin Suomi vaati, että paketin tulee jäädä ainutkertaiseksi.

Myöhemmin EU:ssa alettiin kuitenkin valmistella yhteisvelkaan perustuvan suvereniteettirahaston perustamista. 

Rahastolla haluttiin paitsi irroittautua Kiina-riippuvuksista myös pitää eurooppalaiset taloudet kilpailukykyisinä, kun Yhdysvallat tukee omia yrityksiään merkittävästi.

Lue myös: Analyysi: EU:n käsi käy jäsenmaiden kukkarolla Ukrainan ja maahanmuuton takia – yhteisvelkaa kavahdetaan, mutta rahaa tarvitaan silti

Aluksi yhteisvelkaan perustuvaksi ajateltu rahasto pehmeni valmistelun aikana STEP-välineeksi, jota koskevat suunnitelmat julkaistiin tämän vuoden kesäkuussa. Etenkin pohjoiset maat saivat tahtonsa läpi: EU ei ottaisi STEP-välineellä uutta velkaa.

Tarvittavat lisärahat kerättäisiin EU-maiden jäsenmaksuosuuksia korottamalla. Suomen jäsenmaksu nousisi 41 miljoonalla eurolla vuodessa.

STEP-välinettä koskevassa ehdotuksessa kuitenkin todetaan, että STEP olisi tärkeä testi ja askel kohti suvereniteettirahastoa, jonka tarvetta arvioidaan uudelleen vuonna 2025.

Annika Saarikko: "Perussuomalaisten EU-puheissa on nähty kaikkea"

Keskusta ei voi puheenjohtajansa mukaan hyväksyä liikkumista kohti uutta yhteisvelkaa.

– Suurin uutinenhan tässä on se, että EU-kriittisyydestään tunnettu perussuomalaiset on hallitusvastuussa päätynyt kannattamaan tätäkin esitystä, Annika Saarikko sanoo.

– Perussuomalaisten EU-puheissa on nähty kaikkea erovaatimuksesta nyt tähän päivään, jossa yhteisvastuuta kasvattamaan ryhtyvä EU onkin perussuomalaisten mielestä ihan OK. Vaikea sanoa, mikä heidän EU-linjansa on, mutta itse yritän olla tässä johdonmukainen.

Suomen hallitus, jossa perussuomalaiset puolueena istuu, on linjannut kannattavansa STEP-välineen tavoitetta koordinoida rahoitusta tärkeisiin investointeihin, mutta vastustavansa lisärahoitusta ja kokonaan uusia EU-tason rahoitusvälineitä.

Lue myös: Annika Saarikko MTV:lle: Keskustan on päästävä mukaan tärkeän rahoitusuudistuksen valmisteluun

Hallituksen kanta ei siis ole toistaiseksi täysin tyrmäävästi kielteinen, muttei myöskään juuri lainkaan myönteinen. Asia ei ole poliittisesti yksinkertainen, sillä kahdesta päähallituspuolueesta kokoomus suhtautuu EU-integraatioon huomattavasti perussuomalaisia myönteisemmin.

Hallitus määrittelee lopullisen kantansa vasta myöhemmin. Suomen virallisesta kannasta päättää aikanaan eduskunta.

EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta antoi torstaina tähänastisesta valmistelusta kantansa, joka oli hyvin samansuuntainen kuin hallituksella.

Keskustan edustajat Katri Kulmuni, Mika Lintilä, Eerikki Viljanen ja Antti Kurvinen jättivät lausuntoon eriävän mielipiteen. He halusivat valiokunnan yksiselitteisesti vastustavan STEP-välineen perustamista.

16:47img

MTV:n Uutisextrassa Annika Saarikko – katso koko haastattelu!

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus