Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Suomen kanta EU:n elpymisrahastoon on "rakentava ja avoin". Saksa ja Ranska esittelivät eilen ehdotuksen 500 miljardin euron rahastosta EU-budjetin yhteyteen.
Rahasto koostuisi suurilta osin lainarahasta, jonka komissio ottaisi markkinoilta EU:n nimiin. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun EU-maat ottaisivat yhdessä suuren summan velkaa.
Varat jaettaisiin avustuksina pahiten koronaviruskriisistä kärsineiden alueille ja aloille. Lainaa maksettaisiin takaisin EU-budjetista.
– Saksan ja Ranskan yhteisesitys EU:n elpymisrahastoksi on merkittävä ulostulo. On myönteistä, että maat yhdessä pohtivat EU:n vastauksia koronakriisin ja tulevaan elpymiseen, Tuppurainen kirjoittaa Twitterissä.
Lue myös: Etlan Kangasharju: EU:n 500 miljardin euron elpymisrahaston sudenkuoppa vältettävä – varoittaa Etelä-Euroopan huijauksista
Tuppurainen muistuttaa, että varsinaiset neuvottelut käydään komission esityksen, ei Saksan ja Ranskan ehdotuksen, pohjalta. Hänen mukaansa elpymisrahan pitäisi tukea EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita, digitalisaatiota, tutkimusta ja innovointia.
– Lisäksi vastuiden tulee olla täysin selkeitä, Tuppurainen kommentoi.
Myös valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) Suomi odottaa vielä selkeää esitystä asiasta.
– Olemme yhteistyöhakuinen EU:n jäsenmaa, mutta poikkeustilanteessakaan ei tulisi kumota maiden omaa vastuuta talouspolitiikkansa hoidosta eikä lisätä yhteisvastuullista velkaa, Kulmuni kertoi sähköpostilla STT:lle.
Suomi on kuulunut Saksan tapaan EU-maiden yhteisen velan vastustajiin.
Nelikko yhä niukalla linjalla
Elpymisrahasto kasvattaisi merkittävästi valmisteilla olevan vuosien 2021–2027 EU-budjetin kokoa. Kaikkein tiukinta linjaa ovat neuvotteluissa vetäneet Alankomaat, Ruotsi, Tanska ja Itävalta. Ne ovat myös äänekkäimmin yhteisvastuullista velkaa.
Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin mukaan lisänimen "niukka nelikko" saanut maaryhmä pitää kantansa muuttumattomana. Hän keskusteli eilen nelikon muiden pääministerien kanssa videoyhteydellä.
– Odotamme, että uusi esitys monivuotisesta rahoituskehyksestä heijastaa EU:n uusia prioriteetteja ennemmin kuin kasvattaa sen kokoa, Kurz kommentoi Twitterissä.
EU:n budjetista päättäminen vaatii kaikkien 27:n jäsenmaan yksimielisyyden. Komissio on ilmoittanut tekevänsä uuden esityksen ensi viikon keskiviikkona.
Juttua päivitetty klo 20.36: Lisätty Katri Kulmunin kommentti.