Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on valmis harkitsemaan presidentin syntyperävaatimuksen poistamista perustuslaista, kun lakia tarkastellaan seuraavan kerran laajemmin.
– Ajattelen niin, että ei se oikein 2000-luvun tasa-arvoajattelua vastaa. Se ei kohtele Suomen kansalaisia samalla tavalla, Kaikkonen sanoo STT:lle.
Muiden hallituspuolueiden ryhmänjohtajat sen sijaan pitäisivät kiinni perustuslain nykyisestä muotoilusta. Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että presidentin tehtävä edellyttää syntyperäisyyttä.
– Tässähän on ollut myös keskustelua kaksoiskansalaisuudesta. Siinä yhteydessä sanoin, että jos lähtee tavoittelemaan Suomen presidenttiyttä, niin silloin pitäisi luopua toisesta kansalaisuudesta.
Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi ei myöskään näe tarvetta vaatimuksen muuttamiselle. Hän uskoo, että suomalaisten joukosta löytyy varteenotettavia syntyperäisiä ehdokkaita presidentiksi.
"Aikansa elänyt rajoitus"
Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen esittää, että Suomen perustuslakia olisi syytä muuttaa niin, ettei presidentin tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen.
– Ymmärrän, että syntyperäisyyden vaatimus valtionpäämieheltä ja ministereiltä oli perusteltu aikoinaan itsenäisyyden alussa, kun oli tarve vakiinnuttaa nuori itsenäisyys ja tasavalta. Mutta mihin tarvitaan syntyperäisyyden vaatimusta presidentiksi valittavalta 2010-luvulla? Ojanen kysyy.
Ojasen mukaan monissa Länsi-Euroopan demokratioissa ei vaadita syntyperäisyyttä, vaan kansalaisuus riittää, vaikka presidentin valtaoikeudet olisivat hyvinkin laajat.
– Minusta syntyperäisyyden vaatimus tarpeettomasti rajoittaa merkittävää – ja koko ajan kasvavaa – osaa ei-syntyperäisistä Suomen kansalaisista asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa. Samalla vaatimus tarpeettomasti rajoittaa äänestäjien valinnanvaraa löytää heille sopiva ehdokas.
Suomessa syntyperäisyyttä edellytettiin aiemmin myös ministereiltä, mutta tämä vaatimus poistettiin viime vuosituhannen lopulla.
Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) avustaja kertoi STT:lle sähköpostitse, ettei ministeri kommentoi asiaa tänään.