Joukko keskustan kansanedustajia haluaa muutoksia kaavailtuun alkoholilakiin.
28 kansanedustajaa sanoo kannanotossaan, että alkoholilain muutosta koskevan lakiesityksen valmistelussa on harkittava lausuntokierroksella tullutta palautetta. Esimerkiksi päihdealan järjestöt ovat varoittaneet, että väkevämpien juomien tuominen ruokakauppoihin lisäisi alkoholihaittoja ja yhteiskunnan kustannuksia.
Alkoholilain valmistelua ajanut kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo pitää huolenaiheita ymmärrettävinä. Hän uskoo, että suomalaisten juomatavat ovat kuitenkin muuttumassa.
– On selvää, että tietyillä eturyhmillä on oma agendansa. Suomalainen juomakulttuuri on muuttunut, nuoret kuluttavat alkoholia vähemmän. Esimerkiksi liikeaikalain muutos joka lisäsi alkoholin saatavuutta, ei aiheuttanut muutosta kulutuksessa.
Keskustan riveistä on vaadittu, että alkoholilakiin liittyvissä äänestyksissä pitäisi sallia kansanedustajille omantunnonvapaus. Wallinheimo ei asialle lämpene.
– Jos tästä nyt joku fantasioi omantunnonkysymyksestä, niin kyllähän näitä voidaan keksiä muistakin asioista. Mitähän nämä adressi-ihmiset sanoisivat siitä, että jos me vaikka ilmoitettaisiin että maakuntien oikea määrä on sitten viisi, eikä 18 ja tämä on meille omantunnonkysymys. Kyllä me voimme tehdä muitakin omantunnonkysymyksiä hallituksen esityksistä jatkossa.
Wallinheimo kummastelee sitä, miksi asia nousee jälleen esille.
– Tämähän kävi monta kertaa eduskuntaryhmien käsittelyssä. Kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmät sitoutuivat tähän yksimielisesti ja keskusta äänesti. Mielestäni eriävien mielipiteiden esittämisen aika olisi ollut viime vuoden keväällä eikä nyt. Odotamme, että kaikki ryhmät pitävät sovitusta kiinni, muuten tällaista ehdotusta ei olisi tehty.