Hallitus esittää, että ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nousisi käymisteitse valmistettujen juomien kohdalla nykyisestä 5,5 prosentista kahdeksaan prosenttiin. Niin sanottuja limuviinoja kauppojen hyllyillä ei vielä nähdä.
Alkoholilain uudisesityksessä prosenttirajan korotukseen eivät kuulu niin sanotut limuviinat. Asiaa on perusteltu tyttöjen suojelulla.
– Juomasekoitteet ovat tutkitusti tyttöjen keskuudessa suositumpia. Nuorten naisten suojeleminen on siinä mielessä tärkeää, että se vaikuttaa myös lapsiin, perustelee kristillisdemokraattien Päivi Räsänen Huomenta Suomessa.
Räsänen ei koe tilannetta epätasa-arvoisena.
– Naisen keho kestää heikommin alkoholia. Sen takia tyttöjen suojeleminen on nostettu perusteluissa esiin.
– Luulen, että monelle olisi hallituksessa käynyt sekin, että niin sanottu valmistetaparajoite olisi jätetty pois, mutta ymmärtääkseni se oli juuri kompromissi hallitusneuvotteluissa, kommentoi kokoomuksen Terhi Koulumies.
Lue myös: Alkoholilain muutosesityksestä hylkäävä mietintö
"Tämä vaarantaa suomalaisten terveyttä"
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänestetään tänään alkoholilain muutosta koskevasta esityksestä. Valiokunnan odotetaan tekevän hallituksen esityksestä hylkäävän mietinnön.
– Luulen, että hallitussopimusta ei olisi syntynyt, ellei olisi selkeästi sovittu, että kristillisdemokraatit vastustaa tätä esitystä ja että me äänestämme sitä vastaan, kommentoi Räsänen.
– Ei tässä ole sen ihmeempää dramatiikkaa. Yhdessä jo alun perin hallitusohjelmaa neuvoteltaessa on sovittu, että kristillisdemokraatit saavat äänestää eri lailla, jatkaa Koulumies.
Koulumiehen mielestä lakiesitys on maltillinen, mutta Räsänen on eri mieltä.
– Suomi ottaa tässä mielestäni uhkarohkean irtioton. Tämä vaarantaa suomalaisten terveyttä.
Puolesta ja vastaan
– Itse aion äänestää hylkyä, Räsänen sanoo.
Vaikka valiokunta hylkäisi esityksen, se voidaan vielä hyväksyä täysistunnossa vastalausemenettelyn kautta.
– Jos tämä valiokunnassa kaatuu, se ei estä lopullisesti lain läpimenoa. Sitten täytyy yrittää viedä sitä eteenpäin muuten, Koulumies kommentoi.