Suurimman puolueen aseman jälleen saavuttanut keskusta ei kyennyt ratkaisemaan vuosikymmenet hiertänyttä ongelmaansa eli heikkoa kannatustaan pääkaupunkiseudulla näissäkään vaaleissa.
Helsingissä keskusta sai reilut 25 000 ääntä eli 7,2 prosenttia äänistä. Hieman puolue petrasi edellisvaaleista, mutta läpimurto jäi jälleen tekemättä.
Vanhan sanonnan mukaan "stadi" päättyy Vantaanjoen pohjoisrantaan, eikä keskustalla ole juuri asiaa eteläpuolelle.
Kovinta kannatusta keskusta nautti Helsingissä äänestysalueella Viikki A, josta se keräsi 13,2 prosenttia äänistä. Alueella sijaitsee muun muassa maatalous- ja metsätieteiden opiskelijoiden opiskelija-asuntoja.
Muuallakin pääkaupunkiseudulla keskustan kannatus laahaa matalissa lukemissa. Puolueen kokonaissaaliista tuli alueelta vajaat 50 000 ääntä eli 7,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudun neljän kunnan alueella asuu kuitenkin joka viides suomalainen.
56 uutta, 17 paluumuuttajaa
Keskustan ryhmään nousi 10 uutta kansanedustajaa ja 10 edellisvaaleissa pudonnutta tai pidempäänkin rannalla ollutta entistä kansanedustajaa.
Uusista viisi on naisia, mutta heistäkin vain yksi alle 30-vuotias, Katri Kulmuni Torniosta.
Keskustan ryhmä on vahvasti miesvoittoinen, kuten myös RKP:n ryhmä. Äijäpuolueena pidetyssä perussuomalaisissakin on suhteessa enemmän naisia, samoin kokoomuksessa ja vihreissä, puhumattakaan naisenemmistöisistä SDP:stä, vasemmistoliitosta ja kristillisdemokraateista.
Kaikkiaan eduskuntaan nousi 56 ensikertalaista ja 17 ennenkin kansanedustajana ollutta.
Savolaisdemareita enää yksi
Uusista vaalipiireissä Savo-Karjalassa vaalitulos merkitsi pohjoissavolaisten sosiaalidemokraattien katoa eduskunnasta, kun molemmat SDP:n edustajat ovat entisiä Pohjois-Karjalan vaalipiirin edustajia.
Kaakkois-Suomessakin vain yksi demari on Etelä-Savosta eli Satu Taavitsainen Mikkelistä.
Kokoomuksella taas Kaakkois-Suomessa kolmesta edustajasta yksikään ei ole puolueen vanhalta valta-alueelta Kymenlaaksosta, kun entisen Kymen vaalipiirin puolelta ainoana päässyt kokoomuslainen on Jukka Kopra Lappeenrannasta Etelä-Karjalan puolelta.
Vihreille uudistus toi paikan molemmista vaalipiireistä.
Nurminen ehdolla vielä 2060?
Alle 30-vuotiaita kansanedustajia uudessa eduskunnassa on 14, heistä nuorimpana 24-vuotias Ilmari Nurminen (sd.) Sastamalasta Pirkanmaalta.
Erkki Tuomioja (sd.) ja Paavo Väyrynen (kesk.) valittiin vuonna 1970 eduskuntaan saman ikäisinä. Nurminen voi ehkä tuuletella valintaa vielä vuoden 2060 vaaleissa.
Kansanedustajan ikä ei kerro mitään hänen ajatuksistaan. Ylen vaalikonevastauksien perusteella tehty arvio kertoo, että oikeisto-vasemmisto-akselilla oikeistolaisin kansanedustaja olisi 30-vuotias Antti Häkkänen (kok.) Mäntyharjulta ja vasemmistolaisin 35-vuotias Katja Hänninen (vas.) Raahesta.
Konservatiivisin olisi 48-vuotias Mika Niikko (ps.) Vantaalta ja liberaalein 34-vuotias Antero Vartia (vihr.) Helsingistä. Edellinen ei esimerkiksi halua viinejä ruokakauppoihin, mutta jälkimmäinen haluaa.