Joulunaika moninaisine herkkuineen ja juhlineen on jälleen käsillä. On mukava viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Kynttilät sytytetään valaisemaan vuoden pimeintä aikaa. Tutut tuoksut piparkakuista jouluglögiin kuuluvat asiaan jo pikkujoulusta alkaen. Perinteisistä jouluherkuista ryhdytään usein nauttimaan jo viikkoja ennen varsinaista joulua. Tällöin on vaarana, että lisäkiloja kertyy helposti.
Joulusta voi toki nauttia kevyemminkin, erityisesti pikkujoulujen aikaan. Painonvartijoiden julkaisemassa Joulupukki-lehdessä neuvotaan kevyitä herkkuja koko joulunajan varalle. Niistä nauttivat varmasti myös henkilöt, joilla ei ainakaan vielä ole paino-ongelmia. Eihän kenenkään kai tarvitse syödä lihottavaa ruokaa henkensä kaupalla!
Äyriäispiirakka
10 palaa
Pohja: 50 g rasiamargariinia (rasvaa enintään 40 %) 1 dl maitorahkaa 2 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja 1 dl ruisleseitä 1 tl leivinjauhetta 2 rkl kylmää vettä
Täyte: 200 g pakastettuja, kuorittuja katkarapuja 1 prk (250/150 g) veteen säilöttyjä simpukoita 1 dl tuoretta tilliä silputtuna (1 ruukku mizunaa) noin 10 minitomaattia 3 kananmunaa 1 dl kalalientä kuutiosta tai fondista 0,5 tl rouhittua mustapippuria 1 dl (50 g) kevytjuustoa raastettuna (rasvaa enintään 10 %) Mittaa kaikki pohjan ainekset vettä lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirakkavuoka leivinpaperilla ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikina on pehmeää. Jos taikina tarttuu käteen, kostuta käsi tai ripottele hiukan jauhoja työskentelyn helpottamiseksi. Laita piirakkavuoka jääkaappiin. Sulata katkaravut ja valuta hyvin. Valuta myös simpukat liemestään.
Ota piirakkapohja jääkaapista ja levitä sille katkaravut, simpukat ja tilli. Jos haluat lisämakua, suikaloi mizuna tillin sekaan. Halkaise tomaatit ja levitä piirakalle. Vatkaa kananmunat ja kalaliemi kevyesti sekaisin ja sekoita joukkoon pippuri sekä juustoraaste. Valuta kananmunaseos piirakan päälle.
Kypsennä piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat hiukan ruskeita ja täyte on täysin hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä hetki, nosta pois vuoasta ja leikkaa annospaloiksi ja tarjoa suoraan vuoasta. Tarjoa vihreän salaatin kera.
Vinkki: Mizuna eli japaninsinappi löytyy kaupan vihannesosastolta yrtti- tai salaattiruukkujen luota. Mizuna on kähäräisen salaatin näköistä, mehukasta ja maultaan mietoa.
Maukas vihreä salaatti
10 annosta
2 ruukkua erilaisia salaatteja (jääsalaattia, tammenlehvää, lollorossoa tms) pieni kerä (noin 200 grammaa) jäävuorisalaattia 1 ruukku rucolaa tai basilikaa 1 ruukku herneenversoja noin 200 g kurkkua 1 prk vihreää tankoparsaa 2 dl pikkukurkkuja etikkaliemessä tai vastaava määrä kuutiokurkkua
Pinnalle: 0,5 tl rouhittua mustapippuria noin 3 rkl balsamiviinietikkaa muutama basilikanlehti
Revi ruukkusalaatit käsin suikaleiksi ja levitä tarjoilukulhoon. Suikaloi jäävuorisalaatti ja rucola sekä silppua herneenversot. Suikaloi tai kuutioi tuore kurkku. Paloittele valutettu tankoparsa. Viipaloi tai suikaloi säilykekurkku. Levitä ainekset salaattikulhoon ja sekoita nostellen salaattiainekset sekaisin.
Ripottele juuri ennen tarjoilua salaatille mustapippuri ja roiski päälle balsamiviinietikka. Koristele basilikalla.
Sillin makuiset tomaatit
20 kappaletta
20 minitomaattia
Täyte: 1/2 prk (100 g) rasvatonta raejuustoa 5 palaa (50 g) silliä 1 valkosipulinkynsi 0,25 tl suolatonta sitruunapippuria 2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna noin 0,5 dl rasvatonta ja maustamatonta jogurttia
Leikkaa minitomaateista kansi pois ja koverra sisus lusikalla. Sisuksen voit käyttää esimerkiksi johonkin keittoon tai kastikkeeseen. Valuta raejuustosta neste pois ja hiero raejuusto tahnaksi esimerkiksi kauhalla kulhon pohjaa vastaan.
Silppua silli mahdollisimman pieneksi ja murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita raejuustotahnaan silli ja valkosipuli, sitruunapippuri sekä ruohosipuli. Ohenna jogurtilla sopivan notkeaksi. Annostele täytettä lusikalla tomaattien sisään jan nosta päälle kansi lakiksi.
Maustetahna kesäkurpitsapaloille
20 annosta
Maustetahna: 1 prk (250 g) maitorahkaa 2 valkosipulinkynttä murskattuna 0,5 dl chilikastiketta 0,5 tl juustokuminaa (jeera) hienonnettuna tai currya 2 tl sokeria
Koristeluun: tuoretta persiljaa tai korianteria silputtuna
Leikkaa kesäkurpitsasta tai kurkusta 20 kappaletta noin 1 cm:n paksuisia viipaleita. Sekoita kaikki tahnan ainekset keskenään ja viilennä jääkaapissa ennen tarjoilua. Nosta lusikallinen tahnaa kesäkurpitsa- tai kurkkuviipaleen päälle ja koristele persiljalla.
Uusimmat
-
14:14
Poliisi ampui miestä Tampereella – Syyttäjälaitokselta lisätietoa
-
14:11
HIFK näytti yllätyshankinnalle ovea
-
13:54
Jenni Alexandrovan poika 15 vuotta – suloiset lapsuuskuvat julki
-
13:50
Suomen perinneruoka säikäytti NHL-tähden – "Se oli hämmentävää"
-
13:44
Suora lähetys pian: Stubb kertoo, mitä puhunut Kiinan kanssa Venäjästä ja Pohjois-Koreasta
-
13:38
Syy suomalaiskauppojen salaattisekasortoon selvisi: "On tämä sellainen saakelin show"
-
13:38
Järisyttäviä kulissipaljastuksia: Näin varma Vinicius Junior oli Ballon d'Orin voitosta
-
13:30
Poliisi tutkii: Taksikuski ryösti asiakkaan, pahoinpiteli ja ajoi päältä Vantaalla – epäilty yhä karussa
-
13:07
Virolta nootti Venäjälle
-
13:02
Uusi yritys: Tuskaiselta Ilvekseltä taas peliliike SM-liigassa
-
13:01
Venäjä ärähti Suomen takavarikoista – Kreml uhkailee oikeustoimilla
-
12:33
Kuulapyssyn kanssa liikkunut mies aiheutti poliisitehtävän Oulussa
-
12:24
Terrafame aloittaa muutosneuvottelut – koskevat yli 800 työntekijää
-
12:17
Kertoivatko Leijonien valinnat totuuden Liigasta? Antti Pennanen löi pöytään kovia lukemia
-
12:12
Vaasan Sport isossa ahdingossa: "Tarvitaan puoli miljoonaa euroa"
-
12:10
Stubbilta heti suora viesti Kiinalle – Xi nosti esiin yllättävän asian suomalaisista
-
12:04
Helsingin hovioikeus kumosi Kulmunin entisen avustajan petostuomion
-
11:55
Anna Puu ja Jukka Immonen viettivät merkkipäiväänsä – artisti jakoi herttaisen postauksen: "Joka päivä valitsen sinut"
-
11:53
Kysely: Suomen venäjänkielisistä yli joka kymmenes hyväksyy Venäjän sotatoimet Ukrainassa – lähes puolet kieltäytyi vastaamasta
-
11:46
Joukkoliikenteen lipunhintoihin reilu korotus Helsingin seudulla
-
Lataa lisää