Hovioikeus katsoo, ettei erityisavustajana toiminut mies erehdyttänyt ministeriötä maksamaan perusteettomasti Kulmunin valmennuksesta. Saatu konsultointi puolestaan koski hovin mukaan Kulmunin ministerin tehtävää.
Helsingin hovioikeus on kumonnut Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana toimineen Kari Jääskeläisen tuomion petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Ratkaisu tehtiin äänestyspäätöksellä.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna Jääskeläisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen viestintävalmennus- ja konsultointihankinnoista. Hankinnat koskivat Kulmunin esiintymistä Ylen A-studiossa sekä hänen Instagram-päivitystään.
Käräjäoikeus katsoi, että 3. ja 13.–18. joulukuuta 2019 järjestetyissä koulutuksissa erehdytettiin valtiovarainministeriötä ja työ- ja elinkeinoministeriötä. Käräjäoikeuden mukaan koulutukset liittyivät Kulmunin rooliin keskustapuolueen puheenjohtajana, eivät varsinaisesti ministerin työhön. Jääskeläisen katsottiin aiheuttaneen valtiovarainministeriölle yli 13 000 euron taloudellisen vahingon.
Hovioikeus arvioi ratkaisussaan, oliko valmennus ja konsultaatio tilattu Kulmunille puoluepoliittiseen tarkoitukseen vai ministerin tehtäviä varten, ja jos kyse oli puoluepoliittisesta tarkoituksesta, oliko Jääskeläisen katsottava menetelleen tahallisesti.
Lue lisää: Esitutkinta: Katri Kulmunin entinen avustaja järjesteli viestintäkoulutusta ministeriön varoittelemasta hankintarajasta huolimatta
Rajanveto vaikeaa
Hovioikeus toteaa ratkaisussaan, että rajanveto ministerin ja puoluepoliittisen toiminnan välillä on vaikeaa ja roolien väliset rajat voivat olla tulkinnanvaraisia tai jopa päällekkäisiä. Hovioikeuden mukaan erityisen vaikeaa tämän rajanvedon on katsottava olevan silloin, kun ministeri on puolueensa puheenjohtaja.
– Selvää on myös se, että valmennuksesta erilaisiin keskustelutilanteisiin ja muihin esiintymisiin on hyötyä sekä ministerin tehtävässä että puoluepolitiikassa, hovioikeus toteaa.
Viestintävalmennukset ja -konsultoinnit tilattiin viestintätoimisto Tekiriltä. Tekirin edustajan mukaan Kulmunin esiintyminen Ylen A-studiossa oli osaltaan liittynyt hallituksen ja opposition vastakkainasetteluun ja kansalaisten luottamuksen palauttamiseen hallitukseen.
– Siten valmennuksella voidaan katsoa olleen vahva liityntä Kulmunin ministerin tehtäviin, eikä kysymys ollut syytteessä väitetyin tavoin varojen käyttämisestä selkeästi puoluepoliittisiin tarkoituksiin, hovioikeuden ratkaisussa sanotaan.
Hovioikeus katsoo, ettei asiassa esitetty selvitys tukenut väitettyä erehdyttämistarkoitusta. Näin ollen se päätyi käräjäoikeuden kanssa eri kannalle ja hylkäsi syytteen petoksesta valmennuksen osalta.
– Hovioikeus katsoo, ettei Jääskeläisen ole katsottava syytteessä väitetyin tavoin tahallisesti erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saaneen valtiovarainministeriötä maksamaan perusteettomasti valmennuksesta 3.12.2019.
Kohua herättänyt Instagram-julkaisu
Joulukuun 13.–18. päivä toteutettu konsultointi koski Kulmunin Instagramissa 12. joulukuuta 2019 tekemää kyselyä siitä, pitäisikö Syyrian al-Holin leiriltä palauttaa Suomeen vain lapset vai lapset äiteineen, mihin Kulmuni oli esittänyt keskustan kannanoton.
Hovioikeus päätyi siihen, että asiassa oli kyse ennen kaikkea konsultoinnista Kulmunin ministerin tehtävää varten eikä varojen käyttämisestä puoluepoliittiseen toimintaan. Näin ollen Jääskeläisen petossyyte hylättiin myös tältä osin.
Hovioikeus katsoi, että Instagram-viesti ja siitä aiheutunut kielteinen julkisuus olivat liittyneet Kulmunin asemaan ministerinä. Hovioikeuden mukaan sillä ei ollut merkitystä, että Kulmuni oli jälkikäteen todennut kertoneensa viestissä keskustan kannan asiaan.
– Sen sijaan olennaista on, että viestistä aiheutunut mainehaitta oli kohdistunut erityisesti Suomeen ja Suomen kansainvälisiin suhteisiin, ja konsultaatiolla oli pyritty hillitsemään näitä vaikutuksia ja edistämään Kulmunin viestintävalmiuksia jatkossa.
Syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta perustui petossyytteeseen, joten myös se kumottiin.
– Asiassa on jäänyt näyttämättä, että Jääskeläinen olisi syytteessä väitetyin tavoin tahallaan rikkonut virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin ja määräyksiin perustuvaa virkavelvollisuuttaan.
Oikeuskanslerilta moitteet
Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi viime vuoden maaliskuussa moitteet Kulmunille tämän menettelystä viestintäkoulutuksessa, mutta arvioi, ettei Kulmunin osalta ollut aihetta käynnistää esitutkintaa.
Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Samana syksynä hän tavoitteli jatkokautta keskustan puheenjohtajana, mutta puolueväki valitsi johtoon Annika Saarikon.
Suomen Kuvalehden mukaan Kulmunille oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla kaikkiaan miltei 50 000 eurolla. Valtiovarainministeriön tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa.
Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valtiovarainministerin paikalta erottuaan Kulmuni kertoi maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.
Nykyään Kulmuni toimii europarlamentaarikkona.