Kiekkoilijan itsetyydytykseksi tulkitusta tuuletuksesta pelikieltoa – video vahvisti selityksen

Nuorten jääkiekkosarjassa tuomarin silmään osunutta tuuletusta ei voitu aukottomasti todistaa väitetyksi itsetyydytysliikkeeksi.

Suomen Jääkiekkoliiton kurinpito määräsi turkulaisen TUTO:n U20-akatemiajoukkueen pelaajalle kahden ottelun pelikiellon epäurheilijamaisesta käytöksestä 7. syyskuuta Nokian Pyryä vastaan pelatun harjoitusottelun tapahtumista.

Erotuomari katsoi maalinteon jälkeen jäältä poistuneen pelaajan tehneen vastustajan vaihtoaition edessä itsetyydytystä muistuttavia eleitä. Pelaaja sai rangaistuksen, vaikka vastustaja ei ollut reagoinut tuuletukseen.

Pelaajan ja seuran mukaan tilanteessa tapahtui kuitenkin väärinkäsitys, jota erotuomari ei selvittänyt ottelun aikana. Tapaus eteni kurinpidon tutkittavaksi, ja kolme päivää pelin jälkeen pelaajalle tuomittiin kahden ottelun pelikielto.

Pelaaja teki tuomiosta kantelun urheilun oikeusturvalautakunnalle. Hän väitti itsetyydytyseleiden sijaan tuulettaneensa maalia ”kättään heiluttaen, mikä tapa hänellä on ollut jo pitkään”. Nuori kiekkoilija kertoi myös, ettei hänellä ole aiempaa historiaa vastaavista kurinpitoseuraamuksista.

Jääkiekkoliitto myönsi vastauksessaan oikeusturvalautakunnalle, ettei pelaajan käsimerkkiä voinut videomateriaalin perusteella tulkita aukottomasti epäasialliseksi seksuaalissävytteiseksi liikkeeksi. Tuomari oli myös rangaistuksen tuomitessaan pelaajan takana, minkä takia hänellä ei ollut tuuletukseen esteetöntä näköyhteyttä.

Pelaaja toimitti oikeusturvalautakunnalle videomateriaalia myös kahdesta muusta maalituuletuksesta, jossa hänen liikehdintänsä on hyvin samankaltaista.

Oikeusturvalautakunta totesi päätöksessään, ettei se voi puuttua erotuomarin jäällä antamiin tuomioihin, mutta katsoi, ettei tapauksesta olisi pitänyt langettaa pelikieltoa erotuomariraportin virheellisyyden takia.

Lautakunta päätyi kumoamaan Jääkiekkoliiton kurinpitopäätöksen ja perui pelaajalle määrätyn kahden ottelun pelikiellon. 

Lue myös:

    Uusimmat