Tunteet kävivät kuumina Jukurien ja HPK:n alle 20-vuotiaiden SM-sarjan ottelun jälkeen marraskuussa. Jukurit voitti ottelun 5–3, eikä HPK:n valmennukseen kuulunut henkilö sulattanut tuomariston päätöksiä. Asiaton käytös johti lopulta toimintakieltoon, jonka jatkokäsittely Urheilun oikeusturvalautakunnassa valmistui vasta viime viikolla.
HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola vahvisti MTV Urheilulle, että kyseinen valmentaja oli HPK:n A-junioreiden päävalmentaja Marko Rairama.
Mikkelin jäähallin käytävillä kiehui 20. marraskuuta. Kello oli noin puoli yhdeksän illalla, ja Rairamalla oli asiaa tuomarille. HPK:lle oli tuomittu ottelussa kahdeksan kahden minuutin rangaistusta sekä 5+20 minuutin rangaistus. Kotijoukkue Jukurit istui jäähyaitiossa kolmen kakkosen verran.
Tuomarin ja valmentajan kohtaamisesta pukukoppikäytävällä kertoi myöhemmin tuomari. Kuvailu on luettavissa Urheilun oikeusturvalautakunnan viime viikolla julkaisemasta päätöksestä. Rairama ei ole kiistänyt kertomuksen todenperäisyyttä.
Tuomarin kertoman mukaan Rairama tuli ottelun jälkeen kyselemään häneltä pukukoppikäytävällä, miten suoritus onnistui hänen omasta mielestään. Vastattuaan suorituksen olleen normaali, kertoi valmentaja huutaen oman näkemyksensä asiasta.
– Meni ihan päin v****a, valmentaja huusi ja jatkoi.
– V***n pelle!
Koska Rairaman käytös ei ollut lajin arvoihin sopivaa, tuomitsi erotuomari tälle 20 minuutin pelirangaistuksen, jonka syynä oli sopimaton käytös tuomaristoa kohtaan. Kolme päivää myöhemmin Jääkiekkoliiton kurinpitäjä määräsi Rairamalle kahden ottelun toimintakiellon.
Kuuleminen jäi tekemättä
Kaikki ei kuitenkaan mennyt kurinpitäjältä sääntökirjan mukaisesti. Tätä osaa Urheilun oikeusturvalautakunta on käsitellyt Rairaman valituksen jälkeen.
Valmentajalle ei ollut – syystä tai toisesta – varattu tälle kuuluvaa mahdollisuutta kuulemiseen, vaan päätös toimintakiellosta oli tehty häntä kuulematta. Tilannetta paikatakseen Jääkiekkoliitto ehdotti Rairamalle valittamista valitusvaliokunnalle, koska kurinpitäjä oli menetellyt sääntöjen vastaisesti. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Jääkiekkoliiton sääntöjen mukaan valitusvaliokunnalle voi valittaa ainoastaan yli kahden ottelun peli- tai toimintakielloista.
Rairama jätti valituksen, johon valitusvaliokunta antoi 14. joulukuuta päätöksensä, jolla se jätti kurinpitäjän päätöksen voimaan.
Rairama ei tähän tyytynyt, vaan valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakunnalle. Valituksessaan hän vaati, että määrätty pelirangaistus sekä toimintakielto kumottaisiin.
Perustelunsa mukaan erotuomari ei enää ottelun jälkeen koppikäytävällä voinut antaa hänelle rangaistusta. Kurinpitäjä puolestaan oli tehnyt kurinpitopäätöksen kuulematta valmentajaa, vaikka tämä oli ilmoittanut halustaan tulla kuulluksi.
LUE MYÖS: Mikko Manner kritisoi omiaan – kiistää ennakkosuosikin aseman: "Kuin päättömät kanat"
Päätöksessään oikeusturvalautakunta toteaa kurinpitäjän laiminlyöneen Rairaman kuulemisen. Koska valmentaja oli jätetty kurinpitoseuraamusta määrättäessä kokonaan kuulematta, oli "kysymys lähtökohtaisesti niin vakavasta kuulemisvirheestä, ettei sitä voida korjata enää jälkikäteen".
Lautakunnan mukaan valitusvaliokunta ei myöskään ollut tapauksessa toimivaltainen muutoksenhakuelin. Käsittelyssä tehty virhe oli koitettu korjata tavalla, jota liiton omat kilpailusäännöt eivät olleet mahdollistaneet. Kuulemisvirhe ei ole korjaantunut.
Näin oikeusturvalautakunta päätyi hyväksymään valmentajan valituksen toimintakiellon osalta. Erotuomarin langettaman pelirangaistuksen osalta oikeusturvalautakunta jätti tapauksen tutkimatta, koska sillä ei ollut toimivaltaa tutkia erotuomarin ratkaisun sääntöjenmukaisuutta.
Urheilujohtaja Toivolan mukaan HPK on tyytyväinen oikeusturvalautakunnan päätökseen. Seura oli mukana valituksessa työnantajan ominaisuudessa.
– Kyseisen henkilön päätös valittaa oli hänen oma ja henkilökohtainen. Työnantajan ominaisuudessa tietenkin tuettiin päätöstä ja hyväksyttiin se, Toivola sanoi MTV Urheilulle.
Toivola kertoo HPK:n suhtautuvan tuomarille suunnattuun asiattomaan kielenkäyttöön erittäin kielteisesti.