Kotimaisen jääkiekkoliigan pelaajapalkat ovat laskeneet verrattuna pariin viime kauteen.
Näin sanovat STT:n haastattelemat asiantuntijat. Heidän mukaansa tämä näkyy etenkin rivipelaajien tilipussissa – tähtipelaajien palkkapyynnöt sen sijaan tuntuvat olevan ennallaan ja usein heille myös maksetaan hyvin, koska joukkueet tarvitsevat johtavia pelaajia ja vetonauloja yleisölle.
Ässien urheilujohtaja Mika Toivola sanoo, että Ässissä keskitasoa kokemattomampien rivipelaajien palkat ovat laskeneet noin 10-15 prosenttia pariin viime kauteen verrattuna.
– Kolmos-neloskentällisen miehillä on palkka pudonnut. Jostain on tingittävä, koska tulot ovat pienentyneet. On yhä vaikeampi saada ihmisiä halliin ja samalla matkakulut ovat kasvaneet. Henkilökulut ovat niitä, joista on helpoin säästää.
Toivola arvioi, että kotimaan liigassa tähtistatuksella pelaavat kiekkoilijat saavat suunnilleen saman korvauksen kuin viime kaudellakin.
Liigaseurojen palkkakategoriat (arvio):
– Tähtipelaajat: noin 150 000-330 000 euroa kaudessa
– Liigassa on vain muutama, joka ansaitsee 300 000 euroa kaudessa
– Rutinoituneet liigajyrät: 80 000-120 000 euroa
– Kolmos- ja neloskentällisen puurtajat: 30 000-50 000 euroa
– Liigaan pyrkivät juniorit: pelikohtaisia palkkiota
– Yritin saada meille paria maajoukkuetason pelaajaa ja huomasin, että palkkapyynnöt eivät ole näillä miehillä ainakaan laskeneet. Toisaalta minusta se on oikea trendi, parhaiden pelaajien pitää saada parhaat palkat.
"Enää ei heruteta"
Kokenut liigapelaaja on Toivolan kanssa samoilla linjoilla.
– Parhaille pelaajille maksetaan se, mitä heidän kuuluukin saada. Keskivertopelaajien palkat ovat sen sijaan laskeneet, hän sanoo.
Pelaajan mukaan usea kiekkoilija tekee nykyään sopimuksensa aikaisemmassa vaiheessa kuin ennen. Kontrahtien kanssa ei haluta "heruttaa" ja aikailla, koska taistelu pelipaikoista on tiukentunut.
– Kilpailu vaikuttaa etenkin vanhempiin pelaajiin, kun seuroissa puntaroidaan pienempien ruutujen täyttöä. Osan junioreista saa pelaamaan entistä halvemmalla.
Yleinen taloustilanne vaikuttaa luonnollisesti seurojen palkanmaksukykyyn, mutta onko jääkiekon sisäisiä ongelmia, jotka voisivat heijastua palkkatasoihin?
– Tuleeko kiekkoa jo liikaa, onko ähky? Liigankin pitäisi keksiä jotain uutta, esimerkiksi perheiden teemailtoja tulisi kehittää. "Kaljapää" edellä ei kannattaisi ihan aina mennä, pelaaja tuumaa.
Takavuosina löysää rahankäyttöä?
Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela ei suoranaisesti allekirjoita väitettä palkka-alesta. Hän muistuttaa, että viime kädessä markkinat määräävät tahdin. Samalla Saarela toivoisi seuroilta asiantuntemusta ulkomaalaishankinnoissa.
– Katsottaisiin tarkemmin sitä rahankäyttöä, ettei tulisi huteja ulkomaalaisten suhteen.
Kokenut pelaaja-agentti Jarmo Kork sanoo, että pelaajien palkat ovat olleet laskussa Suomen liigassa jo noin viiden vuoden ajan - myös tähtipelaajilla. Kork huomauttaa, että ne suomalaiset huippupelaajat, jotka eivät pääse NHL:ään, ovat häipyneet kotimaasta leveämmän leivän perässä rahakkaampiin liigoihin kuten KHL:ään, Sveitsiin ja Ruotsiin.
Liigan toimitusjohtaja Kimmo Rannisto sanoo, että kulut on yksinkertaisesti asetettava vastaamaan resursseja.
– Olisiko ollut niin, että takavuosina palkanmaksu oli vähän löysää? Olivatko tuotot sitä luokkaa, että niillä pystyi maksamaan aina vain kohonneita palkkoja? Emme enää haluaisi lukea juttuja, joissa kerrotaan seurojen tekevän tappiota, Rannisto tilittää.