Pienempänä yrityksenä Twitterin mahdollisuudet haastaa Microsoft Tiktok-kilvassa ovat pienet, lehti arvioi.
Twitterillä on ollut Tiktokin kanssa alustavia keskusteluja mahdollisesta yhdistymisestä, kertoo Wall Street Journal.
Aiemmin on kerrottu ohjelmistoyritys Microsoftin neuvottelevan joidenkin Tiktokin toimintojen ostamisesta. Pienempänä yrityksenä Twitterin mahdollisuudet haastaa Microsoft Tiktok-kilvassa ovat pienet, lehti arvioi.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan suosittu kiinalaisomisteinen videosovellus Tiktok ja viestintäsovellus Wechat ovat uhkia muun muassa kansalliselle turvallisuudelle ja Yhdysvaltain taloudelle.
Hän on antanut tällä viikolla asetuksen, joka käytännössä asettaa takarajan Tiktok-kaupoille. Microsoft on kertonut pohtivansa Tiktokin Yhdysvaltain, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin toimintojen ostoa.
Torstaina talouslehti Financial Times uutisoi, että Microsoft olisi kuitenkin kiinnostunut ostamaan Tiktokin kokonaisuudessaan.
Lehden tietojen mukaan Microsoft on muuttanut suunnitelmiaan, koska sovelluksen jakaminen useamman yrityksen omistukseen olisi hankalaa.
Wall Street Journalin mukaan Twitter uskoo, että se joutuisi pienempään syyniin kartellilainsäädännön saralla kuin isommat yritykset, kuten Microsoft.
Lehti viittaa edellä mainituissa arvioissa lähteisiin, jotka tuntevat Twitterin ja Tiktokin välisten keskustelujen sisältöä. Joka tapauksessa Twitter luultavasti vaatisi muiden sijoittajien tukea yhdistymisen toteuttamiseksi.
Valtaosa Twitterissä julkaistavista päivityksistä ovat lyhyitä tekstejä, kuvia tai gif-animaatioita. Sosiaalisen median alusta sallii kuitenkin myös videoiden julkaisemisen.
Vuonna 2012 Twitter osti Vine-sovelluksen, jonka käyttäjät saattoivat jakaa julkaisualustalle lyhyitä videoita. Twitter kuitenkin sulki sittemmin palvelun vuonna 2016.
Trump asetti takarajan Tiktok-kaupoille
Trumpin tällä viikolla allekirjoittama asetus kieltää yhdysvaltalaisilta liiketoimet Tiktokin omistavan ByteDance-yrityksen kanssa 45 päivän kuluttua, jos yhtiön Yhdysvaltain-toimintoja ei sitä ennen myydä yhdysvaltalaiselle yritykselle.
Presidentin asetus tarkoittaa käytännössä sitä, että Tiktokin toiminta Yhdysvalloissa kielletään, ellei kauppoja synny ennen 45 päivän määräaikaa.Trump on myös vaatinut, että kaupasta menisi merkittävä rahasumma Yhdysvaltain valtiovarainministeriön kassaan.
Tiktokin käytön kieltämisen takana ovat huolet vakoilusta ja tietoturvasta. Tiktok saisi jatkaa toimintaansa, jos sen Yhdysvaltain-toiminnot myydään yhdysvaltalaiselle yritykselle.
Tiktok sanoi perjantaina olevansa valmis oikeustoimiin, jos Trumpin allekirjoittama asetus sovelluksen kieltämisestä pannaan toimeen.
Trump on allekirjoittanut asetuksen myös kiinalaisen nettijätti Tencentin omistaman Wechatin käytöstä. Tencent omistaa lukuisia peliyrityksiä, ja sillä on enemmistö myös suomalaisesta Supercell-peliyrityksestä.
Lehtitietojen mukaan Trump kuitenkin haluaa kieltää vain Wechatin, ei Tencentin muita toimintoja, kuten pelejä.
Vaarallinen demokratian vastainen ennakkotapaus
Uutiskanava CNN kertoi lauantaina paikallista aikaa, että kriitikot pelkäävät Trumpin pyrkimysten voivan olla vaarallinen demokratian vastainen ennakkotapaus siinä, miten hallinnot kontrolloivat kansalaisten internetin käyttöä.
– Kansainvälisessä mittakaavassa internetin rajoittaminen ja puuttuminen siihen, miten ihmiset voivat kritisoida valtaa ei ole ennenkuulumatonta. Se on tapahtunut Intiassa, Iranissa ja osissa Afrikkaa, sanoo kirjailija ja digitaalisen aikakauden politiikkaan erikoistuva poliittinen analyytikko Nanjala Nyabola CNN:n mukaan.
Nyabolan mukaan ihmiset kuitenkin painivat nyt sen kanssa, että samaa tapahtuu Yhdysvalloissa.
– Kun Yhdysvaltain kaltainen maa alkaa rapauttaa ajatuksia demokratiasta, se välittömästi avaa oven muille maille tehdä samoin, hän jatkaa.