Isvisionin, suurimman shanghailaisen turvallisuusyrityksen, turvakameroita käytettiin tiettävästi kasvojentunnistukseen jo 2003 Tiananmenin aukiolla Pekingissä. Nyt yhtiöllä on hallituksen toimeksianto Kiinan koko 1,3 miljardin ihmisen väestön kasvojentunnistusjärjestelmän luomiseksi.
Miltä tuntuisivat nopeutetut turvatarkastukset lentokentillä, pääsy erilaisiin tilaisuuksiin ja alennukset ravintoloissa väkijoukkojen ohi? Tämä kätevyys on paikoin jo todellisuutta Kiinassa, kertoo South China Morning Post -lehti.
Kasvojentunnistusjärjestelmällä on monta käyttöä. Pekingissä on kokeiltu järjestelmää, jolla kasvojentunnistus säännöstelee vessapaperia: jos sama henkilö käy useammin kuin tietyin väliajoin eriössä, paperin saantia rajoitetaan.
Amerikkalainen Kentucky Fried Chicken -ketju kokeilee Kiinassa tunnistusta, joilla vakioasiakkaat voivat pelkän kasvojentunnistuksen kautta maksaa annoksistaan. Toisen ravintolaketjun tiedetään antavan alennusta, jos kasvonpiirteet ovat säännölliset, toisin sanoen hyvännäköiset.
Ensin jalankulkijat kuriin
Jo aiemmin erilaisia kasvojentunnistusjärjestelmiä on ollut viranomaiskäytössä, kuten poliiseilla esimerkiksi epäillyistä ja kiinalaisittain ilmaistuna "kiinnostavista henkilöistä".
Kiinan julkisen turvallisuuden ministeriö aloitti 2015 projektin, jossa laite tunnistaisi jokaisen kansalaisen 90 prosentin todennäköisyydellä kolmessa sekunnissa. Tämä tietopankki voitaisiin tarvittaessa kytkeä vaikkapa valvontakameroihin kautta maan.
Jo nyt Kiinan suurimmassa kaupungissa Shanghaissa on kokeiltu tunnistusta, jossa risteyksessä punaisilla valoilla kadun ylittävät jalankulkijat kuvataan, nimetään ja rangaistukseksi kuvat julkistetaan läheisellä bussipysäkillä. Poliisin mukaan kokeilussa viime toukokuussa haaviin jäi 300 jalankukijaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan järjestelmää on testattu myös muissa kaupungeissa.
Tavoitteena kansan valvonta
Täyden kansalaisvalvonnan esteenä on kuitenkin Kiinan jättimäinen väestö: jo yhden kansalaisen tunnistustiedosto on kooltaan yli 10 terabittiä. Turvallisuusministeriön kansalaishallinnan tutkimuskeskuksen tutkija Fan Ying ja hänen kumppaneita alan johtavasta Tshinghuan yliopistosta ovat päässeet vain 60 prosentin tunnistusvarmuuteen.
Pekingin tiedeakatemian laskentatekniikan instituutti sanoo, että 1,3 miljardin ihmisen väestössä on niin samannäköisiä ihmisiä, etteivät vanhemmatkaan pystyisi erottamaan heitä. Mutta ympyrä sulkeutuu: instituutin tutkijat ovat perustaneet start up -yrityksen nimeltään Seetatech. Se kehittää laskentamallia yhdessä hallituksen toimeksiannon saaneen Isvisionin kanssa.