Kiina ja Venäjä ovat käyttäneet YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan, eikä Yhdysvaltojen ehdotus Pohjois-Korean pakotteiden koventamisesta täten etene.
Yhdysvaltojen ehdotus sai tuen turvallisuusneuvoston 12 muulta jäsenmaalta. Osa Yhdysvaltojen liittolaisista ihmetteli kuitenkin hiljaisesti, miksi Yhdysvallat halusi äänestää asiasta, vaikka tiesivät Kiinan ja Venäjän vastustavan ehdotusta.
Yhdysvallat esitti Pohjois-Koreaan kohdistuvien pakotteiden koventamista sen jälkeen, kun Itä-Aasian maa oli tehnyt useamman ohjuskokeen aiemmin tällä viikolla.
Lue myös: Tässä ovat Venäjän parhaat ystävät – katso analyysi: "Ymmärtäjiä ilmaantuu Euroopassakin"
Sekä Kiina että Venäjä kommentoivat ratkaisuaan siten, että ne olisivat toivoneet ennemmin ei-sitovaa julkilausumaa kuin uutta Pohjois-Korean vastaista päätöstä. Kiinan YK-suurlähettiläs Zhang Jun varoitti, että (uusilla) pakotteilla olisi negatiivisia humanitaarisia vaikutuksia Pohjois-Korealle, joka taistelee parhaillaan koronaviruspandemiaa vastaan.
Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzia syytti Yhdysvaltoja siitä, että maa on jättänyt huomiotta Pohjois-Korean vetoomukset lopettaa "vihamielinen toiminta" ja aloittaa vuoropuhelu.
Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin hallinto on toistuvasti sanonut olevansa valmis keskustelemaan Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja. Yhdysvaltalaiset eivät ole kuitenkaan saaneet ehdotuksiinsa juurikaan vastakaikua Pohjois-Korean suunnalta.
Kiina ja Venäjä ovat Pohjois-Korean rajanaapureita, ja erityisesti Kiinan taloudellinen merkitys Pohjois-Korealle on huomattava.