Pekingillä on näinä päivinä paljon yhteistä monien pääkaupunkien kanssa. Kiinalaispäättäjät joutuvat muiden mukana pohtimaan, paljonko Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin puheilla lopulta on katetta.
– Kyllä siellä varmasti huolissaan ollaan, koska Trump on arvaamaton. Se on kiinalaisten päätöksentekijöiden mielestä erittäin huono piirre, sanoo suomalainen Kiinan-tuntija, tohtorikoulutettava Teemu Naarajärvi.
Huolenaiheita riittää: Trump ihmetteli joulukuussa, miksi Yhdysvallat on sidottu yhden Kiinan politiikkaan ohi Taiwanin. Hän on myös antanut ymmärtää harkitsevansa korkeita tulleja kiinalaisille tuontituotteille.
Tällä viikolla Trumpin ulkoministeriksi ehdolla oleva Rex Tillerson sanoi senaatin kuulemisessa, että Kiinan pääsy Etelä-Kiinan meren kiistellyille saarille pitäisi estää. Hän ei tarkentanut miten tämä tehtäisiin, mutta yhden kiinalaisreaktion mukaan seurauksena olisi väistämättä sotilaallinen yhteenotto.
– Tillersonin on paras perehtyä ydinasestrategioihin, jos hän haluaa pakottaa suurta ydinasevaltaa vetäytymään omilta alueiltaan, uhosi Global Times -lehti.
Kiina on rakentanut osin keinotekoisille saarille sotilastukikohtia.
2:44
"Leikkiä ruutitynnyrin äärellä"
Naarajärven mukaan englanninkielisen Global Timesin rooli Kiinassa on olla kommenteissaan räväkkä samalla kun maan johdon asenne on huomattavasti maltillisempi. Asia, jossa joustonvaraa ei löydy tippaakaan, on maan perustuslakiin kirjattu Taiwanin asema. Siksi Trumpin joulukuisesta puhelinkeskustelusta Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin kanssa nousi sellainen metakka.
Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jyrki Kallion mukaan kommunistisen puolueen legitimiteetti on sidoksissa tavoitteeseen Manner-Kiinan ja Taiwanin jälleenyhdistymisestä.
– Vaikka Trump ei olisikaan esittänyt tosissaan ajatusta yhden Kiinan politiikan hylkäämisestä, se on silti leikkimistä tulella ruutitynnyrin äärellä, Kallio kirjoittaa tuoreessa kommentissa.
Myös Etelä-Kiinan meren saarissa on kyse alueellisesta koskemattomuudesta, mutta Naarajärven mukaan kiista on silti aivan eri tasoa kuin Taiwan. Tilanne alkaa myös olla sen verran vakiintunut, ettei Yhdysvalloilla ole enää paljoa tehtävissä.
– Oletan, että Kiina pystyy pakottamaan naapurimaansa jonkinlaiseen neuvotteluratkaisuun, joka on lähempänä Kiinan kuin naapureiden toiveita, Naarajärvi sanoo.
1:52
Kauppasota iskisi molempiin osapuoliin
Mahdollinen kauppasota Yhdysvaltain kanssa olisi Naarajärven mukaan Kiinalle sikäli hankala, että siihen sen olisi vaikeaa vastata. Kiina on Yhdysvaltain tärkeimpiä lainoittajia, mutta tällä tosiasialla on vaikea käytännössä vaikuttaa.
– Sitä ei oikein voi ottaa käyttöön, se on vähän kuin ydinaseet, Naarajärvi vertaa.
Kauppasodassa molemmat kärsisivät, koska Kiina tarvitsee kipeästi Yhdysvaltain markkinoita ja Yhdysvallat Kiinan luottoja. Lopulta Kiina voisi tosin kärsiä hiukan enemmän, Naarajärvi arvelee.
Kiinalaisilla voi kuitenkin olla Trumpin suhteen ässä hihassaan. Kiinassa on nimittäin tapana ottaa ulkomaiset johtajat vastaan ylenpalttisen prameasti. Arvostusta janoavalle Trumpille punaisten mattojen ja suurellisten vastaanottojen luulisi sopivan.
– On spekuloitu, saisiko Kiina näin vaikutettua Trumpiin, Naarajärvi kertoo.