Japani pyytää Kiinaa lopettamaan kansalaistensa koronatestaamisen peräaukosta. Asiasta uutisoi BBC.
Japanilaisviranomaisten mukaan jotkut testissä olleet kertoneet sen aiheuttavan psykologista kärsimystä. Japanin Kiinan-suurlähetystöllä ei ollut tiedossa, kuinka moni japanilainen on joutunut tähän asti peräaukkotestiin. Lähetystöllä ei myöskään ollut tiedossa, että vastaavia testejä tehtäisiin missään muussa maassa kuin Kiinassa.
Kiina pyrkii löytämään "hiljaisia kantajia"
Peräaukosta tehtävät testit eivät ole BBC:n mukaan saavuttaneet suosiota missään. Kiinan kommunistisen puolueen omistaman Huanqiu Shibao – lehden (Global Times) haastatteleman tartuntatauasiantuntija Li Tongzengin mukaan koronavirus säilyy peräaukossa pidempään kuin hengitysteissä ja sen myötä viruksen “hiljaisia kantajia” on helpompi löytää peräaukkotesteillä.
Lue myös: Suostuisitko koronatestiin peräaukostasi? Näin toimitaan jo Kiinassa – lääkärin mukaan virus elää kauemmin anuksessa: "Pelotti, että hoitaja unohtaa vaihtaa näytepuikon"
Lin mukaan peräaukkotestaus varataan Kiinassa vain “karanteenikeskuksissa olevielle avainryhmille”.
Kiinalaisenkin median mukaan peräaukkotestit eivät nauti yksimielisestä hyväksynnästä. Global Times kirjoittaa peräaukkotestauksen olevan kiisteltyä. Myös Kiinan keskustelevision CCTV:n ohjelmissa peräaukkotestissä käyneet kiinalaiset sanoivat toivovansa, ettei peräaukkotestauksesta tule valtakunnallista. Peräaukkotestien käyttöönotosta päättävät Kiinassa ainakin toistaiseksi paikallisviranomaiset.
Peräaukkokohu myös Yhdysvaltojen kanssa
Kiina aloitti peräaukkotestien tekemisen tammikuussa.
Viime kuussa asiasta nousi edellisen kerran kohu, kun diplomaattistatuksella Kiinassa oleskelleet amerikkalaiset kertoivat Washigton Postille Kiinan edellyttävän peräaukkotestejä myös amerikkalaisdiplomaateilta. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi medialle antaneensa vastalauseen Yhdysvaltain kansalaisten peräaukkotestaamisesta suoraan Kiinaan ulkoministeriölle.
Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian kiisti jyrkästi, että Kiina olisi vaatinut peräaukkotestejä Yhdysvaltain kansalaisilta. Ulkoministeriön mukaan amerikkalaisille tehdyt peräaukkotestit on "tehty vahingossa".