Kiinalla on ongelma ja nyt maan johto kokoontuu setvimään sitä

Kiinan taloutta kuormittavat esimerkiksi kiinteistösektorin kriisi, korkea nuorisotyöttömyys ja aluehallintojen velkakuormat.

Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue kokoontuu tänään Pekingissä maan taloutta linjaavaan kokoukseen. Kolmanneksi täysistunnoksi kutsuttu kokous jatkuu torstaihin asti.

Kiinan taloutta kuormittavat esimerkiksi kiinteistösektorin kriisi, korkea nuorisotyöttömyys ja aluehallintojen velkakuormat. Lisäksi maa pyrki nousemaan koronapandemian jälkeen kotimaisen kulutuksen voimin, mutta kuluttajien heikko luottamus talouteen on jarruttanut kulutusta.

Kiinalla on talouden välittömien tulipalojen sammuttamisen lisäksi ratkaistavanaan yhteiskunnan harmaantumisen pulma. Väki vanhenee – ja myös vähenee, sillä vuosi 2023 oli jo toinen vuosi peräjälkeen, jona maassa tilastoitiin vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin.

Kolmas täysistunto järjestetään poikkeavaan aikaan. Tavallisesti istunto on järjestetty vuoden päästä puoluekokouksesta, jolloin kokous olisi pitänyt järjestää viime syksynä.

Asiantuntija-arvioissa on pohdittu, odottiko Kiina taloustilanteen kohenevan ennen kokouksen järjestämistä. Tänä vuonna bruttokansantuotteen kehitys on maassa ollut kansainvälisten arvioiden mukaan linjassa Kiinan itse arvioiman viiden prosentin kasvutavoitteen kanssa.

Kolmannella täysistunnolla on osin ikoninenkin asema. Vuoden 1978 kokous päätti Mao Zedongin ajan talouspolitiikan ja julisti Kiinan avautumiskauden alkaneeksi.

Lue myös:

    Uusimmat