Kiinteistökriisi, nuorisotyöttömyys ja hiipuva ulkomaankauppa – Kiinan talouskokouksella on pitkä korjauslista

Kiinalla on välittömien taloushuolien lisäksi ratkaistavanaan yhteiskunnan harmaantumisen pulma.

Lähes autioiden asuinrakennusten korkeat rivistöt kohoavat Kiinan pääkaupunkia Pekingiä lähellä sijaitsevan Tianjinin lähiöissä. Tyhjät parvekkeet kuvastavat maan kiinteistösektorin kriisiä, joka lähti jarruttamaan taloutta juuri silloin, kun Kiinan talouden piti lähteä uuteen liitoon ankarista koronarajoituksista luopumisen jälkeen.

Wang Dongmei kertoo uutistoimisto AFP:lle ostaneensa tyttärensä kanssa asunnon Tianjinista joenvarren kävelykadun varrelta. Vuonna 2016 hän maksoi asunnosta 870 000 juania (noin 110 000 euroa). Asunnon nykyarvo on pudonnut noin 600 000 juaniin (noin 76 000 euroon).

– Se on alhaisin hinta, joka näillä asunnoilla on vuosikymmenen aikana ollut. Mutta haluamme myydä, niin se vain on, Wang huokaa.

Nyt maata rasittavat taloushuolet ollaan nostamassa pöydälle, kun Kiinaa johtava kommunistinen puolue kokoontuu maanantaista alkaen kolmanteen täysistuntoonsa. Se on istunto, jossa puolue ottaa kantaa talouden pitkään linjaan.

Kiinteistö- ja asuntotuotannon kriisin lisäksi Kiinalta odotetaan vastauksia työttömyystilanteeseen. Kommunistisen puolueen olisi myös pystyttävä tarjoamaan uskottava näkymä ulos ongelmista, jotta kuluttajien usko talouteen ja sitä myötä kuluttaminen virkoaisi.

Kiinalla on talouden välittömien tulipalojen sammuttamisen lisäksi ratkaistavanaan yhteiskunnan harmaantumisen pulma. Väki vanhenee – ja myös vähenee, sillä vuosi 2023 oli jo toinen vuosi peräjälkeen, jona maassa tilastoitiin vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin.

Hang Seng -pankin Kiinan-haaran pääekonomisti Dan Wang sanoo AFP:lle, että kokousta odotetaan kovasti mutta ahdistuksen vallassa. Kiinassa kansalaiset suhtautuvat usein ymmärtäväisesti talouden kupruihin, kunhan maan johdossa ongelmat tiedostetaan myös ja niiden eteen tehdään määrätietoista politiikkaa.

– Tällä hetkellä vallitsee syvä epätietoisuus siitä, mitä päättäjät aikovat tehdä, ekonomisti toteaa.

Kiinteistökriisiä yritetty jo helpottaa

Joitakin toimia etenkin kiinteistökriisin hillitsemiseksi on jo kokouksen edellä tehty. Toukokuussa Kiinan hallinto linjasi, että se aikoo alentaa ensiasunnon ostajilta vaadittua käsirahaa. Valtio myös ilmoitti, että se voisi ostaa asuntoja kaupallisilta yhtiöiltä.

Tianjinissa kiinteistöalalla asiakaspäällikkönä työskentelevä Zhao Xin kertoo, että hallinnon toimet ovat osasyy sille, että markkina näyttää hienoisia elpymisen merkkejä.

– Mutta ei ole realismia sanoa, että pääsisimme samalle korkealle tasolle, jossa olimme, Zhao jatkaa.

Kiinteistöt ja rakennussektori ovat pitkälti taanneet Kiinalle sen vuosikymmeniä jatkuneen talouden huippuvireen ja siivittäneet Kiinan kansantalouden maailman toiseksi suurimmaksi. Vuoden 2020 jälkeen Kiina alkoi suitsia yrityselämään pesiytynyttä velalla kasvun tapaa ja rajoitti luottojen myöntämistä.

Pian tämän jälkeen yrityksien kasvun rajat tulivat vastaan, velat kasaantuivat ja erääntyivät ja rakentaminen lamaantui. Dominoefekti lähti liikkeelle jättiyhtiö Evergrandesta, mutta kriisin nimikkoyhtiöiksi ovat myös nousseet Country Garden ja Vanke. Näiden yhtiöiden rakennuttamia asuintaloja löytyy myös Zhaon huolehtiman rakennuksen ympäriltä.

Luotottaja Fitch on arvioinut, että uusien asuntojen kaupan arvo laskee Kiinassa tänä vuonna 15–20 prosenttia. Fitch arvioi, että potentiaalisten kodinostajien mielialat ovat yhä alamaissa.

Nuoret vailla työtä

Jos mielialat ovat asuntomarkkinoilla alamaissa, ovat ne sitä myös työmarkkinoilla. Maan nuorisotyöttömyys kohosi viime elokuussa ennätykselliseen 21,3 prosenttiin, minkä jälkeen Kiina ilmoitti päättävänsä nuorisotyöttömyyden tilastoinnin metodologiaongelmiin vedoten. Tilastointiin palattiin myöhemmin uudella tilastointitavalla, joka silotti luvut noin 15 prosentin tuntumaan.

Joulukuussa valmistunut Wu Jiawen kulki Shanghaissa työnvälitysmessuilla kojulta toiselle työmahdollisuuksia kärkkyen.

– Työllisyystilanne näyttää tänä vuonna siinä määrin synkältä, että meidän täytyy sähköisen hakemisen sijaan kulkea etsimässä töitä, 25-vuotias Wu sanoo ja myöntää työttömyyden tuntuvan puolen vuoden jälkeen ahdistavalta.

Presidentti Xi Jinping on jo keväällä julistanut nuorisotyöttömyyden olevan ensisijalla ratkaistavien asioiden pöydällä. Kolmannesta täysistunnosta odotetaankin tietoa siitä, kuinka keskeiseksi kivijalaksi nuorisotyöttömyyttä koskevat kirjaukset nousevat.

Kiinan työmarkkinoilla ongelmat ulottuvat nuorisoa pidemmälle. Myös vanhemmalla väestöllä on vaikeuksia löytää työtä tilanteessa, jossa avoimia työpaikkoja hakee valtava joukko ihmisiä.

Kesäkuussa Kiinan työmarkkinoille pullahti yliopistoista jälleen 11,8 miljoonaa vastavalmistunutta työnhakijaa.

Teollisuuden kurimus pitää pintansa

Kiinan rikkauksiin nostanut yksityinen sektori on sekin ollut viime vuodet selvästi maltillisemman kasvun vaiheessa. Pandemia ja tiukat kotiarestit rokottivat elinkeinoelämää, mutta hallaa on tehnyt myös esimerkiksi Kiinan teknologiajättien joutuminen valtiovallan tiukempaan syyniin.

Valmistava teollisuus puolestaan tuntee nahoissaan ulkomaiden havahtumisen Kiina-riippuvuuteen ja Kiinaan liittyviin riskeihin, mikä on vähentänyt tuotteiden kysyntää.

Monet kansainvälisillä markkinoilla toimivat kiinalaisyhtiöt ovatkin palanneet tähyämään kotimarkkinoilta rakoa itselleen. Guan-sukunimellä esittäytyvä, muovia valmistavan yhtiön johtaja kertoo, että markkina on Kiinassakin kuihtumassa.

– Tuottoa on vaikea saada millä tahansa teollisuudenalalla, ja yhtiöt keskittyvät ainoastaan nykytilanteen säilyttämiseen. Kilpailu on nyt hurjaa, mistä on jäänyt jäljelle paljon konkursseja ja työttömyyttä, Guan sanoo.

Myös Kiinan palkkakehitys on pysähtynyt ja työsuhde-edut ovat heikentyneet. Esimerkiksi perinteisesti hyvin palkatulla rahoitusalalla palkkojen alavirettä on voitu perustella presidentti Xin yhteisen vaurauden kampanjalla, jolla ohjataan maata tasaisempaan tulonjakoon.

Poikkeuksellinen ajankohta kokoukselle

Kiina ei ole virallisestikaan enää vuosiin tavoitellut takaisin kaksinumeroisten kasvulukujen aikaan. Sen sijaan se suuntaa korkeamman teknologian, innovaatioiden ja kulutuksen yhteiskunnaksi.

Epävarmoina aikoina kansalaisten kulutus kuitenkin vähentyy, mikä on ollut myrkkyä Kiinan toiveelle piiskata kasvua kotimaisen kulutuksen voimin.

Valtio ei ole juurikaan tarjonnut suuria kannustimia kasvulle, eikä Hang Seng -pankin Dan Wang odota, että kolmannesta täysistunnostakaan tultaisiin ulos yllättävän korjaussarjan kanssa. Sen sijaan Kiinaa tarkkailevan Mercator-instituutin Alexander Davey uskoo, että kommunistinen puolue laatinee uuden ohjaavan periaatteen, samaan tapaan kuin aiemmin on korostettu kasvun luomista korkealaatuisilla tuotteilla.

Davey uskoo, että syy kolmannen täysistunnon ajankohdallekin löytyy taloustilanteesta. Tavallisesti kolmas täysistunto on järjestetty vuoden päästä puoluekokouksesta, jolloin kokous olisi pitänyt järjestää viime syksynä.

Daveyn mukaan Kiina saattoikin odottaa talouden tuulien puhaltavan suopeampaan suuntaan ennen kolmannen täysistunnon järjestämistä. Nyt taloustilanne näyttää kohenneen hiukan: Kiina peittosi synkät talousennusteet vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, ja Kiinan omaan viiden prosentin kasvutavoitteeseen uskoo ainakin Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Shanghaissa muovitehtaan johtaja Guan on kuitenkin pessimistinen tulevaisuuden suhteen.

– Uskon, että koemme melko kivuliaan laman. Kaikkien taloudellinen tilanne voi kohentua vasta kun olemme ottaneet pohjakosketuksen.

Lue myös:

    Uusimmat