Kiinan koronavirukseen kuollut 170, uusia tartuntoja yli 1 700 – Tyynenmeren saarivaltiot sulkivat ovensa kiinalaisilta

Kiinan koronaviruksen kuolonuhrien määrä on kasvanut 170:een, viranomaiset kertoivat torstaina.

Kiinan viranomaiset vahvistivat myös yli 1 700 uutta tartuntatapausta, joten vahvistettuja tartuntoja on nyt yli 7 700. Tartuntoja on Manner-Kiinassa jo enemmän kuin vuosien 2002–2003 sars-epidemiassa.

Uusia kuolemantapauksia on eilen ilmoitettuihin lukuihin verrattuna 38. Niistä 37 tuli viruksen ydinalueella Hubein maakunnassa ja lisäksi yksi Sichuanin maakunnassa Lounais-Kiinassa. Uusista vahvistetuista tartunnoistakin yli tuhat oli Hubeista.

Venäjä sulkee Kiinan-vastaisen rajansa koronaviruksen vuoksi. Asiasta ilmoitti Venäjän pääministeri Mihail Mishustin torstaina, kertoivat venäläiset uutistoimistot sekä uutistoimisto AFP.

Mishustinin mukaan Venäjä sulkee rajansa Kaukoidässä estääkseen uuden koronaviruksen leviämisen.

Suomessa tartunnalle altistuneita 24

Koronaviruksen epidemian uskotaan saaneen alkunsa Hubeissa sijaitsevan Wuhanin miljoonakaupungin torilta.

Tartuntatapauksia on ilmennyt jo myös useissa maissa Kiinan ulkopuolella. Suomen ensimmäinen tapaus vahvistettiin keskiviikkona, kun Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaisturistilla todettiin Wuhanista peräisin oleva koronavirustartunta.

Arvio koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden ihmisten määrästä Suomessa on noussut, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Altistuneita arvellaan nyt olevan 24, kun määräksi vielä eilen arveltiin 15.

Keskiviikkona raportoitiin myös ensimmäinen tapaus Arabiemiirikunnissa. Tartuntatapauksia on vahvistettu niin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa kuin useissa Aasian maissakin.

Maailman terveysjärjestö WHO pitää tänään hätäkokouksen, jossa se pohtii, pitäisikö virusepidemia julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi. Järjestö on pohtinut asiaa muutamaan otteeseen aikaisemminkin, mutta ei ole päätynyt tekemään julistusta.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus pahoitteli Twitterissä sitä, että järjestö kuvaili viime viikolla koronaviruksen maailmanlaajuisen leviämisen uhkaa "kohtalaiseksi" eikä "korkeaksi". Ghebreyesusin mukaan väärän arvion syynä oli inhimillinen virhe.

Kolmella Wuhanista lennätetyllä japanilaisella tartunta

Useat maat ovat evakuoineet kansalaisiaan Wuhanista. Japani lennätti keskiviikkona kansalaisiaan kotiin Wuhanista. Evakuoiduista kolmella todettiin koronavirustartunta.

Yhdysvallat puolestaan kertoi, että sen evakuoimista vajaasta 200 yhdysvaltalaisesta kenelläkään ei ollut tartuntaa.

Myös EU-komissio aikoo lennättää EU-kansalaisia Wuhanista Eurooppaan. Asiasta vastaava komissaari kertoi keskiviikkona, että noin 600 EU-kansalaista on ilmaissut halunsa tulla evakuoiduksi Kiinasta.

Australia ja Uusi-Seelantikin ovat suunnitelleet omien kansalaistensa sekä joidenkin Tyynenmeren saarten kansalaisten lennättämistä Wuhanista. Australian ulkoministeri Marise Payne kertoi kuitenkin Guardianin mukaan, ettei Australia ole saanut vielä Kiinan viranomaisilta lupaa evakuointilentoon.

Useat lentoyhtiöt, Finnair mukaan lukien, ovat peruneet lentojaan Kiinaan, mikä on vaikeuttanut poistumista maasta. Kiinalaisviranomaiset ovat myös eristäneet Wuhanin kaupungin muusta Kiinasta.

Koronavirus sai myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton siirtämään Kiinan Nanjingiin maaliskuulle kaavaillut MM-hallikisat ensi vuoteen.

Saarivaltiot laittoivat ovet kiinni

Tyynenmeren saarivaltiot ovat ryhtyneet järeisiin toimiin estääkseen viruksen saapumisen maaperälleen. Yhdysvalloille kuuluva Pohjois-Mariaanien saariryhmä julisti hätätilan ja asetti porttikiellon kaikille kiinalaisille matkailijoille.

Marshallinsaaret taas teki linjauksen, jonka mukaan Kiinasta saapuvien täytyy ennen maahan pääsemistä viettää vähintään 14 päivää maassa, jossa ei ole tavattu koronavirusta. Palaun saarivaltio puolestaan keskeytti kaikki lennot Kiinasta, Hongkongista ja Macaosta.

Kiinalaisten turismi on tärkeä talouden kulmakivi monille Tyynenmeren valtioille.

Lue myös:

    Uusimmat