Kiinassa on löydetty uusi eläimestä peräisin oleva virus – professorin mukaan kyseessä on "jäävuoren huippu"

Langya virus
Julkaistu 12.08.2022 17:27

MTV UUTISET

Itä-Kiinassa kymmenissä ihmisissä on havaittu uutta virusta, joka osoittaa, miten helposti virukset siirtyvät eläimistä ihmisiin. Uuden Langya-viruksen löytymisestä kertoo CNN.

Langya henipaviruksesta (layV) ei ole raportoitu kuolemantapauksia, mutta sitä havaittiin Kiinassa 35:ssä ihmisessä vuosien 2018-2021 aikana.

– Aliarvioimme valtavasti zoonoositapausten määrän maailmassa. Langya-virus on vain jäävuoren huippu, sanoi Hongkongin yliopiston professori ja uusien virusten asiantuntija Leo Poon.

Viruksesta ei odoteta uutta pandemiaa, mutta tutkijoiden mukaan se kuitenkin osoittaa, että zonoottisia leviämistä tapahtuu useammin kuin luullaan.

Duken ja Singaporen kansallisen yliopiston professori Linfa Wangin mukaan on ehdottoman tärkeää, että aktiivista seurantaa harjoitetaan avoimesti ja kansainvälisessä yhteistyössä, jotta uudesta viruksesta ei tule terveyskriisiä.

Juttu jatkuu videon ja linkin jälkeen

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Amerikkalainen Matt Ford sairastui apinarokkoon ja kertoi kokemastaan myös TikTokissa. Videolla hän kertoo, millaisia oireita apinarokko hänelle aiheutti.

Lue myös juttu: Apinarokkoon sairastunut Matt kertoo, millainen tauti on: "Ette halua tätä"

Suurin osa sairastuneista maanviljelijöitä

53-vuotias maanviljelijä hakeutui hoitoon Shandongin maakunnassa sijaitsevaan sairaalaan joulukuussa 2018 oireinaan kuumetta, päänsärkyä, yskää ja pahoinvointia.

Potilas kertoi olleensa edellisten kuukausien aikana kosketuksissa eläinten kanssa, joten hänet otettiin mukaan zonoosien tunnistamiseen keskittyneeseen lisäseulontaan.

Tutkiessaan potilaan näytteitä tutkijat löysivät viruksen, jota ei ollut koskaan aiemmin havaittu. Virus oli sukua Hendra- ja Nipah-viruksille, jotka ovat erittäin kuolettavia, mutta eivät yleensä leviä ihmisestä ihmiseen.

Seuraavien 32 kuukauden aikana tutkijat seuloivat kolmessa sairaalassa virusta samankaltaisilta potilailta ja havaitsivat sen lopulta 35 ihmisellä, joilla oli kuumeen lisäksi erilaisia oireita, kuten yskää, väsymystä, päänsärkyä ja pahoinvointia. Suurin osa sairastuneista oli maanviljelijöitä.

Lue myös: Asiantuntijat varoittavat apinarokon leviämisestä lemmikkeihin: riskinä infektiokierre villieläimiin ja ihmiseen

Wangin mukaan potilaiden välillä ei ollut läheistä kontaktia, yhteistä altistumishistoriaa tai muita merkkejä ihmisten välisestä leviämisestä.

Tutkijat ryhtyivät selvittämään, mistä potilaat saivat tartunnan ja testasivat potilaiden kotieläimiä. Virusta löytyi pienestä määrästä vuohia ja koiria.

Läpimurto tapahtui, kun tutkijat testasivat luonnonvaraisista eläimistä otettuja näytteitä. Virusta löytyi 71 päästäisestä. Tutkijat päättelivät, että virus leviää luonnossa näissä pienissä, jyrsijän kaltaisissa eläimissä.

Wangin mukaan epäselvää on, miten virus on päässyt ihmisiin.

Langya-viruksen jatkotutkimuksia on tarkoitus tehdä paitsi niissä maakunnissa, joissa virusta löydettiin, myös laajemmin Kiinassa.

Virologi uskoo uuden pandemian vielä tulevan

Maailmanlaajuisesti 70 prosenttia uusista tartuntataudeista on tiettävästi tarttunut ihmisiin eläinkontaktin kautta. Tutkijoiden mukaan ilmiö on kiihtynyt, kun ihmiset ovat levittäytyneet villieläinten elinympäristöön.

Kiinassa on viimeisten kahden vuosikymmenen aikana esiintynyt suuria tautipesäkkeitä, jotka johtuvat uusista viruksista, kuten SARS vuosina 2002-2003 ja kansan suussa koronaviruksena tunnettu nyt leviävä Covid-19.

Lue myös: Lomaparatiisi suljettiin Etelä-Kiinassa kesken kuuman matkailusesongin – syynä yksittäiset koronatapaukset

Molempien tautien uskotaan olevan peräisin lepakoista.

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että Langya-viruksen ymmärtämiseksi tarvitaan lisätyötä.

– Koska tämä uusi henipavirus ei välttämättä leviä vain Kiinassa, on tärkeää jakaa tietoa ja antaa muille mahdollisuus valmistautua tai tehdä lisätutkimuksia omissa maissaan, Poon sanoi.

Tutkijoiden mukaan on saatava vastauksia kriittisiin kysymyksiin siitä, miten laajalle uusi virus on levinnyt luonnossa, miten se leviää ihmisiin ja miten vaarallinen se on ihmisten terveydelle.

– Maantieteellinen alue viittaa siihen, että tartuntariski on melko laajalle levinnyt, sanoi Hongkongin yliopiston virologi Malik Peiris.

Peirisin mukaan tarvitaan järjestelmällisiä tutkimuksia, jotta voitaisiin ymmärtää paitsi tätä virusta, myös laajemmin luonnonvaraisista eläimistä peräisin olevia viruksia.

– Tämä on tärkeää, jotta seuraava pandemia ei yllättäisi meitä, kun – ei jos – se tulee, hän sanoi.

Lue myös: Wuhanin villieläintori oli koronapandemian alkujuuri, kertovat kaksi uutta tutkimusta

Tuoreimmat aiheesta

Tartuntataudit